2 Juli 2021

Neste lanceert Neste MY Renewable Diesel in België

Neste Corporation, persbericht, 2 juli 2021 om 10.00 uur (EET)

Neste, 's werelds grootste leverancier van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en de 4de duurzaamste onderneming ter wereld*, lanceert Neste MY Renewable Diesel™ op de Belgische markt. Deze brandstof, gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen, wordt op de Belgische markt gebracht in samenwerking met distributiepartner EG Group. Met Neste MY Renewable Diesel kunnen klanten hun uitstoot van broeikasgassen tot 90%** verminderen over de levenscyclus van de brandstof, in vergelijking met fossiele diesel. 

“Deze expansie is een nieuwe, belangrijke stap in de uitvoering van onze wereldwijde groeistrategie. Het verheugt ons om ons aanbod van hernieuwbare producten uit te kunnen breiden naar de Belgische markt. Neste is ervan overtuigd dat alle oplossingen nodig zijn om de uitstoot van de transportsector te verlagen en de uitstoot van de transportsector te ondersteunen als bijdrage aan het Europese doel om rond 2050 een CO2-neutraliteit te bereiken”, , zegt Peter Vanacker, President en CEO van Neste.

“Met het gebruik van Neste MY Renewable Diesel kunnen onze klanten hun uitstoot van broeikasgassen onmiddellijk verlagen. Neste MY Renewable Diesel is een duurzaam alternatief voor fossiele diesel, en voor het gebruik is geen aanpassing nodig van bestaande motoren, voertuigen of de infrastructuur voor brandstofdistributie. Onze ambitie is om onze klanten te helpen om hun jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minimaal 20 miljoen ton te verminderen”, voegt Carl Nyberg toe, Executive Vice President van Neste’s Renewable Road Transportation divisie. 

“We zijn verheugd dat we onze samenwerking met Neste uitbreiden. Sinds de gezamenlijke lancering van Neste MY Renewable Diesel in Nederland, bieden we Neste MY Renewable Diesel aan via directe levering aan B2B klanten en aan consumenten via onze tankstations. Na het succes in Nederland kijken we ernaar uit om gezamenlijk de Belgische markt te betreden en ook daar klanten te helpen hun uitstoot van broeikasgassen direct te verminderen,” zegt Jurgen Artz, EG Fuel Director - Europe van EG Group.

De lancering volgt de succesvolle introductie van Neste MY Renewable Diesel op de Nederlandse markt in oktober 2019. In Nederland is de brandstof op dit moment beschikbaar op meer dan 100 tankstations en wereldwijd op meer dan 500 locaties.
 
Behalve in België, is Neste MY Renewable Diesel ook verkrijgbaar in Nederland, Finland, Zweden, Estland, Letland, Litouwen en in de VS in Californië en Oregon. 

Toenemende beschikbaarheid van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof

Neste’s raffinaderijen in Rotterdam en Singapore zijn de grootste en meest geavanceerde raffinaderijen voor hernieuwbare diesel ter wereld. De totale productiecapaciteit van Neste voor hernieuwbare diesel en andere hernieuwbare producten bedraagt momenteel 3,2 miljoen ton per jaar. In het eerste kwartaal van 2023 stijgt dit naar bijna 4,5 miljoen ton.

*) Volgens de Corporate Knights 2020 Global 100 Most Sustainable Corporations-lijst.

**) De gebruikte methode voor het berekenen van de uitstoot tijdens de levenscyclus en de emissiereductie voldoet aan de EU-Renewable Energy Directive (2009/28/EG).

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 50 458 5076 / media@neste.com (tijdens weekdagen van 8.30 tot 16.00 uur (EET)).

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afvalstoffen, reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Als technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten, met de intentie om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren, introduceren we ook hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2020 bedroeg de omzet van Neste 11,8 miljard euro, waarbij 94% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten. Lees meer: neste.nl

EG Group in het kort

EG Group is een marktleider en onafhankelijke convenience retailer met een gevarieerd portfolio van meer dan 6.000 locaties in tien landen in Noord-Amerika, Europa en Australië. De groep is in 2001 opgericht door co-CEO’s Mohsin en Zuber Issa door de acquisitie van één tankstation in het Verenigd Koninkrijk, en biedt een innovatieve aanpak van het voorterrein van een tankstation, plus de allerbeste klantervaring voor convenience, food en, brandstoffen. We bieden uitstekende service en kwaliteitsproducten op goed onderhouden, geschikte locaties. De transformatie van de groep is gebouwd op uitstekende relaties met een portfolio van internationale merkpartners en strategische acquisities. De operatie wordt dagelijks ondersteund door 44.000 medewerkers wereldwijd die voortdurend producten en services verlenen aan 24 miljoen klanten per week, en door plaatselijke gemeenschappen te steunen waarin EG Group actief is.

EG Fuel - een business unit van EG Group - richt zich op de aankoop, opslag, distributie en verkoop van (alternatieve) brandstoffen, smeermiddelen en AdBlue. EG Fuel bevindt zich in een unieke positie om te profiteren van de kansen die de overgang naar alternatieve brandstoffen voor voertuigen en -apparatuur biedt. De groep exploiteert het grootste aantal locaties in zijn sector, waardoor er ruimte is voor de levering van alternatieve brandstoffen via zijn eigen brandstofterminals en locaties.