Tankstation

Product

Wat is Neste MY Renewable Diesel?

Neste MY Renewable Diesel™ (HVO100) is een premium diesel gemaakt van hernieuwbare grondstoffen die geen nieuwe CO2e in de atmosfeer vrijgeven. In vergelijking met gewone fossiele diesel geeft Neste MY Renewable Diesel tot 90% minder uitstoot van broeikasgassen. Neste MY Renewable Diesel kan onbeperkt worden gemengd met andere dieselsoorten. Gewoon tanken en rijden!

Wat zijn de voordelen van Neste MY Renewable Diesel?

Neste MY Renewable Diesel is een duurzame brandstof, gemaakt van volledig hernieuwbare grondstoffen. Voordelen:

 •  ​Tot 90% lagere CO2e-uitstoot van broeikasgassen, in vergelijking met fossiele diesel.
 •  Kan onbeperkt worden gemengd met fossiele diesel. Gewoon tanken en rijden!
 •  ​Superieure prestaties, ook bij extreme kou, tot 34 graden celcius onder 0.
 •  ​Lage onderhoudskosten door zuivere samenstelling en schone verbranding
 •  ​Uitstekende opslageigenschappen, geen verlies van kwaliteit.
 •  ​Reukloos - bevat geen zwavel, zuurstof of aromatische verbindingen.
   

Waarin verschilt Neste MY Renewable Diesel van fossiele diesel?

Neste MY Renewable Diesel presteert ten minste zo goed als fossiele diesel, maar is volledig gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. De uitstoot van broeikasgassen (waaronder CO2e) is tot 90% lager in vergelijking met fossiele diesel. Neste MY Renewable Diesel kan op dezelfde manier worden gebruikt en opgeslagen als fossiele diesel, zonder kwaliteitsverlies of wateraccumulatie.

Hoe schoon is Neste MY Renewable Diesel?

Neste MY Renewable Diesel is paraffinehoudende diesel van zeer goede kwaliteit. Het cetaangetal van Neste MY Renewable Diesel is steeds minstens 70 (gewoonlijk 80) en het bevat geen aromaten.

Dankzij dit hoge cetaangehalte en de koude start zonder aromaten daalt zowel de regeneratie van deeltjesfilters als de uitstoot van uitlaatgassen. In vergelijking met fossiele brandstoffen is bij gebruik van Neste MY Renewable Diesel geen frequenter onderhoud van het voertuig nodig.

Waaruit bestaat Neste MY Renewable Diesel? 

Neste MY Renewable Diesel is een hernieuwbare HVO-diesel (met waterstof behandelde plantaardige olie) van zeer goede kwaliteit, die wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Neste gebruikt meer dan 10 verschillende hernieuwbare grondstoffen. In 2018 maakten afval- en restgrondstoffen ongeveer 80% uit van de wereldwijd gebruikte hernieuwbare grondstoffen. De resterende 20% waren plantaardige oliën.

Is hernieuwbare diesel hetzelfde als biodiesel?

Nee, Neste MY Renewable Diesel, die ook als geavanceerde biobrandstof wordt geclassificeerd, is in vergelijking met traditionele biodiesel van superieure kwaliteit. Omdat biodiesel van het type FAME een ester is, is het gebruik ervan als dieselbrandstof beperkt. Zo is bv. om kwaliteitsredenen het gebruik van FAME (EN14214) in de norm voor Diesel (EN 590) beperkt tot 7%. 

Het gebruik van Neste MY Renewable Diesel (EN15940) is niet beperkt en kan dus voor de volle 100% worden gebruikt. Hernieuwbare diesel is beduidend beter bestand tegen opslag dan biodiesel. Door het gebruik van FAME-biodiesel stijgt onder andere het risico op bacteriële groei.

Gebruik  

Is Neste MY Renewable Diesel geschikt voor alle dieselmotoren?

Ja. Neste MY Renewable Diesel kan onbeperkt in elke verhouding worden gemengd met fossiele diesel. De brandstof is geschikt voor álle dieselmotoren in auto’s, bussen, vrachtwagens en stationaire machines. Neste MY Renewable Diesel voldoet aan de norm EN15940 voor paraffinehoudende dieselbrandstoffen en is daarmee goedgekeurd voor verkoop in de kleinhandel onder het label ‘XTL’ voor dieselvoertuigen.

Neste MY Renewable Diesel presteert beter dan conventionele biodiesel en ten minste zo goed als fossiele diesel. Bovendien is Neste MY Renewable Diesel volledig compatibel met de bestaande distributie-infrastructuur.

