2 Juli 2021

IAG Cargo gaat samenwerking aan met Kuehne + Nagel en Neste voor lancering eerste netto nul CO2 charterketen met Neste MY Sustainable Aviation Fuel

Published in Nieuws under Luchtvaart

Neste Corporation, Persbericht, 2 juli 2021, 13.00 uur (EET)

Foto: IAG Cargo

IAG Cargo, de vrachtdivisie van International Airlines Group, voltooide vorige week haar eerste charterketen van 16 vluchten van Stuttgart naar Atlanta met Sustainable Aviation Fuel (SAF). In samenwerking met hun partner Kuehne + Nagel kocht IAG Cargo 1,2 miljoen liter Neste MY Sustainable Aviation Fuel™ van Neste. Deze samenwerking is de eerste keer dat chartervluchten voor passagiers-vrachtvliegtuigen met netto-nul CO2-uitstoot* worden uitgevoerd.

De laatste van de B787-900-vluchten van British Airways verliet Stuttgart op 26 juni met gemiddeld 45 ton aan auto-onderdelen en andere industriële goederen die via Londen Heathrow naar Atlanta werden vervoerd. Het bedrijf heeft nu meer dan 300 charters voor de auto-industrie voltooid sinds het vorig jaar met de charterservice begon.

De SAF werd geleverd door Neste, 's werelds grootste leverancier van duurzame vliegtuigbrandstof. Neste MY Sustainable Aviation Fuel is gemaakt van duurzaam gewonnen, hernieuwbaar afval en restgrondstoffen. In de zuivere vorm en gedurende de levenscyclus, kan het de uitstoot van broeikasgassen met tot wel 80% verminderen in vergelijking met het gebruik van fossiele vliegtuigbrandstof**. De SAF werd met fossiele vliegtuigbrandstof gemengd om te voldoen aan de certificeringsnormen voor vliegtuigbrandstof, vanuit Europa naar het VK verscheept en vervolgens via ondergrondse pijpleidingen naar Heathrow getransporteerd.

John Cheetham, Chief Commercial Officer bij IAG Cargo: "International Airlines Group is de eerste Europese luchtvaartgroep die als doel heeft om in 2030 10 procent van de vluchten van duurzame vliegtuigbrandstof te voorzien. Deze charters zijn de eerste stap van IAG Cargo op weg naar dat doel. Ik ben trots op onze inzet voor duurzaamheid op de lange termijn, waardoor we onze CO2-voetafdruk kunnen verkleinen. We zijn voortdurend op zoek naar manieren om onze milieu-impact te verminderen en tegelijkertijd ons aanbod voor de klant te verbeteren. Daarom zijn we heel blij om Kuehne + Nagel te ondersteunen bij de inkoop van door Neste geproduceerde SAF voor deze charters, waarvan er nog veel zullen volgen."

Kuehne+Nagel breidt zijn duurzame dienstenportfolio uit met innovatieve en eenvoudige aanpasbare transportopties om te voldoen aan de groeiende vraag van klanten naar milieuvriendelijke logistiek. De omvang tot nu toe van 12,7 miljoen liter SAF stelt klanten van Kuehne+Nagel in staat te profiteren van direct beschikbare alternatieve brandstofoplossingen om de CO2-uitstoot van hun luchtvracht wereldwijd te verminderen. 

Yngve Ruud, lid van de Raad van Bestuur van Kuehne+Nagel, verantwoordelijk voor Air Logistics: "De klimaatverandering heeft de zoektocht naar schonere, hernieuwbare brandstoffen nu een nieuwe urgentie gegeven omdat dit momenteel de meest effectieve maatregel is om echte decarbonisatie in onze industrie te bereiken. Kuehne+Nagel zet zich in om het aanbod van SAF te vergroten als onderdeel van ons ambitieuze Net Zero Carbon-programma. De samenwerking met onze leveranciers is hierbij van cruciaal belang. Vertrouwde partners zoals IAG Cargo spelen een belangrijke rol bij het bereiken van onze doelen en het bevorderen van het gebruik van duurzame brandstoffen, zodat onze klanten hun producten op eenvoudige en transparante wijze CO2-neutraal kunnen verzenden."

