27 Oktober 2020

Neste en All Nippon Airways (ANA) werken samen aan de eerste levering van duurzame vliegtuigbrandstof in Azië

Published in Nieuws under Luchtvaart

Neste Corporation, Persbericht, 27 oktober 2020, 10 uur (EET)

  • ANA en Neste hebben met ondersteuning van Itochu Corporation een supply chain opgezet voor duurzame vliegtuigbrandstof. 
  • Voorafgaand aan de samenwerking op middellange tot lange termijn, zullen ANA en Neste de eerste vlucht bevoorraden met MY Sustainable Aviation FuelTM in Japan.
  • Ondanks de uitdagingen als gevolg van COVID-19 blijft ANA zich inzetten voor bestaande duurzaamheidsdoelstellingen.

Neste en All Nippon Airways (ANA), de grootste Japanse 5-sterren luchtvaartmaatschappij, zijn een overeenkomst aangegaan voor de levering van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF). Door deze baanbrekende samenwerking wordt ANA de eerste luchtvaartmaatschappij die SAF gebruikt op vluchten die vanuit Japan vertrekken. Dit betekent ook Neste's eerste SAF-levering aan een Aziatische luchtvaartmaatschappij. ANA zal vluchten vanaf zowel Haneda International Airport als Narita International Airport van SAF-brandstof voorzien en de eerste leveringen zullen starten in oktober 2020. De levering van SAF werd mogelijk gemaakt door de samenwerking en logistieke coördinatie tussen Neste en het Japanse handelshuis Itochu Corporation.

“ANA is trots op zijn toonaangevende rol op het gebied van duurzaamheid, en deze overeenkomst met Neste toont verder aan dat we in staat zijn om onze passagiers te bedienen en tegelijkertijd onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen”, aldus Yutaka Ito, Executive Vice President bij ANA en verantwoordelijk voor procurement. “Hoewel COVID-19 ons heeft gedwongen om aanpassingen te maken, blijven we ons inzetten om onze duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Het behoud van ons milieu vereist dat mensen samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. We zijn er trots op dat we een bijdrage kunnen leveren aan de bescherming van onze planeet. Volgens de ISCC Proof of Sustainability certificering zorgt de Neste MY Sustainable Aviation brandstof die in Tokio wordt geleverd voor ongeveer 90% vermindering van uitstoot van broeikasgassen tijdens de levenscyclus in vergelijking met fossiele vliegtuigbrandstoffen."

“Wij denken dat SAF een belangrijke rol speelt bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaart, zowel op de korte als op de lange termijn. Door deze nieuwe samenwerking is de eerste levering van SAF in Azië mogelijk. We zijn verheugd over de samenwerking met ANA en willen ondersteuning bieden bij het bereiken van hun ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen”, zegt Thorsten Lange, Executive Vice President voor Renewable Aviation bij Neste.

ANA en Neste zijn van plan om de samenwerking na 2023 uit te breiden op basis van een meerjarige overeenkomst. Neste heeft momenteel een jaarlijkse capaciteit van 100.000 ton duurzame vliegtuigbrandstof. Met de toekomstige uitbreiding van de Singaporese raffinaderij en met mogelijke extra investeringen in de Rotterdamse raffinaderij, zal Neste in 2023 zo'n 1,5 miljoen ton SAF per jaar gaan produceren.

Neste MY Sustainable Aviation Fuel™ wordt gemaakt van duurzaam ingekochte, hernieuwbare afval- en restgrondstoffen. In zuivere vorm kan de brandstof tot 80% van de broeikasgasemissies verminderen in vergelijking met fossiele vliegtuigbrandstof. De brandstof biedt een directe oplossing voor het verminderen van de directe broeikasgasemissies van de luchtvaart. Het kan worden gebruikt als drop-in brandstof voor bestaande vliegtuigmotoren en luchthaveninfrastructuur, waarvoor geen extra investeringen nodig zijn. Voorafgaand aan het gebruik wordt Neste MY Sustainable Aviation Fuel gemengd met fossiele vliegtuigbrandstof en vervolgens gecertificeerd om te voldoen aan de ASTM-specificaties voor jetfuel.

ANA wil voor 2050 zijn CO2-uitstoot van luchtvaartactiviteiten met 50% verminderen ten opzichte van de uitstoot in 2005. Bovendien zal ANA zich inzetten om CO2-uitstoot van alle niet-luchtvaartactiviteiten te elimineren door energiebesparende maatregelen te implementeren, zoals het vervangen van oude apparatuur door nieuwe efficiënte oplossingen in de verschillende bedrijfsdivisies. Hoewel de huidige uitbraak van COVID-19 de luchtvaartindustrie aanzienlijk heeft beïnvloed, zet ANA zich in voor het behoud van de bestaande doelen voor 2050 op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (environmental, social and governance, ESG). De inspanningen van ANA hebben ertoe bijgedragen dat ANA drie opeenvolgende jaren is opgenomen in de Dow Jones Sustainability Index. Door de samenwerking met Neste, dat ook is opgenomen in de Dow Jones Sustainability Index en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven, hoopt ANA de kwaliteit van de gebruikte brandstof in hun vliegtuigen te verbeteren en tegelijkertijd de vooruitstrevende positie als milieuvriendelijke luchtvaartmaatschappij te verstevigen.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Voor meer informatie: 

Mediacontacten Neste, telefoon +358 50 458 5076, e-mail media(at)neste.com, werkdagen tussen 8.30 en 16.00 uur (EET).

ANA Corporate Communications, TEL +81-3-6735-1111, publicrelations@ana.co.jp   

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afvalstoffen, reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Als technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten, met de intentie om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren, introduceren we ook hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2019 bedroeg de omzet van Neste 15,8 miljard euro, waarbij 82% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten. Lees meer: neste.nl

About ANA 

Following the “Inspiration of Japan” high quality of service, ANA has been awarded the respected 5-Star rating every year since 2013 from SKYTRAX. ANA is the only Japanese airline to win this prestigious designation seven years in a row. Additionally, ANA has been recognized by Air Transport World as “Airline of the Year” three times in the past 10 years - 2007, 2013 and 2018, becoming one of the few airlines winning this prestigious award for multiple times.

ANA was founded in 1952 with two helicopters and has become the largest airline in Japan, as well as one of the most significant airlines in Asia, operating 78 international routes and 118 domestic routes. ANA offers a unique dual hub model which enables passengers to travel to Tokyo and connect through the two airports in the metropolitan Tokyo, NARITA and HANEDA, to various destinations throughout Japan, and also offers same day connections between various North American, Asian and Chinese cities. 

ANA has been a member of Star Alliance since 1999 and has joint venture partnerships with United Airlines, Lufthansa German Airlines, Swiss International Airlines and Austrian Airlines.

In addition to the full service and award-winning record of ANA, the ANA Group’s subsidiary Peach Aviation Limited is the leading LCC in Japan, and has expanded following the integration of Vanilla Air Inc. in late 2019. The ANA Group carried 54.4 million passengers in FY2018, has approximately 43,000 employees and a fleet of 260 aircraft. ANA is a proud launch customer and the biggest operator of the Boeing 787 Dreamliner. 

For more information, please refer to the following link
https://www.ana.co.jp/group/en/