Hebben fabrikanten van zware voertuigen en personenauto’s Neste MY goedgekeurd?

Belangrijke fabrikanten van zware voertuigen, zoals Scania, Mercedes-Benz en Volvo, hebben het gebruik van Neste MY Renewable Diesel goedgekeurd.  Ook de toonaangevende autofabrikanten Peugeot, Renault, Citroën, Volvo, Nissan en Mercedes hebben Neste MY Renewable Diesel als brandstof goedgekeurd. Veel meer fabrikanten van personenauto's testen en evalueren Neste MY Renewable Diesel. Dit is een zorgvuldig en tijdrovend proces, waardoor het beslissingsproces, ook in het geval van Neste MY Renewable Diesel, lang kan duren.

Volvo heeft het gebruik van Neste MY Renewable Diesel goedgekeurd. Het betreft de XC90 vanaf 2015, S90, V90, V90 Cross Country vanaf 2016, XC60 vanaf 2017, V60, V60 Cross Country vanaf 2018 en XC40 vanaf 2018. Oudere auto's met dezelfde modelaanduiding zijn niet inbegrepen.

Nissan heeft het gebruik van Neste MY Renewable Diesel voor al zijn dieselauto's vanaf 2006 goedgekeurd.

Mercedes heeft het gebruik van Neste MY Renewable Diesel voor een van zijn E-Klasse taxi-modellen goedgekeurd.

Renault heeft het gebruik van Neste MY Renewable Diesel voor de volgende modellen goedgekeurd:

 •  ​Clio / Clio Sport Tourer: dCi 90, dCi 90 EDC, vanaf productieweek 48/2018
 •  ​Mégane / Mégane Sport Tourer: dCi 115, dCi 115 EDC, vanaf productieweek 48/2018
 •  ​Grand Scénic: dCi 120, handgeschakeld, vanaf productieweek 49/2018
 •  ​Espace: dCi 160 EDC, dCi 200 EDC, vanaf productieweek 03/2019
 •  ​Koleos: dCi 175 EDC, 4x4, vanaf productieweek 03/2019
 •  ​Kadjar: dCi 115, dCi 115 EDC, vanaf productieweek 08/2019
 •  ​Talisman: dCi 120, dCi 150, handmatig, vanaf productieweek 09/2019
 •  ​Talisman: dCi 160 EDC, dCi 200 EDC, vanaf productieweek 09/2019

Waarom hebben niet alle fabrikanten van motoren Neste MY Renewable Diesel goedgekeurd?

De testprocedures bij de fabrikanten zijn soms zeer tijdrovend, waardoor het beslissingsproces, zoals bijvoorbeeld voor Neste MY Renewable Diesel, lang duurt. Neste MY Renewable Diesel is geschikt voor alle dieselmotoren in auto’s, bussen, vrachtwagens en stationaire machines.

Wat is XTL?

Brandstoffen van het type diesel hebben verschillende markeringen: B7, B10, XTL, enz. Zo duidt ‘B’ op specifieke componenten van biodiesel die in diesel aanwezig zijn. ‘XTL’ is de markering voor synthetische diesel en geeft aan dat deze geen derivaat is van ruwe olie.

Waarom zou ik als fleetowner kiezen voor Neste MY Renewable Diesel?

Neste MY Renewable Diesel is een drop-in-brandstof en daarom volledig compatibel met alle moderne dieselmotoren in auto’s, bussen, vrachtwagens en ‘vaste’ machines. Bovendien is Neste MY Renewable Diesel volledig compatibel met de bestaande distributie-infrastructuur. Neste MY Renewable Diesel maakt het mogelijk om zonder bijkomende investeringen of wijzigingen een wagenpark van de ene dag op de andere om te schakelen van fossiele naar hernieuwbare brandstof. Neste MY kan puur worden gebruikt of in elke verhouding gemengd met fossiele diesel. 

 

Hoe verhoudt zich het verbruik van het product tot het verbruik van fossiele diesel?

Neste MY Renewable Diesel is een geavanceerde biobrandstof die wordt gemaakt van afval- en restgrondstoffen. Daarom moet het worden vergeleken met andere alternatieve vormen van energie zoals biogas, ethanol, elektriciteit, enz. In vergelijking met fossiele diesel wordt er geen wijziging in de consumptie verwacht. Neste MY Renewable Diesel bevat ongeveer evenveel energie als fossiele diesel. Het brandstofverbruik hangt echter niet alleen af van de motortechnologie of de externe temperatuur, maar vooral van de bestuurder en het rijgedrag.

Productie en distributie

Waar kan ik Neste MY Renewable Diesel kopen? Hoeveel distributeurs en verkooppunten zijn er?

