26 Juli 2018

Blauwe Diesel powered by Neste MY zorgt voor 1.230.000 kg CO2-reductie tijdens De Elfwegentocht van Freonen fan Fossyl Frij Fryslân

Persbericht Neste Corporation 26 juli 2018

 

Persbericht Neste Corporation 26 juli 2018

Een terugblik op de Elfwegentocht, waarbij het doel van de provincie Friesland was om voertuigen volledig op fossielvrije energiebronnen te laten rijden, heeft een aantal veelbelovende resultaten opgeleverd. De Elfwegentocht zorgde voor een grote vraag naar Blauwe Diesel powered by Neste MY en overtrof zelfs de vooraf gestelde hoge verwachtingen. Tijdens de tweeweekse campagne werd in heel Friesland meer dan 430.000 liter van Neste’s hernieuwbare diesel verkocht en gedistribueerd door Future Fuels Wholesales. Naar schatting hebben tijdens de Elfwegentocht ongeveer 12.000 mensen Blauwe Diesel powered by Neste MY getankt. Dit leidde tot een CO2 -reductie van ongeveer 1.230.000 kg. Dat staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 384 Nederlandse personenauto’s met een dieselmotor.

Dat hernieuwbare diesel geproduceerd door Neste populair was, was vooral merkbaar tijdens de Elfwegentocht Parade. Aan de langste parade van duurzame auto's ooit georganiseerd in Nederland en Europa, deden meer dan 2.000 mensen mee. Tijdens de parade reed meer dan 50% van de deelnemers met aanzienlijk minder uitstoot op Blauwe Diesel powered by Neste MY.

De Elfwegentocht is afgelopen maar de doelstelling om mensen te stimuleren om duurzame en koolstofarme alternatieven te gebruiken voor vervoer gaat door. Als gevolg hiervan hebben verschillende deelnemende organisaties aangegeven dat zij volledig zullen overstappen op de hernieuwbare diesel van Neste.

"Bij Neste is het voor ons allen inspirerend om de ambitieuze doelstelling van een fossielvrije toekomst te ondersteunen. De hoogwaardig geproduceerde hernieuwbare diesel van Neste, in Nederland bekend als Blauwe Diesel powered by Neste MY, is één van de goedkoopste middelen om voertuigen fossielvrij te maken en CO2-uitstoot onmiddellijk tot 90% te verminderen in vergelijking met fossiele diesel. We zijn verheugd dat veel vooraanstaande organisaties het voornemen hebben uitgesproken om hun koolstofemissies op een laag niveau te houden met deze hernieuwbare brandstof," zegt Peter Zonneveld, Verkoopdirecteur bij Neste.

"Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen Blauwe Diesel powered by Neste MY nu kennen en gebruikt hebben. De Elfwegentocht heeft veel mensen aan het denken gezet. Het was twee weken lang hét gesprek van de dag op straat en in de pers. Andere provincies en gemeenten willen nu ook tankstations die Blauwe Diesel verkopen. Dat was precies de bedoeling," zegt Bouwe de Boer, projectleider van Freonen fan Fossyl Frij Fryslân.

"Blauwe Diesel powered by Neste MY is de enige fossielvrije dieselbrandstof die volledig past binnen de doelstellingen van de Elfwegentocht, waarbij uitsluitend duurzame grondstoffen zoals afvalvetten, restvetten en restoliën worden gebruikt. De Blauwe Diesel powered by Neste MY is koolstofarm en vermindert de CO2-uitstoot tot 90% in vergelijking met conventionele diesel. Het is daarmee één van de meest duurzame dieselbrandstoffen. We zijn ontzettend tevreden met de resultaten en erg verheugd dat we aan dit evenement konden deelnemen," zegt Germ Wiersma, directeur van Future Fuels Wholesale BV.

 

Over Neste Corporation

Kaisa Lipponen

Directeur Corporate Communication

 

Meer informatie:

Peter Zonneveld, Verkoopdirecteur , Neste, e-mail: peter.zonneveld(@)neste.com

Bouwe de Boer, projectleider van ‘Freonen fan Fossyl Frij Fryslân’, tel. +31 6 43 36 51 35, e-mail: bouwe.deboer@leeuwarden.nl

Neste werkt mee aan de Elfwegentocht om bij te dragen aan een Fossielvrij Friesland

 

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector en voor consumenten. Met ons brede assortiment van hernieuwbare producten kunnen onze klanten de uitstoot naar het klimaat verminderen. Wij zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststromen, en leveren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrie. We zijn tevens een technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met gewaardeerde expertise op het gebied van onderzoek en duurzame activiteiten. In 2017 bedroeg de omzet van Neste 13,2 miljard euro. In 2018 werd Neste tweede op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer op: ​​neste.nl

 

Over Blauwe Diesel powered by Neste MY

Blauwe Diesel powered by Neste MY is een 100% HVO (hydro-behandelde plantaardige olie, die is geclassificeerd als geavanceerde biobrandstof), volledig geproduceerd uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen onder andere in de raffinaderij van Neste in Rotterdam. De chemische samenstelling is vergelijkbaar met conventionele dieselbrandstof. Het gedraagt ​​zich net zoals een traditionele fossiele diesel, dus er zijn geen aanpassingen nodig aan de motoren of de distributiesystemen.

Ten tijde van de Elfwegentocht is Blauwe Diesel powered by Neste MY verkocht bij geselecteerde Tamoil, Veenema en Postma tankstations in heel de provincie Friesland.

 

Elfwegentocht in het kort

De Elfwegentocht is tot nu toe een van de grootst georganiseerde duurzame evenementen in Europa. Het evenement vond plaats van 1 tot 14 juli 2018 en vestigde een nieuw wereldrecord met de langste duurzame parade aan voertuigen. De Freonen, de stichting die de Elfwegentocht heeft geïnitieerd, is er trots op dat ze de rest van de wereld hebben laten zien dat het mogelijk is om twee weken lang op fossielvrije brandstof te reizen. Gedurende deze periode waren de wegen gevuld met auto’s, fietsen, voertuigen op biogas, elektriciteit of Blauwe Diesel powered by Neste MY. Het doel van de Elfwegentocht was om geen diesel en geen benzine te gebruiken. Read more: elfwegentocht.nl

 

Future Fuels Wholesale in het kort

De start van Future Fuels Wholesale (FFW) gaat terug tot 1864 en tot op heden hebben ze verschillende brandstofovergangen meegemaakt; van turf tot steenkool, van steenkool tot aardolie en van aardolie tot fossiele brandstoffen. De volgende overgang was die van fossiele brandstoffen naar duurzame brandstoffen. In 1992 zette FFW zijn eerste stappen in deze transitie door biodiesel uit koolzaad (RME) in Nederland te introduceren. Een aantal jaar geleden kwam FFW in contact met Neste om HVO op de Nederlandse markt te introduceren ter vervanging van conventionele, eerste generatie biobrandstoffen RME. In Friesland wordt HVO verkocht onder de merknaam "Blauwe Diesel – powered by Neste MY". Met 2 depots en een dealernetwerk met 5 dealers is FFW in staat om heel Nederland te voorzien van "Blauwe Diesel". Lees meer: blauwediesel.com