4 Mei 2021

Neste en Jetflite bieden vanaf mei 2021 privé zakenvluchten met lagere emissies aan in Finland

Published in Nieuws under Luchtvaart

Neste Corporation, Persbericht, 4 mei 2021 om 8.00 uur (EET)

De zakelijke luchtvaartmaatschappij Jetflite biedt voortaan privé zakenvluchten met lagere emissies in Finland aan, en is daarmee de eerste in dit segment. Jetflite zet zich al langer in voor duurzame luchtvaart en zet nu de eerste stappen in het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen met Neste MY Sustainable Aviation Fuel™. In zijn pure vorm helpt deze brandstof de uitstoot van broeikasgassen tijdens de levenscyclus tot 80%* te verminderen in vergelijking met het gebruik van fossiele vliegtuigbrandstof. De eerste vlucht met Jetflite met lagere emissies vindt plaats in mei 2021. 

Jetflite is gespecialiseerd in zakenvluchten, groepschartering en luchtambulances en maakt deel uit van de Wihuri Group, een groot Fins industrieel conglomeraat. Jetflite beheert ook vliegtuigen en biedt luchtvrachtdiensten aan. Jetflite wil inspelen op de behoefte van haar klanten om hun bijdrage aan de bestrijding van klimaatverandering te vergroten als onderdeel van het Frankly Wihuri Sustainability Program.  

"Vliegen is een uitdaging geweest tijdens de pandemie door de toegenomen regelgeving en gesloten grenzen. Toch is ons aantal vluchten hoog gebleven, omdat we evacuatie- en luchtambulancevluchten konden blijven uitvoeren. Nu de vaccinaties op gang komen en landen zich beginnen open te stellen, denken we dat de behoefte aan zakenvluchten zal toenemen. Wij willen in staat zijn om vluchten met een lagere uitstoot aan te bieden en onze klanten te helpen om de carbon-footprint van hun zakenvluchten aanzienlijk te verkleinen", zegt Jan Lindholm, Head of Sales bij Jetflite.

Jetflite heeft vijf vliegtuigen in haar vloot. Het bedrijf heeft ook een uitgebreid netwerk van partneroperators, die onder normale omstandigheden in totaal 600 tot 700 vluchten per jaar aanbieden.

Partnerschap ondersteunt ambitieuze klimaatdoelstellingen 
 
De luchtvaartindustrie heeft al stappen in de goede richting gezet door zich te verbinden aan de doelstelling om vanaf 2020 CO2-neutraal te groeien. Neste zet zich in om de luchtvaartindustrie te helpen met deze doelstelling.

"Neste en Jetflite werken al meer dan 5 jaar samen bij de levering van brandstoffen voor de vluchten op de luchthaven van Helsinki in Finland. Dit is nu onze eerste stap in de samenwerking om de carbon-footprint van zakenvluchten die Jetflite aanbiedt te verkleinen. Neste MY SAF is al verkrijgbaar op veel luchthavens in Europa, Noord-Amerika en Azië en we zijn blij om het nu te kunnen aanbieden aan een luchtvaartmaatschappij die vanuit Finland opereert. De brandstof biedt een onmiddellijke oplossing om de CO2-uitstoot van het vliegen te verminderen. De brandstof is volledig compatibel met de bestaande straalmotortechnologie en brandstofdistributie-infrastructuur. Er zijn dus geen bijkomende investeringen of aanpassingen aan het vliegtuig of aan de brandstofdistributie-infrastructuur nodig", zegt Tuomas Kulola, Head of Sales, Marketing & Services bij Neste. 

Neste blijft de duurzame vliegtuigbrandstof beschikbaar stellen voor bedrijven, overheidsinstellingen en andere organisaties met ambitieuze klimaatdoelen. Het partnerschap tussen Neste en Jetflite en de onlangs aangekondigde samenwerking met Finnair dienen als showcases voor andere bedrijven om de uitstoot van zakelijke vliegreizen te verminderen.

In de VS en Europa bedraagt de jaarlijkse productiecapaciteit van Neste voor duurzame vliegtuigbrandstof momenteel 100.000 ton. Met de toekomstige uitbreiding van de raffinaderij in Singapore, zal Neste de capaciteit hebben om in 2023 meer dan 1,5 miljoen ton duurzame vliegtuigbrandstof te produceren, inclusief de extra investeringen in Rotterdam die onlangs zijn aangekondigd

*) De gebruikte methode voor het berekenen van de uitstoot tijdens de levenscyclus en de emissiereductie voldoet aan de EU-richtlijn voor hernieuwbare energie (2009/28/EG).

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie: Tuomas Kulola, Head of Sales, Marketing & Services, Neste. Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 50 458 5076 / media@neste.com (ma-vr 08.30 tot 16.00 EET).
 
Jan Lindholm, Head of Sales, Jetflite. Contactgegevens: +358 44 039 5694 / jan.lindholm@jetflite.fi.

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afvalstoffen, reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Als technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten, met de intentie om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren, introduceren we ook hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2020 bedroeg de omzet van Neste 11,8 miljard euro, waarbij 94% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten. Lees meer: neste.nl

Over Jetflite

Jetflite is een Fins luchtvaartbedrijf dat gespecialiseerd is in langeafstands ambulance- en evacuatieservice, corporate zakenreizen en de exploitatie van zakenvliegtuigen. In de laatste 50 jaar is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste en meest betrouwbare spelers in Noord-Europa. Jetflite maakt deel uit van de Wihuri Group, en als deelnemer aan het Frankly Wihuri duurzaamheidsprogramma van de Wihuri Group wil het een grotere bijdrage leveren aan het bestrijden van klimaatverandering.

Attachments: