11 November 2021

Levering van duurzame vliegtuigbrandstof aan Dallas Fort Worth International Airport markeert de sectors eerste demonstratie van een circulaire economie in de Verenigde Staten

Published in Nieuws

Neste Corporation, persbericht, 11 november 2021 om 18.05 uur (EET)

Foto: DFW Airport

Met de ontvangst van de eerste levering van sustainable aviation fuel (SAF) is Dallas Fort Worth International Airport (DFW), in samenwerking met Avfuel Corporation en Neste, de eerste luchthaven geworden voor een gezamenlijke circulaire economie pilot voor de luchtvaart.  

De succesvolle levering van SAF maakt deel uit van het pilot project op DFW - de op één na drukste luchthaven ter wereld - dat de commerciële en technische levensvatbaarheid van SAF aantoont, net als het potentieel om de circulaire keten van het vliegveld te sluiten door grondstof te leveren voor de productie van hernieuwbare brandstoffen. 

"De introductie van sustainable aviation fuel op DFW Airport markeert een belangrijke mijlpaal in onze inspanningen om de totale koolstofvoetafdruk van onze sector te verminderen," aldus Robert Horton, vice president environmental affairs van DFW Airport. "Wij erkennen dat ons toekomstige succes afhangt van ons vermogen om onze natuurlijke hulpbronnen te beschermen en zijn vastbesloten om in deze industrie te blijven dienen als een leider voor duurzame werkwijzen."

Het circulaire project is een zeer goed voorbeeld van samenwerking om waardevolle afval- en reststoffen te upcyclen een te hergebruiken binnen de waardeketen. Het begint op de luchthaven, waar Neste, via haar dochteronderneming Mahoney Environmental, gebruikte frituurolie inzamelt bij meer dan 200 concessiehouders die voedsel bereiden en serveren aan klanten op de luchthaven. Neste zet dit afvalmateriaal vervolgens om in hernieuwbare brandstof die fossiele brandstoffen vervangen in het wereldwijde transportsysteem.

Om de keten te sluiten, heeft Avfuel veilig een testhoeveelheid van Neste’s MY Sustainable Aviation Fuel geleverd aan DFW Corporate Aviation, de full-service fixed-base operator (FBO) van de luchthaven, voor hun klanten uit de zakelijke luchtvaart. De testlevering van ruim 24 ton vermindert de koolstofemissies met 19 ton*) - een vermindering die aanzienlijk kan toenemen als er meer SAF in de brandstofpool van de luchthaven wordt gebruikt. Neste’s SAF vermindert in pure vorm en over de hele levenscyclus, de emissie van broeikasgassen tot wel 80%** in vergelijking met fossiele vliegtuigbrandstof. 

DFW verwacht dat de circulaire economie pilot hetzelfde klimaatvoordeel op kan leveren als het reduceren van de emissies van 70 passagiersvoertuigen tot nul gedurende het jaar.

DFW, Avfuel en Neste blijven zoeken naar mogelijkheden om meer SAF te gebruiken op de luchthaven. Dit zou kan inhouden dat de brandstof beschikbaar wordt gesteld voor commerciële en vrachtluchtvaartmaatschappijen. DFW streeft ernaar om tegen 2030 een ‘net-zero’-operatie te worden en ziet SAF als een essentieel onderdeel om haar partners in staat te stellen hun ‘net-zero’-doelstellingen te bereiken.

"Samen stippelen we een gedurfd nieuw vluchtpad uit dat luchthavens laat zien hoe ze hun klimaatdoelstellingen sneller kunnen bereiken en uiteindelijk vluchtoperators, bedrijven en passagiers in staat stellen om te vliegen met een kleinere koolstofvoetafdruk", aldus Chris Cooper, Neste's vice president renewable aviation in Noord-Amerika. "We kunnen dit doen omdat alle onderdelen van de SAF-waardeketen samenkwamen - de luchthaven, de brandstofleverancier en de producent. En het allerbelangrijkste is dat alle betrokken partners zich inzetten voor een duurzame toekomst voor de luchtvaart en de strijd tegen de klimaatverandering."

Keith Sawyer, Avfuel's manager of alternative fuels, zei: "Avfuel is er trots op DFW en Neste te hebben gesteund bij het realiseren van deze gedenkwaardige gebeurtenis. DFW en Neste hebben een uitstekende basis gelegd voor duurzaamheid en het geven van een lichtend voorbeeld van hoe organisaties kunnen samenwerken om duurzaamheid te verhogen en hernieuwbaarheid te bevorderen. Het Avfuel-team is vereerd dat het een rol heeft mogen spelen in het sluiten van de keten door aan te tonen dat SAF nu beschikbaar is voor gebruik en dat circulaire oplossingen haalbaar zijn door samenwerking in de industrie." 

*) berekend op basis van de CORSIA methodologie
**) berekend op basis van gevestigde levenscyclusanalyses (LCA), zoals de CORSIA methodologie.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie:

Neste: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 50 458 5076 / media@neste.com (tijdens weekdagen van 8.30 tot 16.00 uur EET).

Avfuel Corporation: Marci Ammerman, Vice President Marketing, = 1734-663-6466, mammerman@avfuel.com, www.avfuel.com, facebook.com/avfuel, Twitter: @Avfuel 

Dallas Fort Worth International Airport: +1 972-973-5555, media@dfwairport.com, www.dfwairport.com, facebook.com/dfwairport, Twitter: @dfwairport

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afvalstoffen, reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Als technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten, met de intentie om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren, introduceren we ook hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2020 bedroeg de omzet van Neste 11,8 miljard euro, waarbij 94% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten. Lees meer: neste.nl

About Dallas Fort Worth International Airport

Dallas Fort Worth International (DFW) Airport is one of the most frequently visited superhub airports in the world. Centered between owner cities Dallas and Fort Worth, Texas, DFW Airport also serves as a major job generator for the North Texas region by connecting people through business and leisure travel.  

About Avfuel Corporation

Avfuel provides fuel and services—including sustainable fuel and initiatives—to the global aviation industry and is the leading independent supplier in the United States. Established as a supply and logistics company more than 45 years ago, Avfuel is core competent in every aspect that surrounds the delivery of fuel—from refinery to wingtip. Avfuel combines global access with personalized service throughout a fueling network of more than 3,000 locations worldwide and 650+ Avfuel-branded FBOs. Our 100% dedication to aviation demonstrates our passion and commitment to a global community that prospers on the movement of goods and services around the world.