14 December 2022

Neste bereikt Leadership-niveau in CDP’s 2022 Climate Change assessment

Published in Nieuws under Duurzaamheid

Neste Corporation, Persbericht, 14 december 2022 om 8.00 uur (EET)

Neste heeft opnieuw het Leadership-niveau bereikt en een A-rating gekregen van de wereldwijde non-profitorganisatie CDP voor haar klimaatacties, in de jaarlijkse lijst van bedrijven die uitblinken in hun duurzaamheidswerk. 

Voor het zesde opeenvolgende jaar is Neste opgenomen in het Leadership-niveau (A of A-) in de Climate Change assessment. Neste heeft daarnaast goede resultaten behaald in de CDP Forests and Water Security assessments. In de categorie ‘Forests’ behaalde Neste een A-notering voor palmolie en voor rundveeproducten. Voor ‘Water Security’ kreeg Neste een B-notering. De resultaten voor 2022 zijn gebaseerd op Neste’s duurzaamheidsprestaties in 2021. 

“De erkenning als een van de meest duurzame bedrijven in de prestigieuze lijsten van het CDP voor ‘Climate Change and Forests’ toont onze voortdurende inzet voor het klimaat en het milieu. Hoewel wij blijven streven onszelf te verbeteren, zijn we blij met onze resultaten in de CDP-assessment van 2022.Wij blijven onze klanten in het wegtransport, de luchtvaart en de polymeren en chemische sector helpen om hun activiteiten duurzamer te maken”, aldus Minna Aila, Senior Vice President, Sustainability and Corporate Affairs, Neste.

Neste heeft de afgelopen 16 jaar de maatregelen die het neemt ter voorkoming van klimaatverandering bekendgemaakt in CDP. Het CDP beoordeelt de maatregelen die bedrijven nemen ter bestrijding van klimaatrisico's en gaat na hoe bedrijven de zakelijke kansen benutten die producten en diensten met een lage uitstoot bieden. Neste heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen: tegen 2035 koolstof-neutrale productie bereiken (Scope 1 & 2); klanten helpen om tegen 2030 hun broeikasgasemissies met minstens 20 miljoen ton CO2e per jaar te verminderen; en een concrete doelstelling voor Scope 3-emissies om tegen 2040 de gebruiksfase-emissie-intensiteit van verkochte producten met 50% te verminderen ten opzichte van het niveau van 2020. Dit doel zal worden bereikt door het aandeel van hernieuwbare en circulaire oplossingen te vergroten en door samen te werken met leveranciers en partners om de uitstoot in de waardeketen te verminderen.

De CDP Forests assessment analyseert het vermogen van bedrijven om bos-gerelateerde risico's en kansen te beheren en te meten, de transparantie en hun inzet om bossen en ecosystemen actief te herstellen. Neste maakt zijn bos-voetafdruk transparant bekend in het kader van het CDP-programma. Alle palmolie die Neste sinds 2007 heeft gebruikt kan volledig worden getraceerd naar de plantage en is sinds 2013 100% gecertificeerd. In het afgelopen decennium is het aandeel van palmolie in Neste’s jaarlijkse hernieuwbare grondstofverbruik aanzienlijk gedaald. In 2021 vertegenwoordigde palmolie wereldwijd ongeveer 7% van het hernieuwbare grondstofverbruik. Neste is van plan het aandeel palmolie tegen eind 2023 terug te brengen tot 0% van het wereldwijde hernieuwbare grondstofverbruik.

De categorie ‘Water Security’ van het CDP meet niet alleen het waterbeheer van bedrijven, maar ook hun strategische reactie op water-gerelateerde risico's. Neste investeert in waterzekerheid door het waterverbruik efficiënt en voortdurend te controleren. Bijna al het waterverbruik van Neste vindt plaats in verband met de raffinage. Naast raffinage, wordt water gebruikt in terminals, in de scheepvaart en door het tankstation netwerk.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie: Neem contact op met de mediaservice van Neste, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (tijdens weekdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur EET). Abonneer u op de persberichten van Neste op www.neste.com/for-media/releases-and-news/subscribe.

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2021 bedroeg de omzet van Neste 15,1 miljard euro. Lees meer: neste.nl