7 Juni 2018

IKEA en Neste zetten een belangrijke stap in de richting van een fossielvrije toekomst

Neste Corporation Persbericht 7 juni 2018 om 19:15 (EET)

IKEA en Neste kunnen nu duurzame rest- en afvalgrondstoffen, zoals gebruikte frituurolie, en duurzaam geproduceerde plantaardige oliën, gebruiken bij de productie van plastic producten. De proef op commerciële schaal start in de herfst van 2018. Het wordt wereldwijd de eerste grootschalige productie van duurzaam bio-polypropeen plastic.

 

IKEA wil een positieve invloed hebben op de mens en planeet. Tegelijkertijd wil het bedrijf blijven groeien. Dit betekent dat ze meer duurzame en gerecyclede materialen moeten gebruiken en nieuwe materialen moeten verkennen voor hun producten. Als onderdeel van deze reis wil IKEA, voor 2030, al het plastic dat in IKEA-producten wordt gebruikt vervangen door plastic dat is gemaakt op basis van gerecyclede en/of hernieuwbare materialen.

 

Plastic wordt van oudsher gemaakt van fossiele brandstoffen. Dit draagt bij aan klimaatverandering en is een uitputbare hulpbron. Door over te schakelen naar plastic op basis van duurzame materialen kan IKEA de productie voor de toekomst veilig stellen én de noodzaak voor het winnen van fossiele brandstoffen voor het maken van plastic uitfaseren.

 

Eén van de lopende projecten voor het uitfaseren van het gebruik van fossiele grondstoffen is een samenwerkingsinitiatief tussen IKEA en Neste, dat in 2016 startte. Dankzij deze samenwerking kunnen IKEA en Neste nu afval- en restgrondstoffen, zoals gebruikt frituurvet, alsook duurzame plantaardige oliën, omzetten in plastics van de typen polypropeen (PP) en polyethyleen (PE). PP- en PE-plastics zijn vormen van plastic die het meest gebruikt worden.

 

“Dit nieuwe materiaal vormt een belangrijke stap in de richting van een fossielvrije toekomst. Niemand is ooit eerder in staat geweest, behalve op laboratoriumschaal, om een PP-plastic te maken van een fossielvrije grondstof. Samen met Neste zorgen wij ervoor dat er een mogelijkheid is om de productie van dit materiaal op te schalen”, aldus Erik Ljungblad, Categoriemanager Plastic Producten bij IKEA Zweden.

 

“De productie van bio-plastic op commerciële schaal is een grote overwinning in de samenwerking tussen Neste en IKEA. Daarnaast is het ook een belangrijke mijlpaal in de strategie van Neste. IKEA is het eerste bedrijf dat profiteert van deze ontwikkeling op het gebied van de leveringscapaciteit die bedrijven en merkeigenaren helpt bij het vervangen van fossiele grondstoffen door duurzame bio-grondstoffen,” aldus onderdirecteur Tuomas Hyyryläinen van de bedrijfstak Emerging Businesses van Neste.

 

De proef met PP- en PE-plastics die 20 procent duurzame stoffen bevatten, zal in de herfst van 2018 van start gaan. De productie van bio-plastic zal gebaseerd zijn op Neste’s 100% duurzame koolwaterstoffen. IKEA gaat het nieuwe plastic gebruiken in producten uit het huidige assortiment, zoals plastic opbergdozen. In het begin zal het om een beperkt aantal producten gaan. Wanneer de capaciteit verbetert, zullen er meer producten volgen.

 

Neste Corporation

 

Kaisa Lipponen

Directeur Communicatie

 

Meer informatie:

Lars Börger, hoofd Product Marketing, Emerging Businesses, Neste, tel. +41 754 37 9996, lars.borger(@)neste.com

 

IKEA Range and Supply (Product Development, Design, Production and Supply Sweden), tel. +46 732 321300, pressoffice.rangesupply(@)ikea.com

 

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector en consumenten. Met ons brede assortiment hernieuwbare producten kunnen onze klanten de uitstoot in het klimaat verminderen. Wij zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststromen, en we leveren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrieën. We zijn tevens een technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met gewaardeerde expertise op het gebied van onderzoek en duurzame activiteiten. In 2017 bedroeg de omzet van Neste 13,2 miljard euro. In 2018 werd Neste tweede op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer op: ​​neste.nl

 

 

IKEA in het kort

IKEA is één merk en vele bedrijven. Over de hele wereld zijn een groot aantal bedrijven werkzaam onder de IKEA-handelsmerken. IKEA Range & Supply, bestaande uit IKEA Zweden in Älmhult en IKEA Supply, hebben de verantwoordelijkheid om de IKEA winkels over de hele wereld te ontwikkelen, ontwerpen en produceren. Tevens hebben zij de verantwoordelijkheid om de IKEA winkels wereldwijd te voorzien van woninginrichtingsoplossingen. Elk jaar introduceert IKEA Range & Supply 2.000 nieuwe producten in de IKEA winkels. Het totale assortiment bestaat uit bijna 10.000 producten.