4 Januari 2021

Neste verwerft minderheidsbelang in Alterra Energy; bedrijven werken samen om liquefactie-technologie voor plastic afval van Alterra in Europa op de markt te brengen

Published in Nieuws under Circulaire economie, Plastic

Neste Corporation, persbericht, maandag 4 januari 2021 om 15:00 (EET)

Alterra's bestaande eenheid voor het op industriële schaal vloeibaar maken van plastic afval in Akron, Ohio (VS). Foto: Alterra

Neste, 's werelds grootste leverancier van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en een expert in het leveren van drop-in hernieuwbare en circulaire chemische oplossingen, maakt vandaag bekend dat het een minderheidsbelang heeft verworven in Alterra Energy, een innovatief bedrijf voor chemische recyclingtechnologie. De aandeleninvestering van Neste ondersteunt de uitbreiding van Alterra Energy. De samenwerking tussen de bedrijven omvat gezamenlijke technologieontwikkeling en wereldwijde technologielicenties, waardoor de partners kunnen samenwerken bij het commercialiseren van Alterra's eigen thermochemische liquefactie-technologie in Europa.

De technologie van Alterra maakt het mogelijk om een brede reeks plastic afvalstromen van diverse post-consumer bronnen vloeibaar te maken tot een materiaal dat vergelijkbaar is met ruwe olie. Dergelijk materiaal kan flexibel worden verwerkt en verbeterd door bedrijven als Neste tot hoogwaardige grondstof voor de productie van polymeren en chemicaliën.

De bedrijven werken samen aan het wereldwijd uitrollen van Alterra's liquefactie-technologie met een sterke initiële focus op Europa, een leidende markt in de wereldwijde transitie naar het volledig circulair maken van plastic waardeketens. Op deze manier willen de bedrijven de acceptatie van chemische recycling bespoedigen en capaciteit ontwikkelen om moeilijk te recyclen plastic afval om te zetten in hoogwaardige polymeren en chemicaliën. De samenwerking van de bedrijven ondersteunt de doelstelling van Alterra Energy om in 2021 te beginnen met de bouw van een ultramoderne liquefactie-site in Europa.

Alterra's bestaande fabriek voor het op industriële schaal vloeibaar maken van plastic afval in Akron, Ohio (VS), produceert commerciële volumes die al tot hoogwaardige grondstoffen voor plastics en chemicaliën kunnen worden geraffineerd en verbeterd. Samen met de raffinagecapaciteit van Neste stelt dit op duurzaamheid gerichte merken wereldwijd in staat om gerecyclede inhoud in hun producten en aanbod op te nemen.

"De samenwerking met Alterra Energy versterkt Neste's ecosysteem van partnerschappen die gericht zijn op het bespoedigen van de overgang naar een economie met circulaire plastics. Het toont onze inzet om de chemische recyclingindustrie verder te ontwikkelen door een aantal leidende bedrijven te ondersteunen bij het commercialiseren van veelbelovende technologieën. Deze samenwerking ondersteunt ook het doel van Neste om nieuwe bedrijfsgroei op te bouwen op basis van chemische recycling, en vormt tegelijkertijd een nieuwe belangrijke stap in de richting van ons doel om vanaf 2030 meer dan een miljoen ton plastic afval te verwerken," aldus Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals bij Neste.

"De samenwerking van Neste en Alterra ontsluit het volledige potentieel van de circulaire economie en onze technologie voor meer partners over de gehele wereld beschikbaar maken om het milieu wereldwijd te verbeteren," aldus Alterra's CEO Frederic Schmuck. "Neste is een wereldleider in hernieuwbare en circulaire oplossingen de steun aan Alterra's eigen proces is zowel buitengewoon lonend als validerend."

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie:

Neste:
Neem contact op met Heikki Färkkilä, Vice President, Chemical Recycling, Renewable Polymers and Chemicals. Mediacontacten Neste, telefoon +358 50 458 5076, e-mail media@neste.com, werkdagen tussen 8.30 en 16.00 uur (EET).

Alterra Energy:
Neem contact op met Jeremy DeBenedictis, President, Alterra Energy via Info@alterraenergy.com

Contactpersoon voor de pers: Bob Zeitlinger, Makovsky, bzeitlinger@makovsky.com
Mobiel: +1 551 427 7298.

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afvalstoffen, reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Als technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten, met de intentie om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren, introduceren we ook hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2019 bedroeg de omzet van Neste 15,8 miljard euro, waarbij 82% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten. Lees meer: neste.nl

Alterra Energy in het kort

Alterra Energy, based in Akron, Ohio, developed and commercialized the world's first continuous plastics recycling technology that transforms landfill-bound plastic into petrochemical products that can be further refined into fuels, waxes and new plastic production. Its proprietary process supports global climate efforts in two ways: by reducing dependency on fossil fuels and by diverting plastic waste away from oceans, landfills, and incinerators. Alterra Energy licenses its thermochemical liquefaction technology to entities looking to recycle more challenging plastics or seeking more sustainable products. For more information: www.alterraenergy.com.