Innovatie
25.11.2022
 3 min read

Neste viert 25 jaar NEXBTL technologie patent

2022 markeert twee belangrijke jubilea bij Neste: het is 25 jaar geleden dat het patent voor onze NEXBTL-technologie werd verleend en 15 jaar geleden dat de eerste  NEXBTL-unit in de raffinaderij van Neste in Porvoo, Finland, in gebruik werd genomen.

Hoewel er in de geschiedenis van Neste heel wat gedenkwaardige prestaties zijn neergezet, zijn deze twee buitengewoon belangrijk omdat ze het mogelijk hebben gemaakt voor het bedrijf om de wereldleider in hernieuwbare producten te worden die het tegenwoordig is. 

NEXBTL - een technologie die het vieren waard is

NEXBTL staat voor "next generation biomass to liquid". Het is een unieke technologie waarmee Neste een breed scala aan hernieuwbare grondstoffen kan omzetten in hernieuwbare producten van topkwaliteit, waaronder brandstoffen voor wegvervoer en luchtvaart en grondstoffen voor de productie van polymeren en chemicaliën. NEXBTL is een revolutionair platform, niet alleen omdat de oplossingen die ermee gecreëerd worden zo belangrijk zijn, maar ook omdat er zelfs met grondstoffen van lage kwaliteit, hoogwaardige hernieuwbare en circulaire producten mee gemaakt kunnen worden door middel van een geavanceerd voorbehandelingsproces, gevolgd door hydrodeoxygenatie en isomerisatie. 

Eén van de hernieuwbare producten die met de NEXBTL-technologie gemaakt kan worden, is Neste MY Renewable Diesel, een ‘drop-in’ oplossing die de uitstoot van broeikasgassen tot maar liefst 75-95% vermindert in vergelijking met fossiele diesel. Van zware vrachtwagens in Nederland tot schoolbussen in Californië; hernieuwbare diesel gemaakt met NEXBTL draagt bij aan een duurzamere toekomst voor onze klanten over de hele wereld. 

Hoe NEXBTL is ontstaan

Begin jaren negentig werd het wereldwijde gesprek over klimaatverandering steeds luider en begon zich langzaam een markt voor hernieuwbare brandstoffen te ontwikkelen. Belast met de opdracht om nieuwe activiteiten in olieraffinage te onderzoeken, ontwikkelde onderzoeker Ulla Kiiski, samen met haar collega's Outi Piirainen en Pekka Aalto, een proces dat leidde tot de creatie van een nieuw soort hernieuwbare diesel. In 1997 werd een patent verstrekt voor NEXBTL, waarmee de basis werd gelegd voor wat Neste verder zou uitbouwen. 

Begin jaren 2000 dacht Neste na over de toekomst. Actie ondernemen tegen klimaatverandering kon niet langer worden uitgesteld, en het bedrijf nam een moedige beslissing om zich te richten op de productie van hernieuwbare en circulaire oplossingen. Dit was NEXBTL's tijd om te schitteren en Neste investeerde zwaar in de technologie, ook al stond de bredere discussie over hernieuwbare producten nog in de kinderschoenen. 

In 2007 sloeg Neste een nieuwe weg in door de eerste NEXBTL-unit in de raffinaderij in Porvoo, Finland, in gebruik te nemen. Enkele jaren later volgde de opening van nieuwe Neste-raffinaderijen in Singapore en Nederland. 

In de jaren die volgden, bleek deze ambitieuze inzet op hernieuwbare producten een goede zet te zijn: Neste werd 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof. Vandaag exploiteert Neste raffinaderijen in drie landen en is het merendeel van de winst afkomstig uit hernieuwbare producten. Volvo, Bosch en IKEA zijn slechts enkele van de vele merken die met Neste samenwerken en hernieuwbare diesel gebruiken als een manier om de uitstoot te verminderen en vooruitgang te boeken met duurzaamheidsdoelstellingen. 

Het pad dat nog voor ons ligt

Er valt meer te vieren dan alleen de NEXBTL-technologie zelf. We willen ook onze klanten en onze partners bedanken voor hun moed en samenwerking om Neste te helpen een gezondere planeet te creëren. Met evenveel passie willen we elke Neste-werknemer bedanken die deze reis mogelijk heeft gemaakt. 

Nu het bedrijf in 2023 zijn 75-jarig bestaan ingaat, willen we diezelfde werknemers, klanten en partners een nieuw gevoel van betrokkenheid en urgentie geven met betrekking tot Neste's visie om samen de weg te wijzen naar een duurzame toekomst.

In september 2022 heeft Neste een strategisch onderzoek gestart naar de transitie van de Porvoo raffinaderij tot een wereldwijd toonaangevende faciliteit voor hernieuwbare en circulaire oplossingen. Zelfs terwijl we de memorabele prestaties van 15 en 25 jaar geleden vieren, kijken we uit naar wat de toekomst zal brengen en hoe Neste een wereldwijde koploper in de transformatie van de fossiele brandstofindustrie kan blijven. 
In de woorden van Ulla Kiiski: "Ons werk is nooit af. Wij stellen onszelf ambitieuze doelen en pionieren voortdurend op nieuwe terreinen in ons vakgebied."