Referenties
5.09.2023
 3 min read

Neste ondersteunt Petronas met levering hernieuwbare diesel voor het Europese F1 transport

In een tijdperk dat wordt gekenmerkt door urgente milieu-uitdagingen, werkt de wereld van de autosport eraan, net als vele andere sectoren, hun activiteiten duurzamer te maken. Veel bedrijven die sponsor zijn en aan autosport deelnemen, erkennen nu de noodzaak om dringend actie te ondernemen. Eén van deze bedrijven is Petronas, die als “Title en Technical Partner” van het Mercedes-AMG Petronas F1 Team, hoopt een pionier te zijn door concrete stappen te maken naar een duurzamere toekomst voor de Formule 1. Neste, samen met haar Duitse partner TOOL-FUEL Services, helpt door Petronas van hernieuwbare diesel (ook wel bekend als “HVO100”) te voorzien om de emissies van het vrachtvervoer te verminderen.

Mercedes F1 en zijn logistieke partners streven naar een vermindering van 200 ton CO2 gedurende 9 races in heel Europa in het huidige F1-seizoen. De vloot van Mercedes-Benz Actros-trucks van het team, verantwoordelijk voor het vervoeren van de benodigde vracht voor elke race, speelt hierbij een cruciale rol. De trucks rijden namelijk gedurende hun gehele reis door Europa op hernieuwbare diesel. De verwachte reisafstand is 9.000 tot 10.000 kilometer, beginnend in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland en verder door geheel Europa. Het vervangen van fossiele brandstoffen door Neste MY Renewable Diesel kan resulteren in een vermindering tot wel 90%* van de uitstoot van broeikasgassen gedurende de levenscyclus van de brandstof in vergelijking met fossiele diesel. 

Deze inspanning sluit aan bij de bredere doelstelling van Neste om klanten te helpen hun broeikasgasemissies tegen 2030 met minimaal 20 miljoen ton CO2e per jaar te verminderen. Neste MY Renewable Diesel, gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen, is een belangrijk hulpmiddel om dit doel te bereiken. Cruciaal hierbij is dat hernieuwbare diesel een drop-in brandstof is, waarvoor geen aanpassingen aan motoren of brandstofinfrastructuur nodig zijn. Het is dus een lagere-emissie oplossing die zowel onmiddellijk als effectief is.

Neste's brandstofdistributiepartner in Duitsland, TOOL-FUEL, zal verantwoordelijk zijn voor het leveren van de hernieuwbare diesel aan het Petronas F1-team. "We zijn erg trots op het vertrouwen dat Neste in ons heeft gesteld," zegt Alexander Stöhr, Managing Director bij TOOL-FUEL Services, die de samenwerking een cruciale stap en een "potentiële doorbraak" noemt.

Ook Jörg Hübeler, Head of Market Development Europe & APAC bij Neste, is ook lovend over de samenwerking met TOOL-FUEL. "De samenwerkingsovereenkomsten tussen Neste en TOOL-FUEL vormen een belangrijke stap in het vergroten van het potentieel voor decarbonisatie in de transportsector op de Duitse markt," aldus Hübeler. 

De samenwerking tussen Neste, Petronas en TOOL-FUEL symboliseert een toewijding aan de transitie naar duurzamere, lagere emissie mobiliteitsoplossingen die niet alleen innovatief zijn, maar ook vandaag meteen beschikbaar zijn. 

*) De vermindering van de broeikasgasemissies varieert naargelang de regiospecifieke wetgeving die de methodologie voor de berekeningen aanreikt (bv. EU RED II 2018/2001/EU voor Europa en US California LCFS voor de VS), en de grondstoffenmix die wordt gebruikt om het product voor elke markt te produceren.