4 April 2022

Neste en het Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA) van de Europese Commissie ondertekenen de subsidie van het EU-innovatiefonds voor het schone waterstofproject "SHARC"

Published in Nieuws under Innovatie

Neste Corporation, Persbericht, 4 april 2022 om 8.00 uur (EET)

Neste heeft de procedure voor de subsidieovereenkomst met CINEA en de Europese Commissie afgerond. Dit volgt op het eerder aangekondigde positief subsidiebesluit van het EU-innovatiefonds van 88 miljoen EUR naar Neste's project voor schone waterstof bij haar Porvoo-raffinaderij in Finland. Het "SHARC"-project introduceert oplossingen op het gebied van elektrolyse en koolstofafvang en -opslag (CCS) waarmee de uitstoot van broeikasgassen in de raffinaderij snel en efficiënt kan worden verminderd. Het project van Neste bevindt zich in de haalbaarheidsfase; er is nog geen definitieve investeringsbeslissing genomen en de geplande start van de activiteiten is medio dit decennium.

Met dit transformatieproject kan in de raffinaderij te Porvoo in de eerste 10 jaar van exploitatie een vermindering van de CO2-uitstoot met meer dan 4 miljoen ton worden bereikt. Het project zou sterk bijdragen aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen van zowel Finland als de EU door een versnelling van de groene transitie en speelt een belangrijke rol in de doelstelling van Neste om tegen 2035 koolstofneutraal te produceren.

"Wij zijn er trots op dat wij vooraan staan bij de versnelling van de Europese energietransitie. Met het SHARC-project verricht Neste baanbrekend werk naar de transformatie van industriële productie door schone waterstof te gebruiken. Het project zal ook een basis leggen voor het gebruik van kooldioxide en, bijvoorbeeld, de productie van e-fuels in de raffinaderij van Porvoo in de toekomst," zegt Lars Peter Lindfors, SVP Innovation bij Neste.

"Dit project is een essentiële stap in ons streven naar koolstofneutraliteit en om de Porvoo-raffinaderij tegen 2030 te ontwikkelen tot de meest duurzame raffinaderij van Europa. Door onze huidige waterstofproductie te hervormen en de emissies van de raffinaderij op te vangen, dragen wij sterk bij aan de klimaatdoelstellingen van Finland. SHARC zal één van de hoekstenen zijn van het toekomstige succes van Neste," zegt Markku Korvenranta, Executive Vice President, Oil Products bij Neste.

“CINEA is trots op de ondertekening van de subsidieovereenkomst voor het SHARC-project, één van de eerste zeven grootschalige projecten van het Innovation Fund. Ik ben ervan overtuigd dat het SHARC-project groot potentieel heeft om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, aangezien het de productie van groene en blauwe waterstof gaat combineren met technologie voor het afvangen van koolstof. Ik kijk ernaar uit om de evolutie en de uitvoering van dit project te volgen," zegt Dirk Beckers, directeur bij CINEA.

Uitnodiging voor media-evenement

In het kader van de ondertekening van de subsidieovereenkomst organiseren Neste en CINEA vandaag, maandag 4 april 2022, om 10.45 uur (EET) een media-evenement.

Sprekers bij de ondertekening van de subsidieovereenkomst zijn:

  • Markku Korvenranta, Executive Vice President, Oil Products, Neste
  • Lars Peter Lindfors, Senior Vice President, Innovation, Neste
  • Vesa-Pekka Poutanen, Economic Counsellor, European Commission Representation in Finland
  • Roman Doubrava, Head of Innovation Fund Unit at CINEA, European Commission
  • Riku Huttunen, Director-General of the Energy Department, Ministry of Economic Affairs and Employment of Finland

Vertegenwoordigers van de media kunnen virtueel aan het evenement deelnemen door hun informatie (naam van de deelnemer, e-mailadres en de naam van het medium) vooraf naar  Neste’s mediadienst te sturen via media@neste.com. Als antwoord zal een link naar de vergadering worden verstrekt om virtueel deel te kunnen nemen.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie: Neem contact op met de mediaservice van Neste, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (tijdens weekdagen van 8.30 tot 16.00 uur EET).

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2021 bedroeg de omzet van Neste 15,1 miljard euro. Lees meer: neste.nl