10 Maart 2020

Neste neemt Mahoney Environmental over om de groeistrategie en positie in hernieuwbare grondstoffen te versterken

Published in Nieuws under Circulaire economie

Neste Corporation, Persbericht, 10 maart 2020 om 21:55 uur (EET) 

Neste, 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en hernieuwbare vliegtuigbrandstof geproduceerd uit afval en residuen, is overeengekomen om Mahoney Environmental volledig over te nemen. Mahoney is een inzamelaar en recycler van gebruikt frituurvet in de Verenigde Staten. Neste neemt Mahoney en alle aan het bedrijf verbonden entiteiten over. De transactie is afhankelijk van de naleving van de gangbare afrondingsvoorwaarden en de wettelijke goedkeuring.

“Dit is weer een belangrijke stap voor Neste in de uitvoering van onze groeistrategie. Met deze overname krijgen we toegang tot een aanzienlijk volume aan gebruikt frituurvet en een platform om onze toeleveringsketen voor grondstoffen in Noord-Amerika te laten groeien”, zegt Peter Vanacker, President en CEO van Neste.

De transactie stelt Neste verder in staat om een wereldwijd platform voor afval- en restgrondstoffen te realiseren dat gelijke trend houdt met de groeiende vraag naar hernieuwbare producten in de wereld. Het zal ook de concurrentiepositie van Neste op de wereldwijde markt voor afval- en residugrondstoffen verbeteren. 

Gebruikt frituurvet is één van de meer dan 10 verschillende grondstoffen die Neste gebruikt voor de productie van hernieuwbare diesel, duurzame vliegtuigbrandstof en grondstoffen voor hernieuwbare polymeren. Een brede grondstoffenbasis zorgt voor flexibiliteit omdat het ons in staat stelt te reageren op de behoeftes van verschillende markten en klanten. Het eindproduct is altijd van topkwaliteit ongeacht de gebruikte grondstof voor de productie.

Mahoney zamelt gebruikt frituurvet in bij restaurants, hotels, sportstadions en vliegvelden. Het bedrijf verwerkt de overgebleven olie waardoor een betrouwbare duurzame component ontstaat die kan worden omgezet in hernieuwbare producten.

“Dit is een belangrijk onderdeel van onze groeistrategie in Noord-Amerika”, zegt Jeremy Baines, President, Neste US, inc. “We zijn ook bezig met het bouwen van meerdere commerciële brandstoflocaties, het uitbreiden van onze opslag- en logistieke voetafdruk en het distribueren van duurzame vliegtuigbrandstof.” 

Neste staat op de derde plaats als 's werelds meest duurzame bedrijf volgens de Global 100 Index. De hoogwaardige hernieuwbare producten van het bedrijf kunnen vooruitstrevende bedrijven en steden in staat stellen om fossiele brandstoffen uit te faseren, de CO2-voetafdruk te verminderen en hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. 

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications (act.)

Voor meer informatie: Mediacontacten Neste, telefoon +358 50 458 5076, e-mail media(at)neste.com, werkdagen tussen 8.30 en 16.00 uur (EET).

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector en voor consumenten. Met ons brede assortiment van hernieuwbare producten kunnen onze klanten de uitstoot naar het klimaat verminderen. Wij zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststoffen, en introduceren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrie. We zijn tevens een technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met gewaardeerde expertise op het gebied van onderzoek en duurzame activiteiten. In 2019 bedroeg de omzet van Neste 15,8 miljard euro. In 2020 werd Neste derde op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer op: neste.nl

Over Mahoney Environmental

Mahoney Environmental is een erkend EPA-recycler en een voorloper op het gebied van inzameling en recycling van gebruikte bak- en braadolie. Sinds 1953 recycleert Mahoney Environmental gebruikte bak- en braadolie, materiaal van vetputten of vetafscheiders en andere afvalproducten tot materialen die op duurzame wijze worden omgezet in producten zoals veevoer en alternatieve biobrandstoffen. Het bedrijf ontwikkelt betrouwbare apparatuur om voedselbereiding in horecakeukens efficiënter te maken en het biedt daarnaast hoogwaardige service. Mahoney Environmental levert ook diensten voor vetafscheiders en vetputten aan horeca-exploitanten in het hele land, die nationale en regionale ketens en onafhankelijke restaurants in de Verenigde Staten bedienen. Via Mahoney Environmental is er in bepaalde markten ook voor verse olie beschikbaar.