4 Augustus 2022

Neste en HELLENIC PETROLEUM Group gaan duurzame vliegtuigbrandstof leveren in Griekenland en aan Aegean Airlines

Neste Corporation, Nieuws, 4.8.2022

Neste en HELLENIC PETROLEUM Group hebben een overeenkomst gesloten voor de commerciële distributie van Neste MY Sustainable Aviation FuelTM op vluchten van Aegean Airlines, de belangrijkste luchtvaartmaatschappij in Griekenland. 

HELLENIC PETROLEUM Group zal, via haar dochteronderneming EKO, de door Neste geproduceerde duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) leveren op AEGEAN vluchten die vertrekken vanaf Makedonia, het vliegveld van Thessaloniki. Vluchten vanaf de internationale luchthaven van Athene zullen naar verwachting spoedig volgen. 

De overeenkomst brengt de expertise van HELLENIC PETROLEUM Group op het gebied van de levering en distributie van vliegtuigbrandstof samen met Neste’s expertise op het gebied van productie en levering van SAF voor veilige en betrouwbare leveringen in Griekenland. SAF wordt wereldwijd erkend als de meest haalbare optie om de luchtvaartsector op korte termijn te verduurzamen. 

De overeenkomst ligt in de lijn van de strategische doelstelling van HELLENIC PETROLEUM Group om een leverancier van duurzame energie producten te worden en haar CO2 voetafdruk tegen 2030 met 50% te verminderen. Ook wil het luchtvaartmaatschappijen en luchthavens op een proactieve manier helpen om aan de SAF doelstellingen voor 2025 van de Europese Unie te voldoen.

"Onze samenwerking met Neste, een wereldleider in duurzame brandstoffen, is een belangrijk onderdeel van de implementatie van onze energietransitie strategie 'Vision 2025'. Dit is één van de initiatieven voor een geleidelijke toename van het gebruik van duurzame brandstoffen. We zijn er trots op om met Neste samen te werken en om AEGEAN en de Griekse luchtvaartindustrie te helpen bij het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen", aldus Konstantinos Panas, HELLENIC PETROLEUM RSSOPP Supply & Sales General Manager.

"We zijn blij met de samenwerking met HELLENIC PETROLEUM om Neste MY Sustainable Aviation Fuel beschikbaar te maken in Griekenland en voor Aegean Airlines. We delen de ambitie om de uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaart te verminderen en kijken uit naar de samenwerking om dit te bereiken. Neste draagt hieraan bij door haar SAF-productiecapaciteit op te voeren tot 1,5 miljoen ton tegen eind 2023 - meer dan de volledige vraag naar vliegtuigbrandstof in Griekenland vóór COVID-19. We moeten nu handelen - SAF is een belangrijke en bewezen oplossing met duidelijke klimaat voordelen, die vandaag beschikbaar is", aldus Jonathan Wood, Vice President Europe, Renewable Aviation bij Neste.  

Neste MY Sustainable Aviation FuelTM wordt geproduceerd uit 100% hernieuwbare afval- en reststoffen, zoals gebruikt frituurvet en dierlijk vet afval. Neste MY SAF vermindert de uitstoot van broeikasgassen met tot wel 80%* over de levenscyclus van de brandstof vergeleken met fossiele vliegtuigbrandstof.

* Berekend met beproefde methodologieën voor levenscyclusanalyse (LCA), waaronder de CORSIA-methodologie

Meer informatie:           

Neste: Neem contact op met de mediaservice van Neste, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (tijdens weekdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur EET).

HELLENIC PETROLEUM Group Press Office: Mr. Panagiotis Dimou, PDimou@helpe.gr, tel. +30 210 6302 857

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2021 bedroeg de omzet van Neste 15,1 miljard euro. Lees meer: neste.nl

HELLENIC PETROLEUM in brief

Hellenic Petroleum Group of Companies

HELLENIC PETROLEUM is one of the leading energy groups in South East Europe, with activities spanning across the energy value chain and presence in 6 countries. The Group’s main activities include Refining, Supply, and Trading of petroleum and petrochemical products, Fuels Marketing both in Greece and internationally, Renewable Energy Sources, Power Generation & Trading, as well as Supply, Distribution, and Trading of Natural Gas.

The Group is rapidly transforming itself, based on its new strategic business plan for sustainable growth, called ‘Vision 2025’. ‘Vision 2025’ aims to strengthen the Group’s position in the industry, making its activities compatible with the new international environment, enabling substantial growth in new, cleaner forms of energy and, at the same time, multiplying the value creation for its stakeholders. The Group’s strategic goal is to become a provider of low carbon energy solutions and to improve its carbon footprint by 50% until 2030.