30 Augustus 2023

Luchthaven van Keulen-Bonn stapt over op Neste MY Renewable Diesel voor zijn volledige vloot van diesel-aangedreven grondvoertuigen

Neste Corporation, Persbericht, 30 augustus 2023 om 9.00 uur (EET)

Foto: Brandweervoertuig op de luchthaven van Keulen-Bonn. Bron: Luchthaven Keulen-Bonn

De luchthaven van Keulen-Bonn is overgestapt op Neste MY Renewable Diesel™ voor zijn diesel-aangedreven vloot van grondvoertuigen. Neste’s hernieuwbare diesel (ook bekend als HVO100) is gemaakt van 100 procent hernieuwbare grondstoffen en wordt vooral gebruikt voor grote en zware voertuigen zoals de brandweerwagens van de luchthaven, die niet gemakkelijk te elektrificeren zijn. In totaal zal de overstap naar Neste MY Renewable Diesel de luchthaven in staat stellen om jaarlijks bijna 3.000 ton broeikasgasemissies (CO2e) te besparen vergeleken met het gebruik van fossiele diesel. Met Neste MY Renewable Diesel kan de uitstoot van broeikasgassen met tot wel 90%* worden verminderd wanneer de uitstoot gedurende de levenscyclus van deze brandstof wordt vergeleken met fossiele diesel. 

“Het gebruik van hernieuwbare brandstof is een andere belangrijke bouwsteen en een zeer belangrijke toevoeging aan ons concept voor klimaatvriendelijke mobiliteit”, zegt Thilo Schmid, CEO van Cologne Bonn Airport GmbH. “Voor sommige voertuigen is dieselaandrijving nog steeds de noodzakelijke standaard, bijvoorbeeld voor de zeer grote en zware voertuigen die door de luchthavenbrandweer worden gebruikt. Voor deze voertuigen is Neste MY Renewable Diesel een oplossing om ze onmiddellijk koolstofvrij te maken”, aldus Thilo Schmid.

De luchthaven van Keulen-Bonn was één van de eerste Duitse luchthavens waar Neste MY Sustainable Aviation Fuel™ in 2021 werd aangeboden aan luchtvaartmaatschappijen waardoor ze de  CO2-uitstoot van vluchten vanaf Keulen-Bonn Airport konden verminderen. Het is nu de enige luchthaven in Duitsland waar duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) van Neste beschikbaar is voor luchtvaartmaatschappijen, terwijl de luchthaven tegelijkertijd Neste MY Renewable Diesel gebruikt voor zijn eigen vloot van diesel-aangedreven grondvoertuigen.

“We zijn erg blij met de beslissing van de luchthaven van Keulen-Bonn om nu ook Neste MY Renewable Diesel te gebruiken voor alle diesel-aangedreven voertuigen op de luchthaven, naast het leveren van SAF aan luchtvaartmaatschappijen en klanten in de vracht- en zakenluchtvaart. Door deze hernieuwbare producten aan de luchthaven van Keulen-Bonn te leveren, zijn we bij Neste blij dat we een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de luchthaven”, zegt Peter Zonneveld, Vice President Sales van Neste's Renewable Road Transportation business. 

Voor het overschakelen van de diesel-aangedreven voertuigen op de luchthaven van fossiele diesel naar Neste’s hernieuwbare diesel zijn geen aanpassingen aan de bestaande dieselvoertuigen nodig. Neste MY Renewable Diesel heeft een soortgelijke chemische samenstelling als fossiele diesel. Dit betekent dat het een drop-in vervanging is voor fossiele diesel, volledig geschikt is voor alle dieselmotoren en de huidige infrastructuur voor de distributie van dieselbrandstof. 

*) Het percentage van de vermindering van de broeikasgasemissies varieert naargelang de regiospecifieke wetgeving die de methodologie voor de berekeningen aanreikt (bv. EU RED II 2018/2001/EU voor Europa en US California LCFS voor de VS), en de grondstoffenmix die wordt gebruikt om het product voor elke markt te produceren. 

Neste Corporation 

Susanna Sieppi 
Vice President, Communications 

Meer informatie: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (weekdagen van 8.30 uur tot 16.00 uur EET). Abonneer op Neste’s (pers)berichten via https://www.neste.com/for-media/releases-and-news/subscribe.

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2022 bedroeg de omzet van Neste 25,7 miljard euro. Lees meer: neste.nl