12 November 2019

Neste en Ravago starten een samenwerking voor de chemische recycling van ruim 200.000 ton afvalplastic per jaar

Published in Nieuws under Circulaire economie

Neste Corporation, Persbericht, 12 november, 2019 om 8 am (CET)

Neste heeft zich tot doel gesteld om vanaf 2030 jaarlijks meer dan 1 miljoen ton plastic afval te verwerken.

Neste, 's werelds toonaangevende aanbieder van hernieuwbare diesel, hernieuwbare vliegtuigbrandstof, en een expert in het leveren van implementeerbare hernieuwbare chemische oplossingen, en Ravago, een wereldwijde toonaangevende distributeur en recycler van polymeren, bundelen hun krachten voor de ontwikkeling van chemische recycling van plastic afval op grote industriële schaal. De bedrijven hebben een gezamenlijk doel gesteld om jaarlijks ruim 200.000 ton afvalplastic te verwerken. 

Met hun samenwerking op het gebied van chemische recycling willen Neste en Ravago het circulaire karakter van materialen versnellen en het efficiënte gebruik van hulpbronnen in de petrochemische industrie verbeteren. Tegelijkertijd willen de beide bedrijven duurzamere alternatieven bieden voor primaire fossiele grondstoffen. Dankzij de chemische recycling van plastic afval kan de petrochemische industrie aan haar recycling-doelstellingen voldoen en een duurzamer, klimaatvriendelijker assortiment ontwikkelen. 

“Ravago’s geografische bereik en expertise op het terrein van plasticrecycling en Neste’s raffinage-ervaring in de optimalisatie van complexe grondstoffen, bieden een uitstekende basis voor het snel ontwikkelen en opschalen van chemische recycling. De samenwerking brengt  Neste ook dichterbij de noodzakelijke partnerships en infrastructuur die nodig is om te voldoen aan haar Plastics Pledge-doelstelling. Ons doel is om vanaf 2030 ruim 1 miljoen ton plastic afval te verwerken. Zo kunnen bijdragen aan het verhogen van het jaarlijkse Europese recyclingpercentage van post-consumer plastic afval met 25 tot 30% vergeleken met het huidige niveau", zegt Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals, Neste.

“Bij Ravago zijn we zeer begaan met de afvalkwestie. Ons bedrijf houdt zich al bijna 60 jaar bezig met de mechanische recycling van polymeren. Chemische recycling zou echter onderdeel moeten zijn van de duurzame oplossing die onze samenleving nu nodig heeft om te voorzien in de groeiende behoefte aan het valoriseren van consumentenafval. Wij kijken vol trots uit naar de samenwerking met Neste, dat toonaangevend is op het gebied van hernieuwbare grondstoffen. De samenwerking biedt namelijk een solide basis voor het doorontwikkelen van opkomende technologieën en een uitgangspunt voor een grotere industrie. We willen deze kwestie definitief oplossen”, zegt Theo Roussis, CEO van Ravago.

Met behulp van chemische recycling kunnen de bedrijven zelfs gekleurd en gemixt plastic verpakkingsafval upgraden naar grondstoffen van hoge kwaliteit voor de productie van nieuwe plastics, chemische stoffen en brandstoffen. In tegenstelling tot mechanisch gerecycled plastic, kan afvalplastic na chemische recycling worden gebruikt als grondstof in zelfs de meest gevoelige applicaties, zoals voedselverpakkingen of medische toepassingen. 

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications (act.)

Meer informatie:

Neste:
Heikki Färkkilä, Vice President, Chemical Recycling, Renewable Polymers and Chemicals. Neem contact op met de mediadienst van Neste, tel. +358 50 458 5076 / media@neste.com (op werkdagen van 7:30 tot 15:00 CET).

Ravago:
Axel Roussis, Commercieel directeur Europa, Midden-Oosten, Asia Pacific. communication@ravago.com 

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector en voor consumenten. Met ons brede assortiment van hernieuwbare producten kunnen onze klanten de uitstoot naar het klimaat verminderen. Wij zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststoffen, en introduceren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrie. We zijn tevens een technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met gewaardeerde expertise op het gebied van onderzoek en duurzame activiteiten. In 2018 bedroeg de omzet van Neste 14,9 miljard euro. In 2019 werd Neste derde op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer op: neste.nl

Ravago in het kort

Sinds de oprichting in 1961 door Raf Van Gorp is het familiebedrijf Ravago een wereldwijde dienstverlener voor de chemische industrie. Als distributeur van polymeren en chemicaliën, logistiek dienstverlener en producent van polymeren, chemicaliën en bouwmaterialen bedienen we bijna 50.000 klanten met meerdere producten en diensten. Recycling is onze kernactiviteit sinds onze oprichting: tegenwoordig recyclen we mechanisch jaarlijks meer dan 300.000 ton polymeerafval met als doel dit volume de komende 10 jaar te verdrievoudigen. Onze groei is mogelijk dankzij de 7.000 medewerkers die deel uit maken van onze familie en de waarden die we vertegenwoordigen: ondernemerschap, bescheidenheid, focus op mensen en professionaliteit.