Jonathan Wood, Vice President Europe, Renewable Aviation bij Neste: "Neste MY Sustainable Aviation Fuel zorgt voor onmiddellijke emissiereducties, is nu al beschikbaar en speelt een cruciale rol bij de decarbonisatie van de luchtvaartindustrie. We blijven onze activiteiten opschalen en zullen eind 2023 de capaciteit hebben om jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen ton SAF te produceren."

Neste wil met klanten samenwerken om hen te helpen de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met minstens 20 miljoen ton per jaar te verminderen.

SAF is momenteel de meest effectieve maatregel om de ecologische voetafdruk van transport aanzienlijk te verkleinen. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, met eindige bronnen en die extra CO2-uitstoot veroorzaken, wordt SAF geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen, waardoor de uitstoot aanzienlijk wordt verminderd.

 *) Aangezien het gebruik van SAF nog steeds enige CO2-uitstoot veroorzaakt, is koolstofneutraliteit bereikt door elke liter gebruikte kerosine voor vliegtuigbrandstof te vervangen door 1,25 liter SAF. Het initiatief onderstreept het belang van gezamenlijke inspanningen om duurzame transportkeuzes en -mogelijkheden beschikbaar te maken op nabijgelegen luchthavens voor lokale en mondiale industriespelers, waarbij verdere emissies worden vermeden door goederen per vrachtwagen naar belangrijke hubs te vervoeren.

**) Berekend met beproefde LCA-methodologieën voor levenscyclusanalyse, waaronder EU RED en CORSIA.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie: Neem contact op met de mediaservice van Neste op tel. +358 50 458 5076 / media@neste.com (tijdens weekdagen van 8.30 tot 16.00 uur EET). 

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afvalstoffen, reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Als technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten, met de intentie om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren, introduceren we ook hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2020 bedroeg de omzet van Neste 11,8 miljard euro, waarbij 94% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten. Lees meer: neste.nl

Over IAG Cargo

IAG Cargo is het zelfstandige bedrijf dat is ontstaan na de fusie van British Airways World Cargo en Iberia Cargo in april 2011. Na integratie van aanvullende luchtvaartmaatschappijen in het bedrijf, waaronder Aer Lingus, Vueling en Level, beschikt IAG Cargo nu over een echt wereldwijd netwerk. In 2020 behaalde IAG Cargo een commerciële omzet van € 1.306 miljoen. Het bedrijf beschikt over een gecombineerd personeelsbestand van meer dan 2.250 mensen. Het moederbedrijf, International Airlines Group, is een van 's werelds grootste luchtvaartgroepen met 533 vliegtuigen per 31 december 2020. 

 Ga voor meer informatie over IAG Cargo naar het IAG Cargo YouTube-kanaal:  
http://www.youtube.com/user/IAGCargo of ga naar de website van IAG Cargo: https://www.iagcargo.com 

Neem voor mediavragen contact op met Sophie Forrest, Sophie.forrest@hkstrategies.com 

Over Kuehne+Nagel

Met meer dan 72.500 medewerkers op 1.400 locaties in meer dan 100 landen is de Kuehne+Nagel Group een van de grootste logistieke bedrijven ter wereld. De sterke marktpositie is gebaseerd op in zee-, lucht-, weg- en contractlogistiek, met een duidelijke focus op geïntegreerde logistieke oplossingen.

Over het Kuehne+Nagel Net Zero Carbon-programma

Met het Net Zero Carbon-programma draagt Kuehne + Nagel actief bij aan de reductie van CO2 in transport en logistiek wereldwijd. Naast het feit dat het bedrijf sinds eind 2020 CO2-neutraal is voor alle eigen emissies (scope 1-2 van het Greenhouse Gas Protocol – GHG), heeft Kuehne+Nagel ook besloten om proactief de CO2-voetafdruk van de transportdiensten van zijn leveranciers aan te pakken door middel van uitgebreide CO2-neutralisatie (Scope 3 GHG) in 2030.