You are here

Den Ouden Tanktransport: "Het meest eenvoudige concept van verduurzamen is de andere slang aan de pomp pakken."

Den Ouden Tanktransport (OTT) is een familiebedrijf met dertig jaar ervaring in tanktransport, tankreiniging en de opslag en blending van vloeistoffen. Met in totaal 115 medewerkers wordt jaarlijks zo’n 8 miljoen kilometers gereden door vrijwel heel Europa. Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt. Met Neste MY Renewable DieselTM (HVO100) kan het bedrijf op relatief eenvoudige wijze de CO2-reductie-doelstellingen realiseren. Waarom juist voor Neste MY werd gekozen daar kan Jan Peter den Ouden, directeur van Den Ouden Tanktransport, kort over zijn: “Is er een gelijkwaardig alternatief dan?"

vrachtwagen Den Ouden

Wat betekent duurzaamheid voor Den Ouden?

“We hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn”, aldus Jan Peter den Ouden. “Onze duurzaamheidsdoelstellingen zijn er op gericht om de kennis van nu zoveel mogelijk te benutten en samen met onze klanten te bewerkstelligen dat we met onze nalatenschap de volgende generaties recht in de ogen kunnen kijken. Die lat ligt hoog, maar we denken de Europese doelstellingen (55% minder CO2-uitstoot in 2030) ruimschoots te kunnen halen.” 

Hoe geven jullie vorm aan deze ambities?

“We hebben hiervoor een aantal initiatieven ontwikkeld. Zo voldoen al onze wagens aan de Euro-6 regelgeving en hebben we warmtewinning en afvalscheiding bij onze tank cleaning-activiteiten doorgevoerd. Daarnaast zijn we overgestapt op Neste MY Renewable Diesel. We hoorden al in 2011 voor het eerst van het bestaan van fossielvrije diesel en in 2018 spraken we hier concreet over met een van onze klanten, Neste Demeter. Dit heeft ertoe geleid dat we in 2020 met alle wagens zijn overgestapt op Neste MY om zo de noodzakelijke CO2e-reductie te realiseren.”

 

Den Ouden Tanktransport wil ook de volgende generaties recht in de ogen kunnen kijken.

- Jan Peter den Ouden - directeur Den Ouden Tanktransport

 

Eenvoudige implementatie

Den Ouden licht de keuze voor de fossielvrije brandstof nader toe: “Neste MY is snel en eenvoudig te implementeren. Het meest eenvoudige concept van verduurzamen is gewoon de andere slang aan de pomp pakken, in plaats van een gigantische meerinvestering te moeten doen voor een LNG-wagen en waar bovendien elektrisch en waterstof in onze branche nog lang niet haalbaar is. Het grote voordeel van Neste MY is dat we zo op een relatief eenvoudige manier vorm kunnen geven aan een groot deel van onze duurzaamheidsdoelstellingen.”

Tanken op de thuisbasis

Bijzonder is de manier waarop OTT Neste MY heeft geïmplementeerd: chauffeurs werden vooraf niet geïnformeerd over de wisseling van brandstof. “We hebben ze bewust niet van de overstap op de hoogte gebracht, om zo een zuiver beeld te kunnen krijgen van hoe dit ontvangen werd. We hebben nagenoeg geen reacties gekregen, alleen dat de kleur van de diesel erg afwijkt met voorheen, en daarbij de vraag of dit wel klopte.” De overstap op Neste MY Renewable Diesel verliep dan ook goed; OTT tankt de brandstof via een eigen tankinstallatie op de thuisbasis in Alblasserdam – via distributeur GP Groot, die de overstap heeft begeleid. Samen met GP Groot en Neste Demeter heeft OTT het nieuwe proces ook laten certificeren. “We zijn nu bijna 2 jaar onderweg met Neste MY, en merken als enige verschil dat de roetfilters van onze wagens langer meegaan. We denken er daarom over om de onderhoudsinterval aan te gaan passen.”

 OTT en afbeelding mannen voor den Ouden vrachtwagen in hal

 

In 2020 realiseerden we een reductie van 3.8 miljoen kg CO2e-uitstoot

Den Ouden kijkt tevreden terug op de gemaakte keuze: “In totaal hebben we in 2020 ruim 3,8 miljoen kilogram CO2 gereduceerd, met dank aan 1.323.034 liter Neste MY Renewable Diesel. We hopen dat deze stap ons helpt bij het eventueel verkrijgen van nieuwe opdrachten, we krijgen ook veel positieve reacties, maar dat is niet het hoofddoel. Het gaat uiteindelijk om de volgende generaties.”

De ambities voor de toekomst onderstrepen dit. “We streven ernaar om in samenwerking met onze klanten onze diensten klimaatneutraal aan te kunnen bieden - de grootste stap hierin verwachten we te zetten door het gebruik van Neste MY verder uit te rollen. Als we daarbovenop ook nog in alternatieve energiebronnen op de thuisbasis kunnen investeren, zijn we al een heel eind op de goede weg!"

Ga vandaag al duurzaam op weg!

Klik hier en lees hoe Neste omgaat met persoonlijke gegevens.

freight whitepaper preview image 1