5 April 2018

Neste blijft de transparantie van de toeleveringsketen verbeteren – en publiceert bijgewerkte leveranciersgegevens voor palmolie en PFAD

Neste Corporation nieuws 5 april 2018 om 15:00 (EET)

Omdat Neste altijd streeft naar transparantie, heeft Neste in 2017 uitgebreide gegevens over het gebruik van palmolie en haar supply chain gepubliceerd. Net als vorig jaar presenteert Neste’s traceability dashboard informatie over de gehele palmolie-supply chain, van de palmolieplantages tot de palmolieraffinaderijen, aangevuld met interactieve landkaarten, informatie over certificeringen en meer. Dit jaar omvatten de kaarten ook de exacte coördinaten van Neste’s palmolieplantages.

 

Als eerste bedrijf ter wereld publiceert Neste ook gegevens over haar supply chain wat betreft palmvetzuurdestillaat (PFAD). PFAD is een verwerkingsresidu dat bestaat uit afgebroken vetten die ongewenst zijn voor de voedselproductie en die tijdens het raffinageproces van palmolie worden verwijderd, zodat de olie voldoet aan de kwaliteitsnormen van de voedingsindustrie. Palmolieraffinaderijen produceren ongeveer 3 à 5% PFAD residu.

 

“De ontwikkeling van het dashboard en het bekendmaken van de PFAD-waardeketen zou niet mogelijk geweest zijn zonder de steun en de betrokkenheid van leveranciers die veel waarde hechten aan onze gedeelde inspanningen om de transparantie en duurzaamheid van de industrie te verbeteren. De betrokkenheid was vooruitstrevend en positief, wat ons in staat stelde om door te gaan met onze gedeelde duurzaamheidstraject,“ aldus Johan Lunabba, Directeur Duurzaamheid bij Neste.

 

Het publiceren van de PFAD supply chain tot op het niveau van palmolieraffinaderijen markeert een belangrijke mijlpaal in het transparantieprogramma van de supply chain van Neste. Neste streeft ernaar om tegen het einde van 2020 het eerste bedrijf ter wereld te worden dat zijn volledige PFAD supply chain tot aan het niveau van de oliepalmplantage in kaart brengt en verifieert.

 

De doelstelling is bijzonder uitdagend aangezien dan grote delen van de momenteel veelal niet in kaart gebrachte distributieketens van de voedingsindustrie in kaart moeten worden gebracht. De voedingsindustrie, die wereldwijd 70% van het palmolieverbruik blijft vertegenwoordigen, heeft geen wettelijke vereisten om de exacte herkomst van de grondstoffen te verifiëren. Slechts enkele van de grotere bedrijven die palmolie gebruiken hebben tot nu toe gecommuniceerd over de voortgang bij het traceren van hun palmolie-supply chain.

 

“Het in kaart brengen en verifiëren van palmolie-distributieketens om de transparantie van onze PFAD-toeleveringsketen te verbeteren, vereist een grootschalige betrokkenheid en samenwerking tussen verschillende bedrijfstakken. Dit biedt een gelegenheid om een belangrijke transformerende invloed te hebben op de duurzaamheid van de gehele palmolie-industrie,” legt Johan Lunabba uit.

 

De PFAD supply chain van Neste is voor 96% in kaart gebracht, tot de molens aan toe

 

Tegen het einde van 2017 had Neste al 96% van de PFAD supply chain in kaart gebracht en geverifieerd tot de palmoliemolens aan toe. Deze inspanningen overtreffen in grote mate de huidige wettelijke vereisten voor producenten van biobrandstoffen om hun restgrondstoffen zoals PFAD naar de plaats van herkomst te traceren. Dat betekent naar de palmolieraffinaderij waar PFAD uit de olie wordt onttrokken.

 

Neste blijft samenwerken met palmolieleveranciers en het ‘Consortium of Resource Experts’ (CORE), waarin expertise van duurzaamheidsspecialisten van Daemeter en Proforest worden gecombineerd, aan haar doelstelling voor 2020.

 

Als een van de grotere bedrijven die palmolie gebruiken, was Neste de eerste die haar supply chain van palmolie al in 2016 volledig transparant maakte door een uitgebreide lijst van leveranciers op de website te publiceren. Dit werd gedaan om te laten zien dat het bedrijf transparantie hoog in het vaandel heeft staan maar ook om samen met haar belanghebbenden toezicht te verkrijgen op de supply chain.

 

Neste Corporation

 

Kaisa Lipponen

Directeur Communicatie

 

Meer informatie:

Johan Lunabba, Director, Sustainability, tel. +358 50 458 0795, johan.lunabba(@)neste.com

 

Neste´s gebruik van hernieuwbare grondstoffen

 

De middelen die Neste heeft om de duurzaamheid van hernieuwbare grondstoffen te garanderen

 

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector en consumenten. Met ons brede assortiment hernieuwbare producten kunnen onze klanten de uitstoot in het klimaat verminderen. Wij zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststromen, en we leveren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrieën. We zijn tevens een technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met gewaardeerde expertise op het gebied van onderzoek en duurzame activiteiten. In 2017 bedroeg de omzet van Neste 13,2 miljard euro. In 2018 werd Neste tweede op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer op: ​​neste.nl