Partnerships
28.08.2023

Neste en Q8 zetten succesvolle Belgische samenwerking verder

In juli 2021 betrad Neste voor het eerst de Belgische markt voor hernieuwbare diesel. In oktober van dat jaar werd de positie verder versterkt door een samenwerking met Q8 om Neste MY Renewable Diesel aan te bieden bij zeven Q8-stations in het hele land. Sindsdien zijn de twee bedrijven elkaar succesvol blijven ondersteunen bij het bouwen aan een duurzamere toekomst voor transport. 

Q8, dat meer dan 35 jaar geleden pionierde met de introductie van loodvrije brandstof in Europa, is één van de grootste brandstofleveranciers in België met meer dan 465 tankstations en 40 IDS-stations (International Diesel Services). 

Nu steeds meer brandstofverbruikers op zoek zijn naar duurzamere mobiliteitsoplossingen, begrijpt Q8 de noodzaak om de ontwikkeling van de Europese markt voor hernieuwbare brandstoffen te ondersteunen. De Q8-tankstations die nu Neste MY Renewable Diesel aanbieden zijn gekozen als onderdeel van een strategisch initiatief van Q8 om de rol als brandstofpionier opnieuw op te nemen en gehoor te geven aan de vraag van hun klanten.  

Neste MY Renewable Diesel is een premium diesel gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen. Het is een "drop-in" brandstof die puur of in combinatie met fossiele diesel kan worden gebruikt, zonder aanpassingen aan dieselmotoren of de brandstofdistributie-infrastructuur. In vergelijking met fossiele diesel kan het hernieuwbare product van Neste de uitstoot van broeikasgassen met tot wel 90%* verminderen.

Samen met andere oplossingen geloven Neste en Q8 dat hernieuwbare brandstoffen zoals Neste MY Renewable Diesel een belangrijke rol zullen spelen in het verminderen van transportemissies in de komende decennia en zullen bijdragen aan Europa's doel van koolstofneutraliteit in 2050.

Vandaag is het product beschikbaar bij Q8 Zaventem/Nossegem, Q8 easy Rotselaar Wingepark, Q8 Mechelen Brusselsesteenweg, Q8 Lokeren, Q8 E34 Ranst richting Turnhout en Q8 E42 in Verlaine (in beide richtingen).

"Door ons partnerschap uit te breiden willen we de beschikbaarheid van hernieuwbare brandstoffen, zoals Neste MY Renewable Diesel, bij onze tankstations verderzetten. Omdat we geloven dat deze een rol kunnen spelen bij het terugdringen van de transportemissies in de komende decennia", legt Q8's Director Supply & Innovation, Sven Dochez, uit.

"We kijken ernaar uit om de beschikbaarheid van onze hernieuwbare producten op de Belgische markt uit te breiden. Deze uitbreiding was een belangrijke stap in de implementatie van onze wereldwijde groeistrategie," aldus Peter Zonneveld, Vice President Sales Renewable Road Transportation bij Neste.

 

*) De vermindering van de broeikasgasemissies varieert naargelang de regiospecifieke wetgeving die de methodologie voor de berekeningen aanreikt (bv. EU RED II 2018/2001/EU voor Europa en US California LCFS voor de VS), en de grondstoffenmix die wordt gebruikt om het product voor elke markt te produceren.