13 November 2018

De Elfwegentocht wint Galjaardprijs 2018

 

Persbericht Neste Corporation 13 november 2018 

De Elfwegentocht, een project van de stichting FossylFrij Fryslân waarbij het doel van de provincie Friesland was om twee weken lang fossiel vrij te rijden, heeft de Galjaardprijs 2018 gewonnen. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan het beste initiatief op het gebied van publieke communicatie. Neste was een van de hoofdsponsors van de Elfwegentocht en heeft bijgedragen aan het succes door, in samenwerking met Future Fuels Wholesales, emissiearme hernieuwbare diesel beschikbaar te stellen.

De jury evalueerde de finalisten op basis van drie criteria; inspirerend voor collega’s in de communicatiesector, een innovatieve aanpak en impact wat betreft resultaten. De jury koos de Elfwegentocht unaniem als winnaar van de prijs.

Guido Rijnja, voorzitter van de jury: ‘‘Het vermogen om een hele provincie te mobiliseren voor een kwestie als duurzaamheid was een belangrijke reden voor de nominatie om de prijs te winnen. De Elfwegentocht heeft lef getoond door het onmogelijke mogelijk te maken. Bovendien heeft het project de meest bijzondere verbindingen tot stand gebracht tussen mensen, bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen.

Peter Zonneveld, vicepresident verkoop bij Neste: ‘‘Neste feliciteert de Elfwegentocht met deze speciale prijs. We beschouwen het winnen van de prijs als een bevestiging dat ons partnerschap om duurzaamheid te promoten door velen zeer gewaardeerd worden. Neste is trots en vereerd dat het heeft bijgedragen aan dit geweldige initiatief door het leveren van haar premium-kwaliteit emissiearme hernieuwbare diesel, dat in Friesland verkocht wordt als Blauwe Diesel powered by Neste MY. We zijn blij dat er een fossielvrije beweging in Nederland is opgestaan.’’

Tijdens de Elfwegentocht werd in heel Friesland meer dan 430.000 liter van Neste’s hernieuwbare diesel verkocht. Naar schatting hebben in die twee weken ongeveer 12.000 mensen Blauwe Diesel powered by Neste MY getankt. Dit leidde tot een CO2 -reductie van ongeveer 1.230.000 kg. Dat staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 384 Nederlandse personenauto’s met een dieselmotor.

 

Neste Corporation

Kaisa Lipponen
Directeur Corporate Communication

Meer informatie:

Peter Zonneveld, vicepresident verkoop , Neste, e-mail: peter.zonneveld(@)neste.com

 

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector en voor consumenten. Met ons brede assortiment van hernieuwbare producten kunnen onze klanten de uitstoot naar het klimaat verminderen. Wij zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststromen, en leveren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrie. We zijn tevens een technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met gewaardeerde expertise op het gebied van onderzoek en duurzame activiteiten. In 2017 bedroeg de omzet van Neste 13,2 miljard euro. In 2018 werd Neste tweede op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer op: neste.nl

 

Over Blauwe Diesel powered by Neste MY

Blauwe Diesel powered by Neste MY is een 100% HVO (hydro-behandelde plantaardige olie, die is geclassificeerd als geavanceerde biobrandstof), volledig geproduceerd uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen onder andere in de raffinaderij van Neste in Rotterdam. De chemische samenstelling is vergelijkbaar met conventionele dieselbrandstof. Het gedraagt ​​zich net zoals een traditionele fossiele diesel, dus er zijn geen aanpassingen nodig aan de motoren of de distributiesystemen.

Blauwe Diesel powered by Neste MY wordt verkocht bij geselecteerde Tamoil, Veenema en Postma tankstations in heel de provincie Friesland.

 

Elfwegentocht in het kort

De Elfwegentocht is tot nu toe een van de grootst georganiseerde duurzame evenementen in Europa. Het evenement vond plaats van 1 tot 14 juli 2018 en vestigde een nieuw wereldrecord met de langste fossielvrije parade aan voertuigen. De Freonen fan FossylFrij Fryslân, de stichting die de Elfwegentocht heeft geïnitieerd, is er trots op dat ze de rest van de wereld hebben laten zien dat het mogelijk is om twee weken lang op fossielvrije brandstof te reizen. Gedurende deze periode waren de wegen gevuld met auto’s, fietsen, voertuigen op biogas, elektriciteit of Blauwe Diesel powered by Neste MY. Het doel van de Elfwegentocht was om geen diesel en geen benzine te gebruiken. Read more: elfwegentocht.nl

 

Future Fuels Wholesale in het kort

De start van Future Fuels Wholesale (FFW) gaat terug tot 1864 en tot op heden hebben ze verschillende brandstofovergangen meegemaakt; van turf tot steenkool, van steenkool tot aardolie en van aardolie tot fossiele brandstoffen. De volgende overgang was die van fossiele brandstoffen naar duurzame brandstoffen. In 1992 zette FFW zijn eerste stappen in deze transitie door biodiesel uit koolzaad (RME) in Nederland te introduceren. Een aantal jaar geleden kwam FFW in contact met Neste om HVO op de Nederlandse markt te introduceren ter vervanging van conventionele, eerste generatie biobrandstoffen RME. In Friesland wordt HVO verkocht onder de merknaam "Blauwe Diesel – powered by Neste MY". Lees meer: blauwediesel.com