Wat is HVO of HVO100?

Wat is HVO diesel of HVO100?

Neste MY Renewable Diesel kan worden aangeduid als HVO100 of HVO diesel. De afkorting HVO staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oil’. HVO wordt, naast de plantaardige oliën, ook geproduceerd uit afval, restoliën en vetten, zoals afgewerkt frituurvet.

HVO diesel kan in elke dieselmotor worden bijgetankt. Hij kan zowel zuiver worden gebruikt (100% concentratie), als in elke verhouding met bijvoorbeeld fossiele diesel. Zo bestaat HVO20 uit 20% HVO en 80% fossiele diesel. Neste MY Renewable Diesel is een HVO100 product, dat wil zeggen HVO in zijn puurste vorm. Deze diesel voldoet aan de EN15940-specificatie voor paraffinische dieselbrandstof, wat de kwaliteit van de diesel bevestigt.

HVO diesel truck tank
certification audits icon

Hoe HVO diesel wordt gemaakt

In de jaren negentig ontwikkelde de onderzoeksafdeling van Neste de NEXBTL-raffinagetechnologie. Deze technologie maakt het Neste mogelijk hernieuwbare producten van hoge kwaliteit te produceren uit 100% hernieuwbare grondstoffen, onder andere onze HVO diesel. Tijdens het NEXBTL-proces wordt waterstof gebruikt om de zuurstofmoleculen in de vetzuren van het afval- en restmateriaal te verwijderen, dat de volledig hernieuwbare grondstofbasis van de brandstof vormt. Het resultaat is een hernieuwbare diesel met een vergelijkbare chemische samenstelling als fossiele diesel. Neste MY Renewable Diesel (HVO of HVO100) kan in elke dieselmotor direct worden bijgetankt, zonder enige aanpassing aan de motor. Het kan ook gemengd worden met traditionele diesel. Dankzij de door Neste gepatenteerde NEXBTL-technologie kunnen vrijwel alle soorten oliën en vetten als hernieuwbare grondstof worden gebruikt en is de brandstofkwaliteit consistent hoog. Lees meer over NEXBTL en de productie van hernieuwbare diesel (HVO).

star icon

Wat zijn de voordelen van HVO of HVO100?

Neste MY Renewable Diesel (HVO100) kan de uitstoot van broeikasgassen (CO2e) tijdens de levenscyclus van de brandstof tot wel 90%* verminderen in vergelijking met fossiele diesel. De hernieuwbare diesel kan ook de plaatselijke uitlaat-emissies helpen reduceren van oudere voertuigen, wat goed is voor de lokale luchtkwaliteit én voor de motoren zelf. Bovendien: filters en injectoren blijven langer schoon. Klik hier voor meer informatie over de voordelen van Neste MY Renewable Diesel.

renewable diesel fuel dispenser icon

Is Neste MY Renewable Diesel (HVO100) beter dan andere hernieuwbare diesels?

Neste heeft een zeer strikt productie- en distributieproces dat de integriteit van de volledige toeleveringsketen waarborgt. Klanten kunnen erop vertrouwen dat zij een brandstof krijgen van hoge kwaliteit, die vanaf het moment van grondstofproductie tot eindproduct en distributie is gecontroleerd. Klanten weten ook dat de HVO brandstof door toonaangevende motorfabrikanten is getest en dat de krachtige prestaties ervan zijn aangetoond. De HVO diesel van Neste MY is altijd van de hoogste kwaliteit, zuiverheid en voldoet aan strenge duurzaamheidsnormen.

Neste MY Renewable Diesel: een overzicht

Download hier de Neste MY-factsheet. U kunt deze delen met uw collega's.

DOWNLOAD

NL-NL Product info

Zoek tankstations en distributeurs

Vind Neste MY

Wilt u meer weten?

Contact

*De methode die wordt gebruikt om de emissies in de levenscyclus en de emissiereductie te berekenen, voldoet aan de herziene Europese richtlijn hernieuwbare energie (RED2, 2018/2001/EU)

Leer meer over Neste MY