Vervoer
23.08.2022

Wat is hernieuwbare diesel? De 4 grootste misvattingen op een rij

Hernieuwbare diesel – ook wel HVO100 genoemd – is een van de oplossingen die nodig is om de klimaatdoelen te halen en de CO2e-uitstoot terug te dringen. De hernieuwbare diesel van Neste bestaat volledig uit hernieuwbare grondstoffen, zoals afvalvetten, restmateriaal en plantaardige oliën en vermindert de CO₂e-uitstoot tot wel 90 procent vergeleken met fossiele diesel. Hierdoor is het een direct toepasbaar en duurzamer alternatief voor fossiele diesel. Er zijn nog altijd veel vragen over deze brandstof. In deze blog behandelen wij de vijf grootste misvattingen.

1: Geschikt voor alle dieselmotoren? 

HVO100 is geschikt voor alle dieselmotoren. Er zijn geen aanvullende acties of investeringen nodig om over te stappen naar hernieuwbare diesel, zoals het aanschaffen van nieuwe vrachtwagens of het aanpassen van motoren. Dit komt omdat HVO100 een chemische kopie is van fossiele diesel. Ook als er in de tank nog standaard fossiele diesel zit, kun je die prima mengen met HVO100. 

2: Hernieuwbare diesel op weinig plekken verkrijgbaar? 

Neste MY Renewable Diesel™ heeft een goed dekkend netwerk aan distributeurs in Nederland. Zo kun je op de route Eindhoven-Amsterdam al bij 97 tankstations terecht voor deze brandstof. Via dit overzicht op onze website kun je precies zien waar je op je route hernieuwbare diesel van Neste kunt tanken. 

3: Biodiesel hetzelfde als hernieuwbare diesel?

Hernieuwbare diesel en biodiesel zijn twee verschillende brandstoffen. Neste MY Renewable Diesel™ gebruikt alleen hernieuwbare grondstoffen. Daarnaast worden de grondstoffen anders bewerkt. Bij HVO wordt plantaardige olie gezuiverd en bij hoge temperatuur met waterstof behandeld. Dit geeft HVO100 een vergelijkbare chemische samenstelling als fossiele diesel. Biodiesel wordt daarentegen geproduceerd op basis van vetzuurmethylester: FAME. De kwaliteit ervan is minder hoog en minder constant. En als je deze dieselsoort wil gebruiken, moet je eerst de motoren aanpassen.

4: Draagt hernieuwbare diesel bij aan de klimaatdoelstellingen?

Hernieuwbare diesel is een van de oplossingen om de uitstoot van broeikasgassen (CO2e) te reduceren. De voordelen van hernieuwbare diesel zijn aanzienlijk als je het vergelijkt met fossiele diesel. Zo stoten voertuigen die op HVO100 rijden tot wel 90 procent minder CO₂e uit en een derde minder fijnstof. In 2022 hebben de hernieuwbare producten van Neste de uitstoot van broeikasgassen in totaal met 11,1 miljoen ton verminderd. Deze hoeveelheid komt overeen met jaarlijks 4 miljoen minder personenauto’s op de weg.

Hernieuwbare diesel is niet het enige antwoord op de klimaatproblemen. Om de klimaatdoelen te realiseren hebben we veel innovatie en verschillende duurzame alternatieven, zoals elektrisch rijden en groene waterstof nodig. Het is wel een betrouwbaar en laagdrempelig alternatief voor voertuigen die nu nog op fossiele diesel rijden.