Neste werkt in Nederland voor Neste MY Renewable Diesel op dit moment met vier distributeurs samen: Future Fuels Wholesale B.V., EG Retail (Netherlands) B.V. (EG Group), Calpam SMD Olie B.V. en Tamoil Nederland B.V. In totaal is Neste MY op meer dan 70 tankstations in Nederland verkrijgbaar.

Kijk hier voor een actueel overzicht van verkooppunten Neste MY.

In welke raffinaderijen wordt Neste MY Renewable Diesel geproduceerd?

Neste MY Renewable Diesel wordt geproduceerd in onze raffinaderijen in Rotterdam, Porvoo (Finland) en Singapore. Alle Neste-raffinaderijen waar hernieuwbare producten worden gemaakt, beschikken over een International Sustainability & Carbon Certification (ISCC) of zijn goedgekeurd door de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA). Daarnaast hebben de raffinaderijen in Porvoo, Naantali, Rotterdam en Singapore een ISO 14001-milieucertificering.

Hoeveel hernieuwbare diesel produceert Neste jaarlijks en hoeveel kan het bijdragen aan de vermindering van de uitstoot?

Neste is wereldwijd de grootste producent van hernieuwbare diesel. Jaarlijks produceren wij bijna drie miljoen ton hernieuwbare diesel. In 2018 hebben de hernieuwbare brandstoffen van Neste zowel particuliere rijders als professionele en commerciële chauffeurs in meerdere geografische markten geholpen om hun gezamenlijke uitstoot van broeikasgas (GHG) met in totaal 7,9 miljoen ton te verminderen. Dit komt overeen met de jaarlijkse koolstofvoetafdruk van 1,2 miljoen EU-burgers (bron: World Bank) en staat gelijk aan een vermindering van drie miljoen personenauto’s op de weg gedurende een heel jaar. 

 

Duurzame keuze

Waarom heeft Neste ervoor gekozen om Neste MY Renewable Diesel in Nederland te introduceren?

Omdat er op de Nederlandse markt een aanzienlijke vraag is naar klimaatvriendelijke transportoplossingen, en we daarom voor dit product een groot potentieel zien.

 

Nederland heeft op dit ogenblik een aanzienlijk probleem met stikstof. Welke impact zou Neste MY Renewable Diesel kunnen hebben?

Neste MY Renewable Diesel kan deel uitmaken van de oplossing om plaatselijk de luchtkwaliteit te verbeteren. Wetenschappelijke studies en praktijktesten hebben aangetoond dat het gebruik van 100% Neste MY Renewable Diesel een gunstige invloed heeft op de plaatselijke luchtkwaliteit:

 •  ​9% minder stikstofoxiden (NOx) 
 •  ​33% minder fijnstof (en minder stof in het algemeen)
 •  ​30% minder koolwaterstoffen (HC)
 •  ​24% minder koolstofmonoxide (CO)-uitstoot
 •  ​verminderde hoeveelheden polyaromatische koolwaterstoffen (PAK)
   

Hoe verhoudt zich de uitstoot van broeikasgas tot de uitstoot van elektrische wagens?

De uitstoot van Neste MY Renewable Diesel, dat is gemaakt van afval- en restgrondstoffen, kan zelfs minder zijn dan de uitstoot van elektrische wagens wanneer dit wordt gemeten over de hele levenscyclus van het product, en als we rekening houden met de huidige productiemethoden van energie. Maar elektrische wagens en hernieuwbare brandstoffen zijn geen concurrenten van elkaar. Integendeel, zij helpen beide de maatschappij om op grote schaal fossiele brandstoffen te vervangen door alternatieve brandstoffen, zodat de klimaatverandering wordt bestreden.

 

Hoe houdt Neste toezicht op de koolstofvoetafdruk van Neste MY Renewable Diesel?

De koolstofvoetafdruk van al onze producten wordt berekend over hun gehele levenscyclus, vanaf de productie door raffinage van de grondstof tot het eindgebruik.

Neste MY Renewable Diesel heeft een beduidend kleinere koolstofvoetafdruk dan fossiele diesel. In vergelijking met fossiele diesel laat Neste MY Renewable Diesel de uitstoot van broeikasgassen met tot 90% te verminderen.

De vermindering van de uitstoot van broeikasgas die wordt gerealiseerd door het gebruik van Neste MY Renewable Diesel is afhankelijk van de grondstof waarmee het wordt geproduceerd. De grootste vermindering van de uitstoot wordt gerealiseerd door het gebruik van afval- en reststoffen.