31 Maart 2023

Vooruitgang van de verwerking van vloeibaar gemaakt plastic afval op industriële schaal – Neste rondt tweede reeks proefruns af in de raffinaderij in Porvoo, Finland

Neste Corporation, Persbericht, 31 maart 2023 om 10.00 uur (EET) 

Foto: Opslagtanks bij Neste's raffinaderij in Porvoo, Finland. In 2022 heeft Neste een strategische studie gelanceerd om haar raffinaderij in Porvoo om te vormen tot een hernieuwbare en circulaire site en het raffineren van ruwe olie tegen halverwege de jaren 2030 te stoppen. Bron: Neste
 

  • Neste heeft de tweede reeks proefruns voor de verwerking van vloeibaar gemaakt plastic afval op industriële schaal in de raffinaderij van Porvoo afgerond
  • In totaal heeft Neste tot nu toe bijna 3.000 ton vloeibaar gemaakt plastic afval verwerkt

Neste heeft met succes de tweede reeks proefruns afgerond voor de verwerking van vloeibaar gemaakt plastic afval in haar raffinaderij in Porvoo Finland. Het doel van de proefruns is het bedrijf meer inzicht te geven in hoe verschillende soorten plastic afval zich gedragen in de raffinageprocessen tijdens chemische recycling. Het eindproduct van de proefruns – Neste RE™, een drop-in petrochemische grondstof – wordt door de partners van Neste omgezet in nieuwe kunststoffen. 

Terwijl Neste op haar site in Porvoo grootschalige capaciteit opbouwt om vloeibaar gemaakt plastic afval te verwerken, maken de huidige verwerkingsprocessen gebruik van bestaande raffinage-installaties die gebouwd zijn voor de raffinage van ruwe olie.  

Succesvolle afronding van de tweede reeks proefruns voor de verwerking van plastic afval

Sinds de eerste proefrun van Neste in 2020 heeft het bedrijf in totaal zes succesvolle proefruns afgerond, waarbij in totaal bijna 3.000 ton vloeibaar gemaakt plastic afval is verwerkt. Na de verwerking van 800 ton in de eerste reeks die in 2022 werd afgerond, heeft het bedrijf die hoeveelheid tot nu toe meer dan verdrievoudigd. De verwerking maakt deel uit van Neste’s strategie om chemische recycling te bevorderen en bij te dragen aan een circulaire economie voor polymeren. 

“We doen wat we zeggen qua chemische recycling”, zegt Heikki Färkkilä, Vice President Chemical Recycling bij Neste. “Onze proefruns leveren ons niet alleen waardevolle kennis op over de technologieën, maar dienen ook als bewijs dat chemische recycling op industriële schaal mogelijk is. Onze focus blijft gericht op de overgang van individuele verwerkingsruns naar continue verwerking.” 

Neste verwerkt zogenoemd “moeilijk te recyclen” plastic afval dat in de verbranding of op de stortplaats zou zijn beland als het voor chemische recycling was bestemd. Hieruit blijkt hoe chemische recycling de bestaande mechanische recyclingtechnologieën aanvult. 

Het vloeibare gemaakte plastic afval voor de proefruns is afkomstig van meerdere leveranciers die deel uitmaken van een netwerk dat Neste voortdurend uitbreidt. Tot de leveranciers behoren onder meer het Amerikaanse Alterra Energy, waarin Neste een minderheidsbelang heeft en het Finse Wastewise, waarmee Neste onlangs heeft samengewerkt om kruislings-gekoppeld polyethyleenafval (PEX) uit de buizenproductie chemisch te recycleren tot nieuwe PEX-buizen. 

Overgang van individuele proefruns naar continue productie

Neste wil op de locatie in Porvoo capaciteit bouwen om 400.000 ton vloeibaar gemaakt plastic afval per jaar te verwerken gedurende het PULSE-project, dat wordt gefinancierd door het Europees Innovatiefonds. Vanaf 2030 wil Neste meer dan 1 miljoen ton plastic afval per jaar verwerken. 

Deze ambitieuze doelstelling is een belangrijk onderdeel van de strategische studie van het bedrijf om haar raffinaderij in Porvoo om te vormen tot een locatie voor hernieuwbare en circulaire oplossingen en waarschijnlijk de raffinage van ruwe olie halverwege de jaren 2030 te beëindigen. Vloeibaar gemaakt plastic afval zou een belangrijke rol spelen bij de vervanging van fossiele ruwe olie in de raffinaderij van het bedrijf in Porvoo. 

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications

Meer informatie: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (weekdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur EET). Abonneer op Neste’s (pers)berichten via https://www.neste.com/for-media/releases-and-news/subscribe.

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2022 bedroeg de omzet van Neste 25,7 miljard euro. Lees meer: neste.nl