9 Maart 2023

Neste verwelkomt het plan van de Duitse overheid om de verkoop van 100% synthetische brandstoffen in Duitsland goed te keuren als belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering

Neste Corporation, Nieuws, 9 maart 2023

Dit nieuwsbericht is een vertaling van het nieuwsbericht van Neste Corporation dat op 2 maart 2023 is gepubliceerd in het Engels en Duits. Bekijk hier de originele Engelse versie: https://www.neste.com/releases-and-news/renewable-solutions/neste-welcomes-german-governments-plan-approve-sales-100-synthetic-fuels-germany-important-step

Neste verwelkomt het plan van de Duitse overheid om de verkoop van 100% synthetische brandstoffen bij tankstations goed te keuren. Tot dusver was de verkoop van synthetische brandstoffen, zoals e-Fuels en hernieuwbare diesel (ook bekend als "HVO"), in Duitsland grotendeels beperkt tot brandstofmengsels waarin deze brandstoffen maximaal ongeveer 26% vertegenwoordigen. De verkoop van ongemengde 100% hernieuwbare diesel was voorheen alleen toegestaan in specifieke segmenten, zoals in off-road voertuigen en het openbaar vervoer. De geplande goedkeuring door de overheid zou het in de nabije toekomst mogelijk maken 100% hernieuwbare diesel te verkopen en ongemengd te gebruiken in alle segmenten in Duitsland.

"Wij zijn zeer verheugd dat de Duitse overheid van plan is synthetische brandstoffen goed te keuren, waardoor bij alle tankstations 100% hernieuwbare diesel kan worden verkocht. Dit betekent dat in de nabije toekomst ook bedrijven en consumenten dit product in hun voertuigen kunnen gebruiken en onmiddellijk de uitstoot van broeikasgassen kan worden verminderd", zegt Peter Zonneveld, Vice President Sales Europe and APAC bij Neste. "Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering. Het is nu zaak het besluit zo snel mogelijk juridisch te implementeren", vervolgt Peter Zonneveld.

Door Neste MY Renewable Diesel™ te gebruiken dat is gemaakt van 100% hernieuwbare grondstoffen, wordt de uitstoot van broeikasgassen (CO2e) over de levenscyclus van de brandstof tot maar liefst 75 tot 95%* verminderd in vergelijking met het gebruiken van fossiele diesel. Neste MY Renewable Diesel is volledig compatibel met alle dieselmotoren en de bestaande brandstofdistributie-infrastructuur. Dankzij de Clean Vehicle Directive wordt Neste MY Renewable Diesel in Duitsland al verkocht aan gemeenten en openbare vervoersmaatschappijen, terwijl het ook beschikbaar is voor gebruik in off-road toepassingen, zoals in de landbouw, de bouw, treinen en in de maritieme sector.

Neste MY Renewable Diesel heeft een vergelijkbare chemische samenstelling als fossiele diesel, waardoor het fossiele brandstof direct kan vervangen (‘drop-in’). Het kan ongemengd (100% concentratie) worden gebruikt zonder enige aanpassing aan dieselvoertuigen of -motoren. Het gebruik van 100% hernieuwbare diesel is goedgekeurd door vele voertuig- en motorfabrikanten. 

*) De reductie van de broeikasgasemissies varieert naargelang de regiospecifieke wetgeving die de methodologie voor de berekeningen bepaalt (bv. EU RED II 2018/2001/EU voor Europa en US California LCFS voor de VS), en de grondstoffenmix die wordt gebruikt om het product voor elke markt te produceren.

Meer informatie: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (weekdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur EET). Abonneer op Neste’s (pers)berichten via https://www.neste.com/for-media/releases-and-news/subscribe.

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2022 bedroeg de omzet van Neste 25,7 miljard euro. Lees meer: neste.nl