25 Januari 2018

De Ham Trick-campagne overtreft de verwachtingen - meer dan 145.000 huishoudens in Finland recyclen hamvet als hernieuwbare brandstof

Neste Corporation
Nieuws
25 januari 2018

De Ham Trick-campagne overtreft de verwachtingen - meer dan 145.000 huishoudens in Finland recyclen hamvet als hernieuwbare brandstof

In Finland is kerst de tijd om ham te eten. Dit jaar overtrof onze campagne om het afvalvet van ham te recyclen alle verwachtingen. Meer dan 145.000 Finse huishoudens namen deel, bijna vier keer zoveel als afgelopen jaar. Neste gebruikt het afvalvet voor de productie van Neste MY Renewable Diesel. 

Deze kerst sloeg de recyclingcampagne echt goed aan in Finland. Er werd in totaal bijna 44.000 kg hamvet verzameld - genoeg grondstoffen voor Neste MY Renewable Diesel om 14 keer de wereld rond te rijden.

"Afgelopen jaar hebben 40.000 Finse huishoudens deelgenomen aan onze eerste ‘Ham Trick’-campagne. Dat aantal was een aangename verrassing voor ons. Dit jaar hebben we ons 100.000 huishoudens als doel gesteld, en we dachten dat we een beetje te hoog inzetten. We stonden versteld bij het zien dat ons doel ruimschoots werd overtroffen! Dit bewijst dat recycling in hoge mate wordt gewaardeerd in Finland, en dat de mensen bereid zijn om een inspanning te leveren," aldus Osmo Kammonen, Senior Vice President, Communications and Brand Marketing bij Neste.

Neste gebruikt het afvalvet van de kerstham voor de productie van Neste MY Renewable Diesel. Het gebruik hiervan vermindert de uitstoot van broeikasgassen tot 90% gedurende de levenscyclus van de brandstof vergeleken met conventionele fossiele diesel.

Met 150 verzamelpunten in heel het land was deelname nog makkelijker dan bij de vorige campagne. Op veel locaties waren de verzamelcontainers bijna helemaal gevuld.

In het begin van de Ham Trick-campagne hebben we beloofd om 20.000 euro te doneren aan de goededoelenorganisatie Hope, die gezinnen met lage inkomens ondersteunt, indien 100.000 Finse huishoudens zouden deelnemen aan de Ham Trick-campagne. Omdat het doel duidelijk werd overtroffen hebben we besloten om de donatie te verhogen tot 25.000 euro. Ik wil iedereen bedanken die aan deze recyclingcampagne heeft deelgenomen,” aldus Kammonen.

Meer informatie: Osmo Kammonen, Senior Vice President,  Communications and Brand Marketing, tel. +358 50 458 4885

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) bouwt duurzame oplossingen voor de behoeften van transport, bedrijven en consumenten. Ons wereldwijde gamma producten en diensten stelt klanten in staat om hun ecologische voetafdruk te reduceren, door een combinatie van hoogkwalitatieve laag-uitstotende hernieuwbare producten en olieproducten met op maat gemaakte diensten. Wij zijn ‘s werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststromen, en we leveren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrieën. Wij willen een betrouwbare partner zijn, van wie de expertise, onderzoek en duurzame praktijken wereldwijd gewaardeerd worden. In 2016 bedroeg de netto verkoop van Neste 11,7 miljard euro. In 2018 werd Neste tweede op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer: neste.com

Ham Trick in het kort

De Ham Trick is een gezamenlijk project geïnitieerd door de Chemical Industry Federation of Finland. Het doel van de campagne is om de circulaire economie dichterbij de consument te brengen door deze op een zeer concrete manier in de praktijk te brengen. Consumenten nemen aan de campagne deel door hamvet naar verzamelpunten te brengen, van waaruit dit naar de raffinaderij van Neste Finland in Porvoo wordt gebracht voor gebruik in hernieuwbare diesel. Het doel is om honderdduizenden Finse huishoudens bij de campagne te betrekken. Wanneer de doelstelling voor de Ham Trick van dit jaar wordt gehaald, zal er 20.000 euro worden gedoneerd aan het goede doel Hope, dat gezinnen met lage inkomens helpt. Behalve de Chemical Industry Federation zijn de andere organisaties achter de campagne Neste, Lassila & Tikanoja, Honkajoki, Kesko Corporation, Finnish Packaging Recycling RINKI, Atria, HKScan, Snellman, de Rural Women's Advisory Organisation, de federatie van afvalverwerkingsinstallaties Suomen Kiertovoima KIVO en gemeentelijke afvalverwerkingsinstallaties, de Vereniging van Finse lokale en regionale overheden, de Finse vereniging van waterleidingbedrijven FIWA, en Finnish Environmental Industries YTP.Kinkkutemppu.fi (in het Fins).