12 Maart 2019

Neste: Zweden stelt ambitieuze doelstelling voor vermindering van uitstoot van broeikasgassen door luchtvaart voor

Published in Nieuws under Duurzaamheid

Neste Corporation, Persbericht, 12 maart 2019

Zweden heeft zichzelf het ambitieuze doel gesteld om in 2045 fossielvrij te zijn. Als onderdeel van dit streven werd gisteren, op 4 maart, een voorstel aangekondigd om de luchtvaart in Zweden koolstofarm te maken. Het voorstel houdt in dat Zweden een reductieprogramma voor broeikasgassen gerelateerd aan vliegtuigbrandstof invoert. De vermindering bedraagt 0,8% in 2021 en neemt geleidelijk toe tot 27% in 2030. De reductie staat gelijk aan het verbruik van 1% (11.000 ton) duurzame vliegtuigbrandstof in 2021, 5% (56.000 ton) in 2025 en 30% (340.000 ton) in 2030. Hierdoor wordt Zweden de onbetwiste leider in het koolstofvrij maken van de luchtvaart.

“We hebben voorlopers en moedige landen nodig om voorop te gaan in de strijd voor duurzame groei binnen de luchtvaart. Ik feliciteer Zweden - het land heeft de lat erg hoog gelegd wat betreft de emissiebeperking van vliegtuigen door het gebruik van hernieuwbare straalmotorbrandstof. Deze aankondiging stelt een duidelijk en ambitieus doel, het geeft de richting aan die de luchtvaart moet nemen om de vermindering van broeikasgassen te behalen. Tevens zorgt het voor de noodzakelijke voorspelbaarheid in de vraag van Neste en andere producenten van hernieuwbare vliegtuigbrandstoffen om te investeren in het verhogen van de productie”, zegt Peter Vanacker, CEO van Neste.

Noorwegen heeft in hun biofuel blending mandate plannen aangekondigd voor de vermenging van 0,5% biobrandstof in 2020. Er zal genoeg capaciteit op de markt zijn om de verwachte volumes hernieuwbare vliegtuigbrandstof aan Zweden en Noorwegen te leveren. Neste heeft de eerste commerciële schaalvolumes van Neste MY Renewable Jet Fuel gemaakt van afval en reststoffen. In de komende jaren zullen deze volumes stijgen. Neste heeft aangekondigd dat het extra capaciteit voor hernieuwbare producten gaat bouwen, waarmee de productie van hernieuwbare vliegtuigbrandstof tot 1 miljoen ton per jaar tegen 2022 mogelijk wordt.

De luchtvaartindustrie heeft wereldwijd ambitieuze doelen gesteld om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, waaronder een koolstofneutrale groei vanaf 2020 en een vermindering van 50% CO2-uitstoot in 2050. De luchtvaart heeft meerdere oplossingen nodig voor de reductie van broeikasgasemissies. Momenteel is duurzame vliegtuigbrandstof het enige uitvoerbare alternatief voor fossiele vloeibare brandstoffen voor het aandrijven van vliegtuigen.

Neste Corporation

Kaisa Lipponen, Director Corporate Communications and Brand Marketing

Meer informatie: Henrik Erämetsä, hoofd luchtvaartverordening, Neste, tel. + 358 50 ng458 4482

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector en voor consumenten. Met ons brede assortiment van hernieuwbare producten kunnen onze klanten de uitstoot naar het klimaat verminderen. Wij zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststoffen, en introduceren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrie. We zijn tevens een technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met gewaardeerde expertise op het gebied van onderzoek en duurzame activiteiten. In 2018 bedroeg de omzet van Neste 14,9 miljard euro. In 2019 werd Neste derde op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer op: neste.nl