19 Augustus 2020

Neste en Air bp gaan meer duurzame vliegtuigbrandstof aanbieden in Europa

Persbericht, 19 augustus 2020, 13 uur (CET)

  • Air bp en Neste sluiten een overeenkomst om het aanbod van duurzame vliegtuigbrandstof te vervijfvoudigen.
  • De leveringen zullen naar verwachting de komende weken beginnen.

Neste 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) geproduceerd uit afval- en restgrondstoffen, en Air bp, de internationale leverancier van vliegtuigbrandstoffen en -diensten, hebben een overeenkomst ondertekend om in 2020 en 2021 een groter volume duurzame vliegtuigbrandstof aan te bieden aan luchthavenklanten. Het volume is vijf keer groter dan wat de bedrijven in 2019 leverden. Air bp zal de door Neste geproduceerde SAF beschikbaar stellen op geselecteerde luchthavens in Europa. De leveringen aan onder meer Stockholm (ARN) en Oslo (OSL) zullen naar verwachting in de komende weken van start gaan.Het verhoogde aanbod SAF is een reactie op de stijgende vraag van bestaande en nieuwe luchtvaartklanten, waaronder Noorwegen, waar een mandaat bestaat waarin wordt geëist dat 0,5% van alle verkochte vliegtuigbrandstof SAF is.

Neste's SAF wordt geproduceerd uit 100% hernieuwbare afval- en restmaterialen. In zuivere vorm kan de brandstof gedurende zijn levenscyclus de uitstoot van broeikasgassen tot 80% verminderen in vergelijking met traditionele vliegtuigbrandstoffen. SAF ondergaat dezelfde kwaliteitstests als gewone fossiele vliegtuigbrandstof en kan tot 50% worden bijgemengd om vliegtuigen van brandstof te voorzien. Momenteel biedt SAF het enige levensvatbare drop-in alternatief voor fossiele vloeibare brandstoffen voor de aandrijving van commerciële vliegtuigen.

“Het is de ambitie van bp om in 2050 of eerder een ‘netto nul bedrijf’ te zijn en de wereld te helpen om koolstofneutraal te worden. Bij Air bp willen we onze klanten en de luchtvaartsector in het algemeen ondersteunen bij het verwezenlijken van hun koolstofarme doelstellingen. Wij geloven dat duurzame vliegtuigbrandstof een belangrijke rol zal spelen naarmate de industrie zich herstelt van de gevolgen van de COVID-19-pandemie. We zijn blij dat we onze klanten, door onze succesvolle samenwerking met Neste, een aanzienlijk groter volume SAF kunnen aanbieden, terwijl zij werken aan het verminderen van hun uitstoot", zegt Martin Thomsen, Chief Executive Officer van Air bp.”

"De COVID-19 pandemie en de economische gevolgen ervan hebben onze ambitie niet veranderd. We blijven ons volledig inzetten voor het bestrijden van de klimaatverandering door in samenwerking met onze partners tastbare, onmiddellijk beschikbare oplossingen te bieden voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door luchtvaart. Het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof zal een belangrijke rol spelen in de voortdurende inspanningen van de sector om luchttransport geschikt te maken voor de klimaat- en milieu-uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. We kijken ernaar uit om onze nauwe samenwerking met Air bp voort te zetten en gezamenlijk bij te dragen aan een duurzamere luchtvaart", zegt Thorsten Lange, Executive Vice President, Renewable Aviation bij Neste.

Neste’s jaarlijkse capaciteit voor duurzame vliegtuigbrandstof is momenteel 100.000 ton (34 miljoen liter). Met de geplande uitbreiding van de raffinaderij in Singapore en met mogelijke extra investeringen in de Rotterdamse raffinaderij, zal Neste in 2023 de capaciteit hebben om ongeveer 1,5 miljoen ton (515 miljoen liter) SAF per jaar te produceren.

Air bp levert sinds 2010 SAF en heeft tot op heden wereldwijd aan meer dan 20 klanten en 16 luchthavens geleverd, waaronder de Noorse luchthaven in Oslo. Daar was Air bp de eerste die, in samenwerking met andere belanghebbenden uit de sector, de door Neste geproduceerde SAF leverde via de bestaande infrastructuur voor brandstofvoorziening op de luchthaven.

In 2018 kondigden Air bp en Neste plannen aan om supply chain-oplossingen voor de levering van SAF aan luchthavens en luchtvaartmaatschappijen te onderzoeken en verder te ontwikkelen. Als volgende stap in hun samenwerking hebben ze in april 2019 gezamenlijk een levensvatbare supply chain-oplossing voor duurzame vliegtuigbrandstof ontwikkeld voor de Zweedse markt. Deze recente stap in hun samenwerking zal helpen om de beschikbaarheid van SAF op verschillende luchthavens te vergroten door optimaal gebruik te maken van de expertise van Air bp en Neste op het gebied van productie, blending, levering en veilige exploitatie.

Neste Corporation

​​​​​​​Susanna Sieppi
Directeur, Communicatie (act)

Meer informatie

Neste
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de mediadienst van Neste, tel.: +358 50 458 5076, e-mail: media@neste.com (weekdagen tussen 8.30 uur en 16.00 uur EET).

Air bp
Emerald Media, tel.: +44 1420 560094, e-mail: liz.danner@emeraldmedia.co.uk

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector en voor consumenten. Met ons brede assortiment van hernieuwbare producten kunnen onze klanten de uitstoot naar het klimaat verminderen. Wij zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststoffen, en introduceren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrie. We zijn tevens een technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met gewaardeerde expertise op het gebied van onderzoek en duurzame activiteiten. In 2019 bedroeg de omzet van Neste 15,8 miljard euro. In 2020 werd Neste derde op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer op: neste.nl

About Air bp

As the aviation division of BP, Air bp is one of the world’s leading suppliers of aviation fuel products and services. It has been investing in the aviation industry for more than 90 years to keep people flying safely around the world. In 2019 we supplied over 6.7 billion gallons of aviation fuel, fuelling over 7,000 flights per day at over 800 locations in more than 55 countries – that’s more than five planes a minute.

Its customers include commercial airlines, the military, business and private aircraft owners, airports and airfield operators. Air bp has a wide range of services to support its fuel offer including the design, build and operation of fuelling facilities, technical consultancy and training, low carbon solutions, the Sterling Card for efficient general aviation refuelling and innovative digital platforms to increase efficiency and reduce risk. 

For more information, go to www.airbp.com