Hernieuwbare diesel vs. biodiesel

Wat zijn de verschillen tussen hernieuwbare diesel en biodiesel?

Hernieuwbare diesel of HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) wordt soms verward met biodiesel of FAME (Fatty Acid Methyl Ester). De belangrijkste verschillen tussen hernieuwbare diesel en biodiesel betreffen de chemische samenstelling, de prestaties bij koud weer en de opslagkwaliteit.

Hernieuwbare diesel zoals Neste MY Renewable Diesel™ wordt geproduceerd door middel van een waterstofbehandelingsproces. Het resultaat is een HVO-diesel met een vergelijkbaar chemische samenstelling als fossiele diesel. Dankzij deze chemische gelijkenis kan hernieuwbare diesel of HVO direct in alle dieselmotoren worden gebruikt. Dit kan puur (100%) of in elke verhouding met fossiele diesel. Biodiesel en fossiele diesel verschillen in chemische samenstelling en zijn niet onderling vervangbaar en mengbaar. De maximaal toelaatbare concentratie FAME-biodiesel in een mengsel met fossiele diesel is 7%*. Bij meer dan 7% is een aanpassing van de motor vereist.

certification audits icon

Neste's gepatenteerde technologie

Neste MY Renewable Diesel wordt gemaakt met behulp van onze eigen NEXBTL-technologie: een unieke methode waarmee afval en reststoffen van lage kwaliteit worden omzet in brandstoffen van hoge kwaliteit en andere hernieuwbare producten. Ongeacht de hernieuwbare grondstoffen: de kwaliteit van de eindproducten is altijd even hoog. Dit is een groot verschil met biobrandstoffen. Deze worden namelijk via een veresteringsproces geproduceerd en bieden niet dezelfde kwaliteitsgarantie. De kwaliteit van FAME-biobrandstof hangt grotendeels af van de gebruikte grondstoffen.

data analytic icon

Hoog cetaangetal

Een cetaangetal geeft de ontstekingseigenschappen van een brandstof aan. Het geeft ook aan hoe goed een motor start bij koud weer en in hoeverre de brandstof bijdraagt aan een schonere, efficiëntere verbranding. Hoe hoger het cetaangetal, hoe beter de motor start. Neste MY Renewable Diesel heeft een cetaangetal boven 70, terwijl biodiesel een cetaangetal tussen 50 en 60 heeft.

cold weather performance icon

Lage temperaturen

Het troebelingspunt van Neste MY Renewable Diesel ligt op -22°C. Dit troebelingspunt geeft aan wanneer brandstof begint te lijden onder lage temperaturen. Neste MY Renewable Diesel is dan ook geschikt voor extreem koude en zelfs arctische omstandigheden. Dit geldt niet voor biodiesel. Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen kan ze sterk door koudere temperaturen worden beïnvloed.

renewable diesel fuel dispenser icon

Onbeperkte opslagtijd

Neste MY Renewable Diesel kan zeer lange tijd worden opgeslagen, zonder risico dat de eigenschappen van de brandstof veranderen. In tegenstelling tot biodiesel trekt Neste’s hernieuwbare diesel geen water aan. Dit betekent dat er bij de juiste behandeling en opslag geen enkel risico is op kwaliteitsvermindering of microbiële groei.

Neste MY Renewable Diesel: een overzicht

Download hier de Neste MY-factsheet. U kunt deze delen met uw collega's.

DOWNLOAD

NL-NL Product info

Zoek tankstations en distributeurs

Vind Neste MY

Wilt u meer weten?

Contact

*De Europese norm voor diesel (EN 590) beperkt het aandeel van biodiesel (FAME EN 14214) tot maximaal 7%. Motor- en voertuigfabrikanten steunen de ontwikkeling van HVO-brandstoffen om zo het aandeel van hernieuwbare dieselbrandstof te verhogen en daarmee de emissies te verlagen zonder de bezwaren die aan FAME kleven.

Leer meer over Neste MY