3 November 2020

Neste neemt Bunge’s raffinage installatie in Rotterdam over om de voorbehandelingscapaciteit van grondstoffen te vergroten ten behoeve van de productie van hernieuwbare producten

Neste Corporation, Persbericht, 3 november 2020, om 12 uur (EET)

Foto: Bunge Loders Croklaan Rotterdam

Neste, 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof geproduceerd uit afval- en rest grondstoffen, is overeengekomen om de Bunge Loders Croklaan raffinaderij in Rotterdam over te nemen voor een bedrag van 258 miljoen euro. Deze raffinaderij bevindt zich naast de bestaande bioraffinaderij van Neste en bestaat uit een voorbehandelingsingsinstallatie, een tankpark, steigers en een pijpleidingverbinding naar het terrein van Neste. De transactie is volledig afgerond zodra aan alle gebruikelijke voorwaarden en wettelijke goedkeuring is voldaan. De overgang wordt gefaseerd uitgevoerd en de voorbehandelingscapaciteit zal eind 2024 volledig beschikbaar zijn ten behoeve van de grondstoffen van Neste.

"De overname van deze raffinaderij ondersteunt onze wereldwijde groeistrategie op het gebied van hernieuwbare producten. Het stelt ons in staat onze voorbehandelingscapaciteit voor hernieuwbare grondstoffen sneller op te schalen, wat een belangrijke voorwaarde is voor het uitbreiden van het gebruik van afvalstoffen en reststoffen voor onze productiegroei en daarnaast voor het vergroten van onze flexibiliteit in soorten grondstoffen. We streven ernaar om tegen 2025 het aandeel van afval en reststoffen in onze grondstoffen mix voor hernieuwbare energie tot 100% te verhogen en ons productieplatform verder te laten groeien om in 2030 meer dan 20 miljoen ton broeikasgasreductie voor onze klanten mogelijk te maken", aldus Neste's President en CEO Peter Vanacker.

Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar hernieuwbare diesel, duurzame vliegtuigbrandstof en grondstoffen voor chemicaliën, richt Neste zich op het bouwen van een wereldwijd grondstoffen- en productieplatform voor hernieuwbare producten. Neste zal in het eerste kwartaal van 2023 zijn jaarlijkse productiecapaciteit voor hernieuwbare producten uitbreiden van 3,2 naar 4,5 miljoen ton, waarbij de uitbreiding van de faciliteit in Singapore 1,3 miljoen ton zal opleveren. Het aangekochte bedrijf voorziet in de voorbehandelingscapaciteit en logistieke infrastructuur om de steeds complexere afval- en reststoffen te verwerken en ondersteunt de verdere groei van de productiecapaciteit na 2023.

Neste is al actief in Nederland sinds 2011, het jaar waarin zijn productiefaciliteit voor hernieuwbare producten in gebruik werd genomen. De Rotterdamse productiefaciliteit behoort samen met de raffinaderij die het bedrijf in Singapore heeft tot de grootste en meest geavanceerde, duurzame  raffinaderijen voor hernieuwbare producten ter wereld. De fabriek van Neste in Sluiskil is verantwoordelijk voor de opslag en voorbehandeling van hernieuwbare grondstoffen. Neste Demeter B.V. levert duurzame grondstoffen ten behoeve van de productie van het bedrijf. Neste heeft eerder in 2020 een terminal in Rotterdam aangekocht voor de opslag, raffinage en menging van duurzame afval- en reststoffen. In 2019 heeft Neste een nieuw kantoor in Hoofddorp geopend dat dient als het wereldwijde centrum voor de groeiende Renewable Aviation business. Neste MY Renewable Diesel™, geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen, is momenteel verkrijgbaar bij meer dan 100 verkooppunten in het hele land.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Directeur, Communicatie

Voor meer informatie: Matti Lehmus, Executive Vice President, Renewables Platform. Mediacontacten Neste, telefoon +358 50 458 5076, e-mail media(at)neste.com, werkdagen tussen 8.30 en 16.00 uur (EET).

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afvalstoffen, reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Als technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten, met de intentie om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren, introduceren we ook hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2019 bedroeg de omzet van Neste 15,8 miljard euro, waarbij 82% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten. Lees meer: neste.nl

About Bunge Limited

Bunge (www.bunge.com,NYSE: BG) is a world leader in sourcing, processing and supplying oilseed and grain products and ingredients. Founded in 1818, Bunge's expansive network feeds and fuels a growing world, creating sustainable products and opportunities for more than 70,000 farmers and the consumers they serve across the globe. The company is headquartered in St. Louis, Missouri and has almost 25,000 employees worldwide who stand behind more than 350 port terminals, oilseed processing plants, grain facilities, and food and ingredient production and packaging facilities around the world.