29 December 2020

Neste levert duurzame vliegtuigbrandstof aan DHL Express op de internationale luchthaven van San Francisco

Published in Nieuws under Luchtvaart

Neste Corporation, Persbericht, 29 december 2020 om 15 uur (EET)


 
Foto: DHL beeld-database

Neste, ‘s werelds grootste leverancier van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof (SAF), heeft een overeenkomst getekend voor de levering van SAF aan DHL Express, de expresdienst van de Deutsche Post DHL Group, het grootste post- en logistiekbedrijf ter wereld. Het bedrijf staat bekend als een pionier op het gebied van groene logistiek en gebruikt zijn expertise om de logistiek van zijn klanten groener en duurzamer te maken. In het kader van deze overeenkomst is Neste met onmiddellijke ingang gestart met de levering van duurzame vliegtuigbrandstof aan DHL Express op de internationale luchthaven van San Francisco (SFO). 

Eerder dit jaar heeft Neste een continue levering van duurzame vliegtuigbrandstof aan SFO opgezet. Neste MY Sustainable Aviation FuelTM is beschikbaar gesteld voor alle commerciële, vracht-, zakelijke en particuliere luchtvaart-exploitanten op SFO, met toezeggingen van grote commerciële en zakelijke luchtvaartmaatschappijen om SAF te gebruiken. Met deze deal wordt DHL Express de eerste vrachtvervoerder die Neste MY Sustainable Aviation Fuel zal gebruiken op vluchten die vertrekken van SFO. Dit helpt DHL Express bij het behalen van de klimaatbeschermingsdoelstelling om alle aan logistiek gerelateerde emissies tot nul te reduceren in 2050*. 

“DHL heeft zich tot doel gesteld om alle logistiekgerelateerde uitstoot te verlagen tot nul in 2050. Om dit ambitieuze doel te bereiken en onze klanten te ondersteunen in hun visie op een groenere toeleveringsketen in de toekomst, onderzoeken wij innovatieve oplossingen binnen ons gehele netwerk. Duurzame vliegtuigbrandstoffen hebben een groot potentieel om de milieu-efficiëntie van ons luchtnetwerk verder te verhogen en we zijn dan ook erg enthousiast over deze samenwerking met Neste op San Francisco International Airport,” aldus Mike Parra, CEO van DHL Express Americas. 

“Wij zetten ons in om onze klanten te ondersteunen bij het behalen van hun klimaat- en CO2-neutrale doelstellingen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen met onze duurzame vliegtuigbrandstof. Ondanks de huidige moeilijke situatie, toont de luchtvaartindustrie een toenemende inzet om te investeren in duurzame vliegtuigbrandstof,” zegt Jonathan Wood, Vice President, Renewable Aviation bij Neste. “De vrachtluchtvaartsector genereert groei, bevordert economisch herstel en is van fundamenteel belang voor de wereldwijde handel. Het goederenvervoer is een essentieel onderdeel van een sterke economie en daarom hebben we oplossingen nodig die zowel groei mogelijk maken als de uitstoot onmiddellijk verminderen. We zijn er trots op dat we nu met DHL Express samenwerken en hen ondersteunen bij hun zeer ambitieuze doelstellingen op het gebied van emissiereductie.”

Neste MY duurzame vliegtuigbrandstof 

Neste, ‘s SAF wordt geproduceerd uit duurzaam gewonnen, hernieuwbare afval- en restgrondstoffen. In zuivere vorm en gedurende de levenscyclus kan deze brandstof de uitstoot van broeikasgassen tot 80% verlagen in vergelijking met fossiele vliegtuigbrandstof**.
Neste MY Sustainable Aviation Fuel biedt een onmiddellijke oplossing voor het verminderen van de directe uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaart. Het kan worden gebruikt als drop-in brandstof voor bestaande vliegtuigmotoren en luchthaveninfrastructuur, waarbij geen extra investeringen nodig zijn. Voorafgaand aan het gebruik, wordt Neste MY Sustainable Aviation Fuel gemengd met fossiele vliegtuigbrandstof en vervolgens gecertificeerd om te voldoen aan de ASTM-specificaties voor kerosine.

De jaarlijkse capaciteit van Neste voor duurzame vliegtuigbrandstof is momenteel 100.000 ton. Met de uitbreiding van de Singaporese raffinaderij in het verschiet en met mogelijke extra investeringen in de Rotterdamse raffinaderij, zal Neste in 2023 de capaciteit hebben om ongeveer 1,5 miljoen ton SAF per jaar te produceren. Neste werkt actief samen met partners in de gehele toeleveringsketen om de beschikbaarheid van SAF voor de luchtvaartindustrie wereldwijd te vergroten. De brandstof is al beschikbaar en wordt op de markt gebruikt en geleverd aan diverse commerciële luchtvaartmaatschappijen, zakelijke luchtvaartklanten en diverse luchthavens in Europa en Noord-Amerika.

*) DHL: Missie 2050 – Nul emissies
**) De gebruikte methode voor het berekenen van de uitstoot tijdens de levenscyclus en de emissiereductie voldoet aan de EU-richtlijn voor hernieuwbare energie (2009/28/EG).

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Directeur, Communicatie

Voor meer informatie: Neem contact op met de mediadienst van Neste, tel. +358 50 458 5076 / media@neste.com (tijdens werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur EET).

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afvalstoffen, reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om de uitstoot van broeikasgassen vanaf 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Als technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten, met de intentie om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren, introduceren we ook hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2019 bedroeg de omzet van Neste 15,8 miljard euro, waarbij 82% van de vergelijkbare bedrijfswinst afkomstig was van hernieuwbare producten. Lees meer: neste.nl