13 April 2021

Neste en Finnair presenteren duurzame vliegtuigbrandstof als oplossing om de CO2-uitstoot van zakenreizen te verminderen

Published in Nieuws under Luchtvaart

Neste Corporation, Persbericht, 13 april 2021, om 9 uur (EET)

Neste en Finnair slaan de handen ineen om de CO2-uitstoot bij zakenreizen van Neste’s medewerkers te verminderen door het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF). Neste heeft onlangs 300 ton Neste MY Sustainable Aviation Fuel™ beschikbaar gesteld op de luchthaven van Helsinki voor gebruik door Finnair. Door een deel van de fossiele vliegtuigbrandstof te vervangen door SAF op haar vluchten die vertrekken van de luchthaven van Helsinki, zal Finnair haar uitstoot van broeikasgassen verminderen met 900 ton CO2-equivalent. Dit vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van de uitstoot bij zakelijke vliegreizen van medewerkers van Neste in 2020.

De samenwerking draagt bij aan de klimaatdoelen die Neste in 2020 is aangegaan, waaronder het doel om de uitstoot van de zakenreizen van haar werknemers te verminderen en te compenseren door het gebruik van haar eigen duurzame vliegtuigbrandstof. Finnair is een strategische partner voor Neste, en ook een van de meest gebruikte luchtvaartmaatschappijen voor zakenreizen van Neste's medewerkers. Finnair streeft ernaar tegen 2045 CO2-neutraal te zijn en eind 2025 haar netto CO2-uitstoot al te halveren.

Proef met een nieuwe, op SAF gebaseerde oplossing om de uitstoot van zakelijke vliegreizen te verminderen

De samenwerking tussen Neste en Finnair dient ook als voorbeeld voor andere bedrijven, omdat het bedrijf een duidelijke oplossing biedt voor de vermindering van de CO2-uitstoot bij zakelijke vliegreizen. Het doel van Neste is om deze oplossing beschikbaar te maken voor bedrijven, overheidsinstellingen en niet-gouvernementele organisaties met ambitieuze klimaatdoelen.

"We zijn enthousiast over de samenwerking met Finnair om de innovatieve oplossing te testen die we hebben ontwikkeld voor het verminderen van de CO2-uitstoot bij zakelijke vliegreizen. Deze oplossing is gebaseerd op Neste MY Sustainable Aviation Fuel en partnerships met luchtvaartmaatschappijen. Het zal zakelijke klanten en andere organisaties nog een instrument bieden om klimaatverandering aan te pakken en hun klimaatdoelen na te komen," zegt Sami Jauhiainen, Vice President, Business Development van Neste's Renewable Aviation business unit. "We nodigen andere bedrijven en samenwerkende luchtvaartmaatschappijen uit om samen te werken met Neste, waardoor zakenreizen duurzamer en toekomstbestendiger worden. Het is nu een mooi moment om ons voor te bereiden op het moment dat zakenreizen weer gaan beginnen."

"Duurzame vliegtuigbrandstoffen zijn een belangrijk element in onze ambitieuze CO2 emissiedoelstellingen", zegt Anne Larilahti, Vice President Sustainability bij Finnair. "Het oplossen van de klimaatuitdaging van de luchtvaart vereist een bijdrage van alle betrokkenen. Bedrijven kunnen de footprint van hun zakenreizen verkleinen door directe routes te kiezen en door te vliegen met luchtvaartmaatschappijen met een brandstofefficiënte vloot, die kiezen voor vliegen met SAF. We zijn blij met de samenwerking met Neste."

Hoe de SAF-brandstof de uitstoot vermindert 

Als onderdeel van het proefproject heeft Neste in Europa en Noord-Amerika in totaal 500 ton SAF geleverd aan de luchtvaartmaatschappijen die door Neste-werknemers worden gebruikt voor hun zakenreizen. De hoeveelheid die al voor Finnair is geleverd, is in het totaal inbegrepen. 

Volgens berekeningen kan de vervanging van fossiele vliegtuigbrandstof door een dergelijke hoeveelheid Neste MY Sustainable Aviation Fuel de uitstoot van broeikasgassen met maximaal 1.500 ton CO2 -equivalent verminderen wanneer alle emissies over de levenscyclus van de brandstoffen in aanmerking worden genomen en worden vergeleken*. De emissiereductie komt overeen met de totale geraamde emissies van de zakenreizen van Neste-medewerkers wereldwijd in 2020. 

Neste zal de emissies van de zakenreizen van haar medewerkers jaarlijks blijven verminderen met SAF-brandstoffen. Verwacht wordt dat de hoeveelheden SAF die nodig zijn om de emissies te verminderen, na de COVID-19-pandemie zullen toenemen. Daarom blijft de onderneming alle alternatieven overwegen om de eigen emissies te verminderen.

*) De emissieberekeningen zijn gebaseerd op de methode van de EU-richtlijn inzake hernieuwbare energie. Op basis van deze methode draagt Neste MY Sustainable Aviation Fuel in zuivere vorm en gedurende de levenscyclus bij tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met maximaal 80% ten opzichte van het gebruik van fossiele vliegtuigbrandstof. De bedrijven hebben geen wettelijke stimulansen voor de geleverde SAF geclaimd, en de bereikte emissiereductie komt dus bovenop die welke door overheidsbeleid wordt bereikt.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie: Neem contact op met de mediadienst van Neste, tel. +358 50 458 5076 / media@neste.com (ma-vr 08.30 tot 16.00 EET).

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afvalstoffen, reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Als technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten, met de intentie om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren, introduceren we ook hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2020 bedroeg de omzet van Neste 11,8 miljard euro, waarbij 94% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten. Lees meer: neste.nl