29 Maart 2022

Neste werkt aan volgende stap richting commercialisering van chemisch recyclen van plasticafval in Porvoo, Finland

Published in Nieuws under Circulaire economie, Plastic

Neste Corporation, Persbericht, 29 maart 2022 om 8.00 uur (EET) 

Voortbouwend op het doel om chemische recycling van plasticafval te commercialiseren, is Neste een haalbaarheidsonderzoek gestart naar investeren in verwerkingscapaciteit van vloeibaar gemaakt plasticafval in de raffinaderij in Porvoo, Finland. Het doel is om de verwerkingscapaciteit voor vloeibaar gemaakt plasticafval (ook wel ‘Liquified Waste Plastics’ genoemd) te vergroten door gepatenteerde technologie te implementeren voor de voorbehandeling en verbetering van vloeibaar gemaakt plasticafval, en deze vervolgens te integreren in de raffinaderij. Het doel van deze eerste stap is een capaciteit voor voorbehandeling en opwaardering van 400.000 ton per jaar. Deze ontwikkeling zou een grote stap zijn in de richting van Neste’s doel om vanaf 2030 meer dan 1 miljoen ton plasticafval per jaar te verwerken.

Om direct te gebruiken petrochemische grondstoffen te produceren van vloeibaar gemaakt plasticafval (zoals pyrolyse olie), is een tussenstap in de raffinage nodig om schadelijke onzuiverheden te verwijderen, maar ook om de chemische samenstelling van het materiaal te optimaliseren.

“Om chemische recycling om te zetten in een uitvoerbare en op industriële schaal toepasbare bron van grondstoffen voor onze partners in de polymeren en chemicaliën waardeketen, moeten wij het gat overbruggen tussen de kwaliteit van niet-verwerkte olie uit vloeibaar gemaakt plasticafval en de eisen die onze klanten stellen aan grondstoffen”, zegt Mercedes Alonso, Executive Vice President Renewable Polymers and Chemicals van Neste. “Wij zijn voorloper in het raffineren van vloeibaar gemaakt plasticafval tot direct te gebruiken (‘drop-in’) petrochemische grondstoffen. Door onze verwerkingscapaciteit op te schalen, vergroten wij ons vermogen om moeilijk te recyclen plasticafval te verwerken. Tegelijk helpen wij hiermee onze partners in de waardeketen aanzienlijke volumes hoogwaardige materialen gemaakt van gerecyclede grondstoffen te leveren.”

Toegenomen flexibiliteit bij het verwerken van plasticafval

In 2021 rondde Neste de eerste reeks proefruns voor de verwerking van vloeibaar gemaakt plasticafval in haar raffinaderij in Porvoo met succes af. Aanvullende proefruns met grotere volumes worden voortgezet in de loop van 2022. Terwijl niet-verwerkt vloeibaar gemaakt plasticafval bruikbaar is voor proefruns, zullen voor continue verwerking op industriële schaal onzuiverheden en ongewenste bestanddelen verwijderd moeten worden tijdens de voorbehandelings- en opwaarderingsstappen in het proces.

“We kijken ernaar uit om de verwerkingscapaciteit van vloeibaar gemaakt plasticafval in onze raffinaderij in Porvoo te blijven ontwikkelen. Het doel is om plasticafval om te zetten in waardevolle grondstoffen en een duurzamere vervanger voor ruwe olie. De geplande nieuwe voorbehandelings- en opwaarderingsmogelijkheden zijn onderdeel van ons doel om de duurzaamste raffinaderij in Europa te worden tegen 2030, en tegelijkertijd de transitie naar circulaire polymeren te maken”, zegt Markku Korvenranta, Executive Vice President Oil Products van Neste.

Om de capaciteiten van de raffinaderij in Porvoo te ontwikkelen en op te bouwen, gaat Neste de mogelijkheden onderzoeken voor de financiering van innovatie. Daarnaast zal Neste nauw samenwerken met lokale autoriteiten die toezicht houden op de milieuaspecten van de investering. Volgend op het haalbaarheidsonderzoek, streeft Neste ernaar om in 2023 klaar te zijn om een investeringsbeslissing te nemen. Neste verwacht dan in 2024 geleidelijk de uitvoering te starten.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (ma-vr 08.30 tot 16.00 EET).

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2021 bedroeg de omzet van Neste 15,1 miljard euro. Lees meer: neste.nl