6 Maart 2020

Finnair en Neste gaan een samenwerking aan om de CO2-uitstoot van vliegen te verkleinen met duurzame vliegtuigbrandstoffen

Neste Corporation, persbericht, 6 maart 2020 om 08 uur (EET).

Finnair, de luchtvaartmaatschappij gespecialiseerd in het verbinden van Europa en Azië, en Neste, 's werelds grootste producent van duurzame vliegtuigbrandstof uit hernieuwbare afvalstoffen en reststoffen, hebben een nieuwe overeenkomst ondertekend. Met deze samenwerking zal Finnair geleidelijk en aanzienlijk meer duurzame vliegtuigbrandstof gaan gebruiken in haar activiteiten. De samenwerking zal een belangrijke bijdrage leveren aan de langetermijndoelstelling van Finnair om koolstofneutraal te worden. Duurzame vliegtuigbrandstoffen zijn een belangrijk onderdeel van de langetermijnoplossing voor het verkleinen van de CO2-voetafdruk van de luchtvaart, omdat ze de CO2-uitstoot met 80% verminderen ten opzichte van fossiele brandstoffen. 

De samenwerking zal niet alleen het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof door Finnair doen toenemen, maar zal ook de productie van duurzame vliegtuigbrandstof in Finland stimuleren. Een grotere beschikbaarheid is belangrijk om duurzame vliegtuigbrandstof op grotere schaal bruikbaar en betaalbaar te maken voor de toekomstige vluchten van Finnair. 

"We zijn enthousiast over het vergroten van het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof in onze activiteiten vanuit onze hub in Helsinki," aldus de CEO van Finnair, Topi Manner. "Duurzame vliegtuigbrandstoffen zijn een belangrijk onderdeel van ons langetermijnplan voor koolstofneutraliteit - tegen eind 2025 verwachten we jaarlijks zo'n 10 miljoen euro te besteden aan duurzame vliegtuigbrandstoffen. Het ontwikkelen van een gezonde markt voor duurzame vliegtuigbrandstoffen vraagt om inzet van voorlopers en we nemen daarin graag het voortouw, samen met Neste."

"De verlaging van de uitstoot van de luchtvaart vraagt om samenwerking, want niemand kan deze uitdaging alleen oplossen", zegt Peter Vanacker, Neste's President en CEO. "We zijn erg blij met de samenwerking met Finnair en steunen Finnair's doelstelling voor CO2-neutraliteit. Naast de brandstofvoorziening biedt deze samenwerking ons mogelijkheden om onze eigen klimaatdoelstellingen te realiseren. Door het gebruik van Neste MY Renewable Jet Fuel verminderen we de CO2-uitstoot van de zakenreizen van onze medewerkers met Finnair. " 

Finnair zal haar klanten aanmoedigen om het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof te ondersteunen door integrale ticketoplossingen aan te bieden. Zo krijgen klanten later dit jaar de optie om te kiezen voor duurzame vliegtuigbrandstof. Daarnaast zal Finnair de bijdragen die klanten leveren aan duurzame vliegtuigbrandstof evenaren met eigen aankopen. Ook zal Finnair duurzame vliegtuigbrandstof gebruiken om de CO2-voetafdruk van de zakenreizen van het eigen personeel te verkleinen. 

Daarnaast werken Finnair, de Finse luchthavenexploitant Finavia en Neste samen om manieren te bedenken waarop zakelijke klanten de CO2-voetafdruk van hun reizen kunnen verkleinen met duurzame vliegtuigbrandstof. 

"Het realiseren van concrete CO2-verlagingen is de sleutel tot het oplossen van de CO2-uitdaging van de luchtvaart. Het zal zorgen voor een duurzame toekomst waarin de voordelen van de luchtvaart kunnen blijven bestaan, terwijl de impact van de luchtvaart op het klimaat drastisch wordt verminderd", voegt Manner toe.

"Momenteel biedt duurzame vliegtuigbrandstof het enige levensvatbare alternatief voor de fossiele vloeibare brandstoffen die worden gebruikt voor de aandrijving van commerciële vliegtuigen. De duurzame vliegtuigbrandstof van Neste is volledig compatibel met de bestaande straalmotortechnologie en brandstofdistributie-infrastructuur wanneer deze wordt gemengd met fossiele straalvliegtuigbrandstof”, aldus Vanacker.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications (act.)

Voor meer informatie: Mediacontacten Neste, telefoon +358 50 458 5076, e-mail media(at)neste.com, werkdagen tussen 8.30 en 16.00 uur (EET).

Attachments: