8 Maart 2022

Neste breidt de beschikbaarheid van Neste MY Renewable Diesel in Nederland uit - het station van EG Group in de buurt van Amsterdam biedt de brandstof aan bij 24 pompen

Neste Corporation, Nieuws, 8 maart 2022

Als gevolg van een toenemende vraag van weggebruikers in Nederland kan Neste MY Renewable Diesel™ nu getankt worden bij 24 pompen op het nieuwe Texaco Honswijck station van EG Group, gelegen langs de A1 bij Muiden in de buurt van Amsterdam. Het is voor het eerst dat een station in Nederland op grote schaal een duurzaam alternatief biedt voor fossiele diesel. EG Group breidt momenteel haar stations netwerk in de Benelux uit. Naast Texaco Honswijck, is onlangs Texaco Honselersdijk bij Den Haag geopend en ook op deze locatie is Neste MY op grote schaal beschikbaar.

De levering van Neste MY Renewable Diesel op deze schaal is het resultaat van een samenwerking tussen Neste, 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof, en EG Group, een van de grootste onafhankelijke exploitanten van o.a. tankstations wereldwijd.

"Neste MY Renewable Diesel is een directe oplossing om bij te dragen aan de energietransitie met een lagere CO2-uitstoot voor dieselmotoren. Het product is verkrijgbaar bij een groeiend aantal vestigingen van EG, waarvan Texaco Honswijck momenteel de nieuwste en meest toonaangevende locatie is. Het klantenbestand van EG groeit zowel in de B2B verkoop, als in de verkoop op het uitgebreide EG-netwerk. Hier kunnen o.a. (transport) bedrijven, overheden en zelfs particulieren Neste MY tanken. EG heeft de ambitie om verder te investeren in alternatieve brandstoffen voor onze klanten en toekomstige generaties", aldus Jurgen Artz, EG Fuel Director Europe.

Overschakelen op Neste MY Renewable Diesel maakt een aanzienlijke vermindering van uitstoot van broeikasgassen mogelijk

Neste MY Renewable Diesel is een HVO diesel (hydrotreated vegetable oil) en wordt geproduceerd uit 100% hernieuwbare grondstoffen. Door het gebruik kan de uitstoot van broeikasgassen tot wel 90%* worden verminderd wanneer de uitstoot over de levenscyclus van de brandstof wordt vergeleken met fossiele diesel. De hernieuwbare diesel is een ‘drop-in’ brandstof, wat betekent dat hij volledig geschikt is voor alle dieselmotoren. Er zijn geen aanpassingen nodig aan bestaande voertuigen of aan de infrastructuur van de brandstofdistributie.

"We zijn verheugd om samen te werken met EG om Neste MY Renewable Diesel nog breder beschikbaar te maken", zegt Peter Zonneveld, Vice President Sales Europe en APAC, Renewable Road Transportation bij Neste. "Ik ben blij dat Neste MY Renewable Diesel nu verkrijgbaar is bij meer dan 100 stations in Nederland, wat het voor automobilisten makkelijker maakt om direct de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Wij zetten ons in om onze klanten te ondersteunen bij het verminderen van uitstoot van broeikasgassen met tenminste 20 miljoen ton per jaar in 2030", aldus Zonneveld.

Toenemende beschikbaarheid van hernieuwbare diesel en andere hernieuwbare producten

Neste is de grootste producent van hernieuwbare diesel ter wereld. De raffinaderijen van Neste in Rotterdam en Singapore zijn de grootste en meest geavanceerde raffinaderijen ter wereld voor hernieuwbare diesel en producten. De totale jaarlijkse productiecapaciteit bedraagt momenteel 3,3 miljoen ton en zal tegen medio 2023 stijgen tot 4,5 miljoen ton.

*) De methode voor de berekening van de levenscyclusemissies en de emissiereductie is in overeenstemming met de richtlijn hernieuwbare energie van de Europese Unie II (2018/2001/EU).

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2021 bedroeg de omzet van Neste 15,1 miljard euro. Lees meer: neste.nl

EG Group in brief

EG Group is a world leading global independent fuel station and convenience retailer, and has a diversified portfolio of over 6000 sites across ten countries in Europe, North America and Australia. EG Group uses a multi-brand strategy for its fuel, convenience and food-to-go offerings. In the Netherlands, EG Group has more than 235 manned and over 200 unmanned fuel stations under the Esso and Texaco brand. EG Group also manages non-retail activities, such as the purchase, storage, distribution and sales of (alternative) fuels and lubricants.