You are here

Wat is HVO diesel?

Neste MY Renewable Diesel is ook aan te duiden als HVO100. De afkorting HVO staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oil’. Dit type dieselbrandstof is geproduceerd op basis van met waterstof behandelde plantaardige oliën en restafval, zoals dierlijke vetten. Het getal ‘100’ achter HVO geeft aan dat het gaat om een duurzame diesel van hoge kwaliteit in de meest pure vorm (100%), niet gemixt.

In de jaren 90 ontdekte Neste’s eigen research-afdeling deze HVO-methode. Tijdens het productieproces worden onzuiverheden verwijderd en zuurstofmoleculen vervangen door waterstof. Het resultaat is een HVO-brandstof die de kwaliteit van fossiele diesel overtreft, maar qua chemische samenstelling vergelijkbaar is, en dus eenvoudig kan worden gemengd met traditionele diesel en dieselmotoren niet hoeven worden aangepast. Dankzij de gepatenteerde NEXBTL-technologie kan elk denkbare organische biomassa als grondstof dienen en is de kwaliteit altijd hoog en constant.

Wat zijn de voordelen van HVO100?

Rijden op HVO100 diesel biedt veel voordelen op het gebied van duurzaamheid. Zoals CO2e-reductie tot wel 90% en een lagere uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, koolwaterstof, stikstofoxiden, koolmonoxide en PAK's. Dat is beter voor de lokale luchtkwaliteit en ook goed voor de motor, want filters en injectoren blijven langer schoon. Ook is de dieselbrandstof hierdoor uitstekend geschikt voor werkzaamheden in gesloten ruimtes. Zie voor meer duurzaamheidsvoordelen van HVO100 ook: De voordelen van Neste MY Renewable Diesel.

Icon Decanter

Puur of gemengd

HVO’s zijn er in allerlei mengvormen. Deze diesel kan zowel puur als geblend met fossiele diesel gebruikt worden. HVO20 bestaat bijvoorbeeld uit 20% HVO en 80% fossiele diesel. Neste MY is een HVO in de meest pure vorm: HVO100 en biedt duurzaamheidsvoordelen. Daarbij voldoet deze dieselvariant aan de EN15940 specificatie voor paraffinische dieselbrandstof.

Icon Fuel Dispenser

Waar kan ik HVO tanken?

Neste MY (of HVO100) tanken doet u bij meer dan honderd tankstations door heel Nederland. Vind een geselecteerde distributeurs van Neste MY bij u in de buurt.

Icon Fuel Pistol

Verschil met Blauwe Diesel?

In Nederland is ook Blauwe Diesel verkrijgbaar. Net als Neste MY is dit een HVO, met waterstof behandelde plantaardige olie. Vanwege de herkenbaarheid is er een blauwe kleurstof aan toegevoegd. Om verwarring te voorkomen; Neste MY is altijd HVO in de meest pure vorm (HVO100). Tankt u Neste MY, dan weet u altijd zeker dat u de meest pure HVO-variant (HVO100) tankt, met de meeste voordelen voor het milieu. Blauwe Diesel is alleen als blend verkrijgbaar. Daarnaast is Neste MY kleurloos.

*De methode die wordt gebruikt om de emissies in de levenscyclus en de emissiereductie te berekenen, voldoet aan de herziene Europese richtlijn hernieuwbare energie (RED2, 2018/2001/EU).

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Het gaat snel aan het fossielvrije front! Regelmatig versturen we een nieuwsbrief over wetgeving, milieudoelstellingen en brandstoffen, met inspirerende voorbeelden.

Leer meer over Neste MY

Leer meer over hernieuwbare diesel en de duurzame voordelen

Leer waarom transportbedrijf Dailycool kiest voor Neste MY

Lees hoe u overstapt op hernieuwbare diesel. Download whitepaper