7 December 2021

Neste bereikt het Leadership-niveau in de CDP Climate Change and Forest beoordelingen en krijgt een goede score in de categorie Water Security

Published in Nieuws under Duurzaamheid

Neste CDP 2021 Persbericht Foto

Neste Corporation, Persbericht, 7 december 2021 om 17.00 uur (EET)

Neste heeft van de non-profit CDP een Leadership-niveau en een A- score gekregen voor zijn klimaatactie. Dat is het vijfde opeenvolgende jaar dat Neste het Leadership-niveau (A of A-) heeft bereikt sinds het huidige beoordelingssysteem in 2016 werd ingevoerd. Het resultaat voor 2021 is gebaseerd op Neste’s klimaatgerelateerde duurzaamheidsprestaties in 2020.

Neste heeft ook goede resultaten behaald bij de CDP Forests and Water Security beoordelingen. In de categorie Bossen behaalde Neste een A- notering voor palmolie en een A- notering voor rundvee-producten. Voor waterveiligheid  kreeg Neste een B waardering.

In de resultaten die het CDP op 7 december 2021 publiceerde, behoort Neste tot de weinige geselecteerde Nordic-bedrijven op het niveau van klimaatleiderschap en tot de beste Europese bedrijven die goede resultaten behaalden met het toegewijde werk inzake de transparantie van de bevoorradingsketen en de landgebaseerde metriek in de bosevaluaties. De resultaten van de CDP-evaluaties geven ook de goede prestaties van Neste op het gebied van waterbeheer en watergerelateerde bedrijfseffecten weer. 

"We zijn blij met onze resultaten in de beoordelingen van CDP, die aantonen dat we op de goede weg zijn met onze inspanningen voor duurzaamheid om een gezondere planeet voor onze kinderen te creëren. De klimaatcrisis is één van de grootste uitdagingen van onze tijd en als onderdeel van het oplossen van deze uitdaging, blijven we ook in de toekomst ambitieuze duurzaamheidsdoelen stellen, zoals te zien is in onze verbrede duurzaamheidsvisie die eerder dit jaar werd onthuld", zegt Peter Vanacker, President en CEO van Neste.

Neste heeft de afgelopen 15 jaar de maatregelen ter voorkoming van klimaatverandering bekendgemaakt in CDP, dat de maatregelen van bedrijven ter bestrijding van klimaatrisico's beoordeelt en nagaat hoe bedrijven de zakelijke kansen benutten die producten en diensten met een lage uitstoot bieden. Neste heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen: tegen 2035 koolstof-neutrale productie bereiken (Scope 1 & 2*); klanten helpen om tegen 2030 hun broeikasgasemissies met minstens 20 miljoen ton CO2e per jaar te verminderen; en een concrete doelstelling voor Scope 3-emissies* om tegen 2040 de gebruiksfase-emissie-intensiteit** van verkochte producten met 50% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2020. Dit doel zal worden bereikt door Neste's transformatie naar een groter aandeel van hernieuwbare en circulaire oplossingen en door samen te werken met leveranciers en partners om uitstoot in de waardeketen te verminderen.

De CDP Forest beoordeling analyseert het vermogen van bedrijven om bos-gerelateerde risico's en kansen te beheren en te meten en analyseert tevens de transparantie en de inzet om bossen en ecosystemen actief te herstellen. Neste maakt zijn bos-voetafdruk transparant bekend in het kader van het CDP-programma. Alle palmolie die Neste sinds 2007 heeft gebruikt kan volledig worden getraceerd naar de plantage. Sinds 2013 is dit 100% gecertificeerd. In het afgelopen decennium is het aandeel van palmolie in het jaarlijkse hernieuwbare grondstofverbruik van Neste aanzienlijk gedaald. In de eerste helft van 2021 vertegenwoordigde palmolie wereldwijd ongeveer 7% van het hernieuwbare grondstofverbruik. Neste is van plan het aandeel palmolie tegen eind 2023 terug te brengen tot 0% van het wereldwijde verbruik van hernieuwbare grondstoffen.

De CDP Water Security categorie meet niet alleen het waterbeheer van bedrijven, maar ook hun strategische reactie op water gerelateerde risico's. Neste investeert in waterzekerheid door het waterverbruik efficiënt en voortdurend te controleren. Bijna al het waterverbruik van Neste vindt plaats in verband met de raffinage. Naast raffinage wordt water gebruikt in terminals, in de scheepvaart en door het tankstation netwerk.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Lees meer:
Neste behoort voor de 15e opeenvolgende keer tot de duurzaamheidsleiders in de 2021 Dow Jones Sustainability Index

Meer informatie: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 50 458 5076 / media@neste.com (tijdens weekdagen van 8.30 tot 16.00 uur EET).

Neste in het kort
Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afvalstoffen, reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Als technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten, met de intentie om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren, introduceren we ook hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2020 bedroeg de omzet van Neste 11,8 miljard euro, waarbij 94% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten. Lees meer: neste.nl