29 Juni 2022

Victor en Neste kondigen toonaangevende samenwerking aan die de uitstoot van chartervliegtuigen tot 80% verminderd door fossiele brandstof te vervangen door Neste MY Sustainable Aviation Fuel

Neste Corporation, Persbericht, 29 juni 2022 om 13.00 uur (EET)

Vandaag kondigen Neste en Victor, de on-demand private jet maatschappij, een partnership aan dat een nieuwe standaard voor duurzaamheid zet voor de zakelijke luchtvaart. Vanaf vandaag kunnen Victor-leden Neste MY Sustainable Aviation Fuel™ (SAF) kopen bij iedere boeking van een privévliegtuig wereldwijd. Dit stelt charteraars van privévliegtuigen in staat om de koolstofvoetafdruk van hun privé-vliegreizen op een geloofwaardige en meetbare manier te verkleinen.

De particuliere en zakelijke leden van Victor kunnen de CO2-uitstoot van hun vliegreizen verminderen, de klimaatdoelstellingen halen die zij hebben gesteld en op geloofwaardige wijze rapporteren over hun verlaging van de CO2-uitstoot. Bedrijven die zich hebben aangemeld voor Science Based Targets (SBTi) en die zich echt willen inzetten om hun scope 3 emissies te verlagen, en specifiek de uitstoot van hun chartervluchten, kunnen dit momenteel alleen doen door privé chartervluchten te boeken bij Victor.

De Europese luchtvaart streeft ernaar het aandeel van SAF in het totale gebruik van vliegtuigbrandstof tegen 2030 te verhogen naar 10%. Dit nieuwe partnershipmodel maakt het ook mogelijk om dit doel versneld te bereiken. Vanwege de versnippering van de zakelijke luchtvaartsector is deze "pay here, use there"-oplossing de eerste die SAF aanbiedt voor elke chartervlucht. Dit is van cruciaal belang omdat hierdoor de vraag naar SAF kan toenemen. De wereldwijde basis van invloedrijke leden van Victor hebben de mogelijkheid en de middelen hebben om SAF te kiezen en hun privéreizen te maken met een kleinere impact op het klimaat. Zij krijgen nu een geweldige kans geboden om de algemene vraag te helpen vergroten zodat deze duurzame oplossing zich sneller kan ontwikkelen.  

Toby Edwards, Co-CEO van Victor, zei: "Ik ben blij dat ik vandaag ons wereldwijde partnership met Neste kan aankondigen. De urgente en snelle schaalvergroting van duurzame vliegtuigbrandstof is van essentieel belang als we onze net-zero doelstellingen willen halen. Het is voor al onze belanghebbenden van fundamenteel belang dat we transparant blijven over de uitstoot van de privévluchten van onze leden en dat we, waar mogelijk, de klimaatcrisis aanpakken. Ik ben dankbaar voor de inzet en toewijding van zowel het team van Neste als van Victor, waardoor onze leden er nu voor kunnen kiezen om fossiele brandstof te vervangen door Neste MY Sustainable Aviation Fuel voor elke boeking van een privévliegtuig of commerciële chartervlucht. Ons baanbrekende partnership kan een SAF-blauwdruk vormen voor de gefragmenteerde zakelijke luchtvaart sector en kan het gebruik van SAF in de hele luchtvaartsector helpen versnellen."

Jonathan Wood, Vice President Europe, Renewable Aviation, bij Neste zei: "Ik ben verheugd dat we dit baanbrekende partnership aangaan met Victor, een leider in charter luchtvaart. Het stelt Victor-leden in staat SAF van Neste te kopen voor elke vlucht die via Victor wereldwijd wordt geboekt. Het is een toonaangevende blauwdruk voor de sector, waarvan we hopen dat andere bedrijven het ook zullen gebruiken nu de luchtvaartsector streeft naar een net-zero koolstofuitstoot tegen 2050. SAF is van essentieel belang om dit doel te bereiken en de uitstoot van broeikasgassen onmiddellijk te verminderen. Neste ondersteunt de doelstellingen van de luchtvaart om de uitstoot te verlagen en gelooft dat dit een gezamenlijke inspanning vereist waarbij ieders keuze ertoe doet."

Hoe het aanbod van Victor x Neste werkt 

Dit toonaangevende partnership met Neste maakt Victor het eerste en enige on-demand charterbedrijf voor privé vliegtuigen dat SAF aanbiedt aan alle leden voor elke vlucht die via Victor wordt geboekt, ongeacht de maatschappij of de luchthaven van vertrek. Bij het boeken van een chartervlucht kunnen Victor's privé- en zakelijke leden kiezen hoeveel fossiele brandstof ze willen vervangen door Neste MY Sustainable Aviation Fuel, vanaf slechts 5% tot 100%. Alle bijdragen zijn welkom en worden aangemoedigd. Neste zorgt ervoor dat specifieke SAF-volumes die door Victor-leden worden aangekocht, worden geleverd en gebruikt in vliegtuigen van partners, wat echte klimaatvoordelen en verlaging van de uitstoot van broeikasgassen tot wel 80% oplevert. 

Neste's SAF-oplossing is ontwikkeld volgens de richtlijnen voor de luchtvaartsector van het Science Based Targets initiative (SBTi), de gouden standaard voor ambitieuze klimaatactie en -rapportering door bedrijven. De particuliere en zakelijke leden van Victor kunnen hun broeikasgasemissie (CO₂e) op geloofwaardige en meetbare wijze verminderen, aan de hand van een duidelijke ‘chain-of-custody’.

Neste MY Sustainable Aviation Fuel is een oplossing die vandaag beschikbaar is en de uitstoot van broeikasgassen (‘GHG’) met tot wel 80%* verlaagt over de levenscyclus van de brandstof vergeleken met fossiele vliegtuigbrandstof. Het wordt geproduceerd uit 100% hernieuwbare afval- en reststoffen, zoals gebruikt frituurvet en dierlijk vetafval.

*) Berekend met beproefde methodologieën voor levenscyclusanalyse (LCA), waaronder de CORSIA-methodologie.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Voor meer informatie:

Neste: Neem contact op met Neste's mediadienst, Tel. +358 800 94025 / media@neste.com (tijdens weekdagen van 8.30 tot 16.00 uur EET) 

Victor: For all media enquiries contact Harriet Cartwright or Holly Moore at Mercury Communications: flyvictor@mercurycomms.com

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2021 bedroeg de omzet van Neste 15,1 miljard euro. Lees meer: neste.nl

About Victor

Victor is a leading on-demand jet charter platform, enabling flyers to search, compare and book private air travel quickly, efficiently and with confidence. Launched in 2011, the company has rewritten the jet charter rulebook with a fully transparent, subscription-free, globally ‘on-demand’ marketplace which combines smart technology with high-touch customer service. Access to more than 7,000 aircraft via a global network of 200 partner operators means that any private aviation requirement can be expertly fulfilled, with the support of Victor’s specialist services for group travel, corporates, sports, medical, and music & entertainment. Victor is the world’s first carbon negative aviation company. Every Victor flight is 200% carbon offset as a standard, as part of the company’s award-winning approach to climate action. True to the company’s core value of transparency, Victor publishes its CO2 emissions and reduction measures annually, and every Victor charter quote is labelled with its carbon impact, including fuel burn, CO2 emissions, and mitigation, allowing members to make informed decisions to minimise their carbon footprint.