Vervoer
24.03.2023

Hamburg Airport blijft Neste MY Renewable Diesel gebruiken - de enige luchthaven in Duitsland die alle dieselvoertuigen voor de grondafhandeling voorziet van hernieuwbare diesel 

Hamburg Airport blijft Neste MY Renewable Diesel gebruiken - de enige luchthaven in Duitsland die alle dieselvoertuigen voor de grondafhandeling voorziet van hernieuwbare diesel 

Hamburg Airport, de grootste internationale luchthaven van Noord-Duitsland, heeft besloten om alle dieselvoertuigen voor de grondafhandeling, inclusief brandweervoertuigen van de luchthavenbrandweer, van Neste MY Renewable Diesel™ te voorzien. Hierdoor is Hamburg Airport de enige luchthaven in Duitsland die hernieuwbare diesel als alternatieve brandstof gebruikt, met een beduidend lagere emissie.

Als 's werelds eerste internationale luchthaven schakelde Hamburg Airport de werking van zijn dieselvoertuigen al in 2016 over op hernieuwbare brandstof, na een intensieve testfase met de brandstof te hebben doorlopen. Sindsdien bevoorraadt Neste's distributeur TOOL-FUEL Services het operationele tankstation van Hamburg Airport met Neste MY Renewable Diesel.

"Door een pioniersrol op ons te nemen, gebruiken we sinds 2016 hernieuwbare brandstoffen voor onze dieselvoertuigen op de luchthaven van Hamburg. Bijna al onze grondvoertuigen worden al aangedreven door hernieuwbare energiebronnen zoals elektriciteit, zonne-energie en binnenkort waterstof. Door gebruik te maken van Neste MY Renewable Diesel hebben we een belangrijke bouwsteen toegevoegd aan ons mobiliteitsconcept. Dit komt omdat er nog steeds geen praktische manier is om grote voertuigen, zoals brandweervoertuigen op vliegvelden, te elektrificeren. Neste MY Renewable Diesel is een drop-in oplossing om de uitstoot van CO² tegen te gaan, aangezien het gemaakt is van 100 procent hernieuwbare grondstoffen en direct de uitstoot van broeikasgassen vermindert. We zijn trots dat we als luchthavenexploitant onze bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de uitstoot en het voortdurend verbeteren van onze milieuprestaties", zegt Jan Eike Hardegen, Head of Environment bij Hamburg Airport.

Door Neste MY Renewable Diesel te gebruiken wordt de uitstoot van broeikasgassen (CO2e) gedurende de levenscyclus van de brandstof tot wel 90%* verminderd in vergelijking met het gebruiken van fossiele diesel.

"We zijn erg blij dat Hamburg Airport Neste MY Renewable Diesel blijft gebruiken voor alle dieselvoertuigen op de luchthaven, omdat dit betekent dat we een waardevolle bijdrage blijven leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de luchthaven. Met Neste MY Renewable Diesel kunnen wagenparken meteen overstappen van fossiele diesel op hernieuwbare diesel, zonder enige aanpassingen aan hun bestaande dieselvoertuigen', zegt Peter Zonneveld, Vice President Sales Europa en APAC bij de business unit Renewable Road Transportation bij Neste.

Neste MY Renewable Diesel heeft een vergelijkbare chemische samenstelling als fossiele diesel. Hierdoor is het een directe (drop-in) vervanging voor fossiele diesel en het gebruik ervan vereist geen aanpassing van de bestaande voertuigen of tankstation infrastructuur.

*) Het percentage van de vermindering van de broeikasgasemissies varieert naargelang de regiospecifieke wetgeving die de methodologie voor de berekeningen aanreikt (bv. EU RED II 2018/2001/EU voor Europa en US California LCFS voor de VS), en de grondstoffenmix die wordt gebruikt om het product voor elke markt te produceren.