27 November 2020

Neste RE maakt een toekomst mogelijk waarin alle kunststofproducten kunnen worden gemaakt van hernieuwbare en gerecyclede materialen – en die toekomst begint vandaag

Published in Nieuws under Plastic

Neste Corporation, Nieuws, 27 november 2020

Neste RE is een 100% hernieuwbare en gerecyclede grondstof die helpt bij het vervangen van nieuwe fossiele grondstoffen bij de productie van kunststoffen en chemicaliën voor een breed scala aan toepassingen, van speelgoed tot de gezondheidszorg. Foto: Neste

Neste lanceert een nieuw product, Neste RE, een 100% hernieuwbare en gerecycleerde grondstof voor de productie van kunststoffen en chemicaliën. Het is een product dat de klimaatverandering aanpakt omdat het gebruik van nieuwe fossiele grondstoffen erdoor kan worden verminderd. Het biedt tevens een nieuwe oplossing voor de uitdagingen aan het einde van de levensduur waarmee de polymeer- en chemische industrie vandaag de dag worden geconfronteerd. Neste RE kan worden gebruikt voor een breed scala aan kunststoftoepassingen, van sportuitrusting tot speelgoed, zelfs in gevoelige toepassingen zoals hoogwaardige medische apparatuur. Neste RE maakt het mogelijk om bij de productie van hoogwaardige producten gebruik te maken van biogebaseerd afval en reststoffen en afvalplastic.

De wereldeconomie is vandaag de dag slechts voor 8,6% circulair (bron: Circular bioeconomy study, 2020, WBCSD & BCG). De urgentie om een echte circulaire economie te krijgen is groot (bron: IPCC Global warming report) en zal een verscheidenheid aan verschillende technologieën nodig hebben. Neste heeft al een decennium ervaring in het ontwikkelen en produceren van hernieuwbare en circulaire oplossingen voor de transportsector, en breidt nu zijn aanbod uit naar de sectoren polymeren en chemie. Hiermee helpt Neste de afhankelijkheid van ruwe olie te verminderen door duurzamere alternatieven te bieden voor de momenteel gebruikte grondstoffen op basis van nieuwe fossiele grondstokken voor de productie van kunststoffen en chemicaliën. 

"We moeten drastische maatregelen nemen om de noodzakelijke verandering te bereiken in de richting van een circulaire economie voor materialen. Met Neste RE combineren we het beste van hernieuwbare en gerecyclede materialen zodat ze kunnen dienen als een duurzaam grondstofalternatief voor de sectoren polymeren en chemicaliën. Dit nieuwe product biedt de industrie een nieuwe oplossing om de cirkel van materiaalstromen te sluiten. Neste RE is wereldwijd verkrijgbaar en samen met gelijkgestemde partners kunnen we Neste RE gebruiken als middel om kunststoffen te veranderen en te revolutioneren", aldus Lars Börger, Vice President Renewable Polymers & Chemicals bij Neste. 

Een frisse start voor kunststoffen

Neste RE is zowel hernieuwbaar als gerecycled: de hernieuwbare componenten van het product kunnen worden geproduceerd uit afval en restoliën en -vetten en uit duurzaam geproduceerde plantaardige oliën. De gerecyclede component wordt geproduceerd uit chemisch gerecycled kunststofafval dat niet mechanisch kan worden gerecycled, zoals gekleurde, meerlaagse of multimateriaalverpakkingen. 

Hoe meer content op basis van fossiele grondstoffen kan worden vervangen door content van hernieuwbare of gerecyclede oorsprong, des te beter dit is voor onze planeet. In 2018 is meer dan 29 miljoen ton post-consumer plastic afval ingezameld en daarvan ging slechts 9,4 miljoen ton naar recycling (bron: Plastics Europe) - nog minder werd gerecycled. Bovendien kan het aandeel van de wereldwijde olieproductie dat wordt gebruikt voor de productie van kunststoffen, dat momenteel 6% bedraagt, tegen 2050 oplopen tot 20% (bron: New Plastics Economy, Ellen MacArthur Foundation). Er is dringend actie nodig om deze cijfers aan te pakken en de transformatie van de kunststofindustrie naar een circulaire bio-economie te versnellen. Hierbij speelt de samenwerking tussen sommige voorlopers in de sector een sleutelrol.

De samenwerking van Neste werpt al vruchten af: In 2019 werkte Neste samen met LyondellBasell voor de productie van de eerste volumes op commerciële schaal van hernieuwbare, biogebaseerde polypropyleen ter wereld. En in maart 2020 werkte Neste samen met Borealis om voor het eerst in de geschiedenis hernieuwbare polypropyleen te produceren met hernieuwbaar propaan in een dehydrogeneringsinstallatie voor propaan. Clariant heeft een hele reeks additieven op basis van Neste RE toegevoegd. Samen met Recycling Technologies en Unilever combineert Neste expertise om systemen te testen en te valideren voor het chemisch recyclen van kunststofafval. In een strategische samenwerking met Covestro bevordert Neste het gebruik van duurzame grondstoffen bij de productie van kunststoffen, met name bij de productie van polycarbonaten. En samen met Jockey heeft Neste een samenwerking met als doel het ontwikkelen van de markt voor harde verpakkingen uit duurzame hernieuwbare en gerecyclede materialen voor food- en non-foodtoepassingen.

Neste RE is wereldwijd verkrijgbaar voor de waardeketen van polymeren en chemicaliën, ook voor merken die biogebaseerde en gerecyclede content aan hun aanbod willen toevoegen. Neste RE is een drop-in oplossing die compatibel is met de bestaande infrastructuur voor de productie van polymeren en chemicaliën. De materialen die met Neste RE worden geproduceerd zijn van hoge kwaliteit - identiek aan plastic producten die gemaakt zijn van nieuwe fossiele grondstoffen en bijvoorbeeld op dezelfde manier recyclebaar als hun tegenhangers van nieuwe fossiele grondstoffen. 

Voor meer informatie: Lars Börger, Vice President, Renewable Polymers & Chemicals, Neste. Mediacontacten Neste, telefoon +358 50 458 5076, e-mail media@neste.com, werkdagen tussen 8.30 en 16.00 uur (EET).

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afvalstoffen, reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Als technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten, met de intentie om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren, introduceren we ook hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2019 bedroeg de omzet van Neste 15,8 miljard euro, waarbij 82% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten. Lees meer: neste.nl & www.neste.com/products/all-products/plastics/neste-re

Attachments: