18 Juni 2019

Neste en LyondellBasell gaan biobased plastic uit hernieuwbare materialen produceren op commerciële schaal

Published in Nieuws under Circulaire economie

Neste Corporation, Persbericht, 18 juni 2019, om 12.00 uur (CET).

Met deze samenwerking worden er voor het eerst tegelijkertijd biobased polypropyleen en biobased polyethyleen met een lage dichtheid geproduceerd op commerciële schaal.

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki), 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval en reststoffen, en LyondellBasell (NYSE: LYB), een van de grootste kunststof-, chemie- en raffinagebedrijven ter wereld, kondigen vandaag gezamenlijk de eerste parallelle productie op commerciële schaal aan van biobased polypropyleen en biobased polyethyleen met een lage dichtheid.

In het gezamenlijke project werd gebruik gemaakt van Neste's hernieuwbare koolwaterstoffen uit duurzame biobased grondstoffen, zoals afval- en residuoliën. Het project heeft met succes enkele duizenden tonnen bioplastics geproduceerd die zijn goedgekeurd voor de productie van voedselverpakkingen en op de markt worden gebracht onder de merknamen Circulen en Circulen Plus, de nieuwe familie van de circulaire economie productmerken van LyondellBasell.

"LyondellBasell heeft een innovatieve geest die zich uitstrekt over tientallen jaren, en een prestatie als deze toont de concrete acties die we ondernemen ter ondersteuning van een circulaire economie", aldus Richard Roudeix, LyondellBasell Senior Vice President van Olefins and Polyolefins voor Europa, Azië en Internationaal. "Door het gebruik van hernieuwbare grondstoffen dragen we bij aan de strijd tegen de klimaatverandering en helpen we onze klanten om hun milieudoelstellingen te bereiken".

"We zijn verheugd om ervoor te zorgen dat de kunststofindustrie meer biobased materiaal in haar aanbod op kan nemen. Het is zeer bevredigend om te zien dat Neste's hernieuwbare koolwaterstoffen perfect presteren in een commerciële productie van biobased polymeren, die een drop-in vervangingsmogelijkheid biedt voor fossiele materialen," aldus Peter Vanacker, President en CEO van Neste. "Deze baanbrekende samenwerking met LyondellBasell markeert een belangrijke mijlpaal in de commercialisering van Neste's activiteiten op het gebied van hernieuwbare polymeren en chemicaliën, gericht op de ontwikkeling van hernieuwbare en circulaire oplossingen voor toekomstgerichte duurzame merken.”

Een primeur in de sector
De prestatie is buitengewoon, omdat het de unieke hernieuwbare grondstof van Neste en de technische mogelijkheden van LyondellBasell heeft gecombineerd. Het flexibele kraakproces van LyondellBasell stelde het bedrijf in staat om een nieuwe hernieuwbare grondstof te introduceren op hun terrein in Wesseling (Duitsland) die direct werd omgezet in biobased polyethyleen en biobased polypropyleen. Een onafhankelijke derde partij testte de polymeerproducten met behulp van koolstoftracers en bevestigde dat ze meer dan 30% hernieuwbare inhoud bevatten.

LyondellBasell verkocht een deel van de hernieuwbare producten die in de proef werden geproduceerd aan meerdere klanten, waaronder Cofresco, een bedrijf van de Melitta Group met merken als Toppits® en Albal®, Europa's grootste leverancier van merkproducten op het gebied van huishoudelijke folie. Cofresco is van plan om het Circulen Plus biobased polyethyleen te gebruiken om duurzame verpakkingsmaterialen voor levensmiddelen te creëren.

Neste Corporation

Kaisa Lipponen
Directeur, Communicatie

Meer informatie

Lars Börger, Vice President, Vice President, Brand Owner Management, Renewable Polymers and Chemicals, Neste, Tel. +41 754 37 9996, lars.borger(@)neste.com

Andreas Anker, Sr. Manager, Corporate Communications, LyondellBasell (International), Tel. +49 2236 72 1595, andreas.anker(@)lyb.com, andreas.anker(@)lyb.com

Kimberly Windon, Director, External Communications, LyondellBasell (USA), tel. +1 713 309 4738, kim.windon(@)lyb.com

Lees ook:

Neste’s circular plastics solutions
Neste aims to close the circularity loop for plastics
Neste selected as the world’s 3rd most sustainable company on the Global 100 list

Over LyondellBasell
LyondellBasell (NYSE: LYB) is een van de grootste kunststof-, chemicaliën- en raffinagebedrijven ter wereld. LyondellBasell produceert wereldwijd materialen en producten die van essentieel belang zijn voor het bevorderen van oplossingen voor moderne uitdagingen zoals het verbeteren van de voedselveiligheid door middel van lichte en flexibele verpakkingen, het beschermen van de zuiverheid van de watervoorziening door middel van sterkere en veelzijdigere leidingen, het verbeteren van de veiligheid, het comfort en de brandstofefficiëntie van veel van de auto's en vrachtwagens op de weg en het verzekeren van de veilige en effectieve functionaliteit in elektronica en apparaten. LyondellBasell verkoopt producten in meer dan 100 landen en is 's werelds grootste producent van polymeersamenstellingen en de grootste licentiegever van polyolefine technologieën. In 2019 stond LyondellBasell op de "World's Most Admired Companies" lijst van het tijdschrift Fortune. Lees meer: www.LyondellBasell.com.

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector en voor consumenten. Met ons brede assortiment van hernieuwbare producten kunnen onze klanten de uitstoot naar het klimaat verminderen. Wij zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststoffen, en introduceren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrie. We zijn tevens een technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met gewaardeerde expertise op het gebied van onderzoek en duurzame activiteiten. In 2018 bedroeg de omzet van Neste 14,9 miljard euro. In 2019 werd Neste derde op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer op: neste.nl