Luchtvaart
19.03.2020

10 dingen die je moet weten over hernieuwbare vliegtuigbrandstof

Geschreven door: Satu Dahl

Het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof komt ten goede van je bedrijf en het milieu. Maar hoe weet je of het echt duurzaam is? En waar begin je? In deze Q&A beantwoorden we al je vragen.

Duurzame vliegtuigbrandstof kan belangrijke milieuvoordelen opleveren voor luchtvaartmaatschappijen.

In haar missie om het vliegen koolstof-armer te maken, is de luchtvaartsector continu op zoek naar innovatieve manieren om de koolstofemissies terug te dringen.

Nu de luchtvaartsector zich hard inzet om de CO2-uitstoot in 2050 te halveren t.o.v. het niveau in 2005 en de toezichtsfase voor haar compensatie- en reductieprogramma's in volle gang is, zouden alle luchtvaartmaatschappijen op zoek moeten gaan naar verschillende oplossingen die kunnen bijdragen aan deze doelstellingen.

Duurzame vliegtuigbrandstof speelt al een belangrijke rol in de duurzaamheidsstrategie van veel maatschappijen. Mocht je dit alternatief overwegen en zit je nog met vragen, lees dan vooral deze tien punten door en wie weet vind je het antwoord waar je naar op zoek bent.

 
Wat is duurzame vliegtuigbrandstof?

Duurzame vliegtuigbrandstof is een duurzamer alternatief voor fossiele brandstof.

De term benadrukt het duurzame aspect van deze brandstof, omdat het gewonnen kan worden uit alternatieve bronnen, zoals afval. Neste MY Renewable Jet Fuel bestaat uit een mix van 100% hernieuwbare en duurzame afvalstoffen en restproducten, zoals gebruikte frituurolie en dierlijke vetten.

 
Waar wordt de duurzame vliegtuigbrandstof geproduceerd?

Neste, 's werelds grootste producent van hernieuwbare brandstoffen afkomstig uit afval- en restproducten, produceert haar hernieuwbare producten in de raffinaderijen van het bedrijf in Rotterdam, Singapore en het Finse Porvoo. Momenteel wordt de duurzame vliegtuigbrandstof vervaardigd in Porvoo en daarna wereldwijd over luchthavens verspreid. Tegen 2022 zal de productie van Neste's duurzame vliegtuigbrandstof meer dan tien keer hoger komen te liggen dan nu het geval is, vooral vanwege de uitbreiding in Singapore.

 
Hoe weet ik dat ik met duurzaam geproduceerde brandstof vlieg?

Goede vraag! Het is altijd erg belangrijk dat je zeker weet waar de grondstoffen van je leveranciers vandaan komen.

Hoewel sommige biobrandstoffen op de markt geproduceerd worden op basis van grondstoffen zoals akkerbouwgewassen die het risico van ontbossing met zich meebrengen, wordt Neste's duurzame vliegtuigbrandstof 100% vervaardigd uit afval- en restproducten. We gebruiken geen palmolie als grondstof voor onze duurzame vliegtuigbrandstof.

Daarnaast worden de leveranciers zorgvuldig gescreend voordat ze hun grondstoffen mogen leveren. Alle Neste-raffinaderijen voor hernieuwbare producten zijn óf gecertificeerd door het International Sustainability & Carbon Certification-systeem óf goedgekeurd door het United States Environmental Protection Agency.

 
Is het veilig te gebruiken?

Absoluut. En het gebruik vergt ook nog eens geen aanpassingen of extra investeringen. Neste's hernieuwbare vliegtuigbrandstof voldoet aan strenge veiligheids- en kwaliteitseisen en is gecertificeerd onder ASTM D7566. Het is ook geheel verenigbaar met de bestaande

straalmotortechnologie en brandstofdistributie wanneer het gemixt wordt met fossiele vliegtuigbrandstof (ASTM D1655).

 
Waarom is het beter voor het milieu?

Duurzame vliegtuigbrandstof biedt een schoner alternatief voor fossiele brandstoffen. Gekeken naar de gehele levenscyclus van de brandstof, kan het verschil in de uitstoot van broeikasgassen oplopen tot 80%, vergeleken met normale fossiele vliegtuigbrandstof. Hierdoor kunnen luchtvaartmaatschappijen hun impact op het milieu verlagen.

 
Zijn er nog andere milieuvoordelen aan verbonden?

De brandstof kan de uitstoot van schadelijke SOx- en NOx-deeltjes terugdringen door een schoon verbrandingsproces zonder de bijbehorende zwavel, zuurstof en aromaten, en met een hogere energie-inhoud.

Dankzij Neste's gepatenteerde baanbrekende technologie kan het bedrijf allerlei afval- en restproducten gebruiken om de hernieuwbare brandstof op te wekken, wat ten goede komt van de kringloopeconomie.

 
Waarom heeft Neste ervoor gekozen om duurzame vliegtuigbrandstof te produceren?

Neste is al decennia lang aan het innoveren om oplossingen te vinden die beter zijn voor het milieu. Dankzij deze innovatie en het harde werk is Neste nu 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en hernieuwbare vliegtuigbrandstof afkomstig van afval- en restproducten.

Neste heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en werkt hard om de uitstoot van het bedrijf te verminderen, waarbij ze haar klanten helpt om hetzelfde te doen. Ook in 2020 stond Neste weer op de derde plek van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Dit is het derde jaar op rij dat we in de top-3 belanden, hetgeen laat zien dat we zeer betrokken zijn bij het realiseren van een gezondere planeet.

 
Waarom zou mijn luchtvaartmaatschappij het moeten gebruiken?

Er zijn genoeg goede redenen te bedenken. Het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof is een fantastische manier voor luchtvaartmaatschappijen om aan zowel de aandeelhouders als de klanten te laten zien dat het bedrijf toegewijd is aan duurzaamheid. Door het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof proactief te ondersteunen, kan de luchtvaartmaatschappij zich inzetten voor een groene toekomst van de luchtvaart en onze planeet.

In navolging van de belofte van de luchtvaartsector om tegen 2050 de CO2-uitstoot te hebben gehalveerd, zijn consumenten ook steeds meer op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven. Klanten zelf laten kiezen voor duurzame vliegtuigbrandstof, bijvoorbeeld door een systeem op te zetten waarbij ze het type brandstof kunnen aanvinken bij het boeken van een vlucht, kan alleen maar positief uitvallen.

 
Wordt duurzame vliegtuigbrandstof al door veel maatschappijen gebruikt?

Ja zeker. Het aantal airlines dat optimaal gebruik maakt van de milieuvoordelen die duurzame vliegtuigbrandstof oplevert groeit hard, waarbij maatschappijen als Lufthansa, JetBlue, KLM en Finnair het voortouw nemen.

 
Is er uiteindelijk wel genoeg duurzame vliegtuigbrandstof voor iedereen?

Op dit moment bedraagt Neste's jaarlijkse capaciteit voor duurzame vliegtuigbrandstof 100.000 ton. Met de reeds opgezette uitbreiding van de productie in Singapore zal het bedrijf tegen 2022 jaarlijks tot een miljoen ton duurzame vliegtuigbrandstof kunnen produceren. Neste heeft maar liefst 1,4 miljard euro geïnvesteerd in het uitbreiden van de productiefaciliteit in Singapore. Deze vestiging is geheel toegewijd aan het produceren van

hernieuwbare Neste-producten.

Lees meer:
Alles wat je moet weten over onze duurzame oplossingen voor de luchtvaart