13 Juli 2020

Neste levert duurzame vliegtuigbrandstof aan de internationale luchthaven van San Francisco – Wereldwijde primeur: levering gaat via bestaande infrastructuur van pijpleidingen

Published in Nieuws under Luchtvaart

Neste Corporation, Persbericht, 13 juli 2020 om 10

Afbeelding: Internationale luchthaven van San Francisco
 

Neste, 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) geproduceerd uit afval- en restgrondstoffen, heeft haar eerste lading duurzame vliegtuigbrandstof via een pijpleiding geleverd aan San Francisco International Airport (SFO). De brandstof wordt vervolgens geleverd aan grote luchtvaartmaatschappijen die zich inzetten voor de vermindering van koolstofuitstoot.
 
Neste is het eerste bedrijf dat duurzame vliegtuigbrandstof levert aan SFO via de bestaande infrastructuur van pijpleidingen. Deze pijpleidingen zijn oorspronkelijke ontworpen om fossiele brandstoffen en andere olieproducten aan te voeren. Neste levert de brandstof onder haar merknaam Neste MY Renewable Jet Fuel™.
 
“Dit is een belangrijke mijlpaal in ons streven naar koolstofneutraliteit, en in ons doel om van SFO een hub te maken voor het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof", zegt SFO Airport Director Ivar C. Satero. "Omdat het gehele logistieke proces goed is bekeken, heeft een doorbraak zoals deze de kracht om het landschap van onze hele industrie te transformeren. Ik ben Neste dankbaar voor de samenwerking om deze reuzesprong voor ons klimaat te realiseren."
 
“De luchtvaartindustrie is van essentieel belang voor het wereldwijde bedrijfsleven, omdat het groei genereert en het economisch herstel bevordert. Maar als we de aan de luchtvaart gerelateerde emissies willen terugdringen, moeten we alle beschikbare oplossingen gebruiken. We zijn erg blij dat we met San Francisco International Airport, een voorloper met een concrete emissiereductiestrategie, samenwerken om de klimaatverandering aan te pakken en hen te ondersteunen bij het bereiken van de klimaatdoelstellingen", zegt Thorsten Lange, Executive Vice President voor Renewable Aviation in Neste.
 
“Neste MY Renewable Jet Fuel is een duurzame luchtvaartbrandstof die in zuivere vorm en gedurende zijn levenscyclus de uitstoot van broeikasgassen tot 80% vermindert in vergelijking met fossiele brandstoffen. Het kan gemakkelijk worden aangeleverd via de bestaande pijpleiding. In de toekomst zou dit een standaardproces moeten worden”, aldus Lange.
 
Neste MY Renewable Jet Fuel kan als een drop-in brandstof worden gebruikt voor bestaande vliegtuigmotoren en luchthaveninfrastructuur, en vereist geen extra investeringen. Het bestaat voor 100% uit duurzaam gewonnen hernieuwbare afval- en restmaterialen, zoals bakolie en frituurvet of dierlijke vetten.
 
In 2018 ondertekende SFO een Memorandum of Understanding (MOU) met Neste en een groep van acht luchtvaartmaatschappijen en brandstofproducenten, om het gebruik van SAF op de luchthaven uit te breiden. De overeenkomst was de eerste in zijn soort die brandstofleveranciers, luchtvaartmaatschappijen en luchthavenagentschappen samenbracht in een gezamenlijke inspanning om het overstappen op SAF wereldwijd te versnellen. De overeenkomst maakt deel uit van het vijfjarige strategische plan van SFO om een ‘triple zero campus’ te worden, waarbij niet alleen koolstofneutraliteit, maar ook energieneutraliteit en afvalneutraliteit bereikt worden.
 
Neste Corporation
 
Minna Aila
SVP, Public Affairs, Sustainability, Communications & Brand Marketing
 
Voor meer informatie: Neem contact op met de mediadienst van Neste, tel. +358 50 458 5076 / media@neste.com (tijdens werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur EET).

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector en voor consumenten. Met ons brede assortiment van hernieuwbare producten kunnen onze klanten de uitstoot naar het klimaat verminderen. Wij zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststoffen, en introduceren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrie. We zijn tevens een technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met gewaardeerde expertise op het gebied van onderzoek en duurzame activiteiten. In 2019 bedroeg de omzet van Neste 15,8 miljard euro. In 2020 werd Neste derde op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer op: neste.nl

Attachments: