30 Januari 2020

Voor de extractie van metalen introduceren Neste en Outotec een 100% natuurlijk verdunningsmiddel

Neste Corporation, Persbericht, 30 januari 2020 10:30 uur (EET)

Neste en Outotec hebben gezamenlijk de bruikbaarheid van Neste MY Renewable Isoalkane™, een volledig natuurlijk verdunningsmiddel voor de extractie van metalen, in hydrometallurgische processen geverifieerd. De verdunner is gebaseerd op Neste’s NEXBTL-technologie en wordt volledig geproduceerd op basis van natuurlijke afval- en restgrondstoffen.

Laboratoriumstudies en proefprojecten in het Outotec Research Center in de Finse stad Pori en het Neste Technology Center in het Finse Porvoo bevestigden de hoge prestatie van het product voor de solventextractie van koper. Daarnaast kan het ook worden gebruikt voor andere basismetalen.

Dankzij de hernieuwbare oorsprong en de biologische afbreekbaarheid, vermindert het verdunningsmiddel de milieurisico's en heeft het een opmerkelijk kleinere koolstofvoetafdruk tijdens de levenscyclus in vergelijking met fossiele equivalenten. Bovendien verdampt Neste MY Renewable Isoalkane in een lager tempo, wat de efficiëntie en de veiligheid van de koperextractie verbetert. Dit komt door een aanzienlijke vermindering van de vluchtige organische stoffen (VOC's). 

Neste MY Renewable Isoalkane is een volwaardig alternatief voor conventionele fossiele verdunningsmiddelen in oplosmiddelextractiefabrieken. Het kan zonder enige onderbreking in het extractieproces worden geïntroduceerd.

"Deze samenwerking met Neste maakt deel uit van onze voortdurende innovatie-inspanningen om de milieuprestaties van onze technologieën te verbeteren en onze klanten te helpen hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. In dit project ontdekten experts uit twee bedrijfstakken synergieën en creëerden ze een nieuwe toepassing voor het natuurlijke product van Neste", zegt Kari Knuutila, Chief Technology Officer bij Outotec. 

"De samenwerking met Outotec biedt ons een geweldige kans om Neste MY Renewable Isoalkane te introduceren als een nieuwe, 100% natuurlijke, oplossing voor de winning van metalen. Het gebruik van Neste MY Renewable Isoalkane als vervanger van fossiele verdunningsmiddelen biedt aanzienlijke ecologische voordelen en verbetert tegelijkertijd de efficiëntie, zuinigheid en veiligheid van de metaalwinning", zegt Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals bij Neste.

Outotec en Neste hebben een overeenkomst gesloten om samen te werken bij de introductie van de Neste MY Renewable Isoalkane bij metaalproducenten. Outotec zal expertise leveren op het gebied van de technische industrie, terwijl Neste verantwoordelijk is voor de productie, verkoop en levering van het natuurlijke verdunningsmiddel aan de oplosmiddelextractielocaties wereldwijd.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, 

Verdere informatie:

NESTE

Alejandra Norén, Head of Production Partners, Renewable Polymers and Chemicals. Neem contact op met de mediadienst van Neste, tel. +358 50 458 5076 / media@neste.com (weekdagen van 8.30 tot 16.00 uur EET).

OUTOTEC

Kari Knuutila, Chief Technology Officer, tel. +358 40 779 9566

Saija Kinanen, Director – Corporate Communications, tel. +358 20 529 2044, +358 40 187 5353

e-mails: firstname.lastname@outotec.com

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector en voor consumenten. Met ons brede assortiment van hernieuwbare producten kunnen onze klanten de uitstoot naar het klimaat verminderen. Wij zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststoffen, en introduceren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrie. We zijn tevens een technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met gewaardeerde expertise op het gebied van onderzoek en duurzame activiteiten. In 2018 bedroeg de omzet van Neste 14,9 miljard euro. In 2020 werd Neste derde op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer op: neste.nl

Attachments: