Duurzaamheid
27.01.2020

Neste is opgenomen in de top 3 van ’s werelds meest duurzame bedrijven op de Global 100 lijst

De Global 100-index selecteert Neste in de top drie van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Wat is het grotere verhaal achter deze erkenning? Hier zijn 5 feiten die je moet weten over deze ranking.

 
1. Neste is het op twee na duurzaamste bedrijf ter wereld in 2020

De Global 100-index van duurzame ondernemingen wordt elk jaar uitgebracht tijdens het World Economic Forum in Davos. De ranking wordt opgesteld door het duurzame zakenblad en onderzoeksbureau Corporate Knights. Corporate Knights is een gerenommeerde organisatie die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. De hoge positie in de lijst onderstreept het leiderschap dat Neste toont op het gebied van wereldwijd duurzaam ondernemen. Het is de derde keer op rij dat Neste zich tussen de drie meest duurzame bedrijven ter wereld bevindt.

 
2. De Global 100-lijst is geen prijsuitreiking. Een plek op de lijst is een erkenning door de meest toonaangevende experts op het gebied van duurzaam ondernemen

Er worden elk jaar veel prijzen uitgereikt aan duurzame ondernemers. Deze prijzen houden echter alleen rekening met bedrijven die zich hiervoor inschrijven of genomineerd worden. De Corporate Knights Global 100-index is gebaseerd op onafhankelijk en diepgravend onderzoek bij bedrijven over de hele wereld. Bedrijven kunnen zich niet voor de ranking aanmelden. De uiteindelijke ranglijst wordt opgesteld aan de hand van informatie die voor iedereen inzichtelijk is, zoals de financiële jaar-, en duurzaamheidsrapporten. Alleen als er bepaalde gegevens gecontroleerd moeten worden, wordt er contact opgenomen met bedrijven die op de shortlist van de Global 100 staan.

 
3. De Corporate Knights Global 100-ranking gaat om veel meer dan alleen het milieu

De methodologie van de Global 100-ranking is gebaseerd op 21 prestatie-indicatoren (zogenaamde KPI's - key performance indicators). De KPI’s richten zich op allerlei zaken: van milieuprestaties en de omgang met grondstoffen tot het personeelsmanagement, het beheer van de financiën, de mate van ‘schone inkomsten’ en de samenwerking met leveranciers.
 
De ranglijst geeft een duidelijk en uitgebreid beeld hoe duurzaam een bedrijf opereert binnen het gehele bedrijfsproces.
 
Deze aanpak, waarmee de duurzaamheid van een bedrijf holistisch wordt gemeten, wordt ook wel ESG genoemd, naar het Engelse Environmental, Social & Governance. Dit stelt investeerders, maar ook de maatschappij, de overheid en medewerkers, in staat om te zien hoe duurzaam een bedrijf nu echt is. Denk hierbij aan personeelsvergoedingen, maar ook aan de impact van het bedrijf op de lokale gemeenschap en het milieu.

 
4. De Global 100-index maakt deel uit van de huidige wereldwijde verschuiving richting meer transparantie en aansprakelijkheid voor bedrijven

“Er zijn meer en betere gegevens beschikbaar dan ooit tevoren,” zegt Toby Heaps, CEO en oprichter van Corporate Knights, in een recent interview met Neste. “Excel sheets bieden een kijkje in de ziel van bedrijven en hun investeerders. Je hoeft alleen maar te kijken naar het percentage van de inkomsten en de winst die in duurzame middelen wordt geïnvesteerd.”
 
De Global 100-index bestaat uit beursgenoteerde bedrijven met een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar. Elke bedrijfssector en geografische regio wordt in de analyse meegenomen. Vervolgens worden zij onderworpen aan een grondige screening.

 
5. De hoge notering van Neste op de lijst bevestigt niet alleen hun positie als een van de duurzaamste bedrijven ter wereld, maar erkent ook grote toewijding aan transparantie.

Ook Heaps prijst Neste’s transparantie in het interview. Hij erkent de rol van het bedrijf als een van de pioniers die duurzaamheid hoog op de wereldwijde agenda probeert te krijgen, van Davos tot Wall Street.
 
“Neste stelt al haar gegevens ter beschikking en dat verdient complimenten. Het bedrijf stelt haar datasets open om toezicht mogelijk te maken. En zelfs toen er in het verleden bepaalde zaken moesten worden opgelost, stelden zij zich altijd open en transparant op.”
 
“Dit zouden meer bedrijven moeten doen. Hierdoor kunnen wij namelijk, als consumenten en investeerders, weloverwogen beslissingen maken over de samenwerking met een bedrijf. Neste was één van de bedrijven die zich daar al in een vroeg stadium voor inzette. De wereld is aan het veranderen en inmiddels wordt dit steeds normaler.”
 
Ga naar Corporate Knights Global 100-index om de meest duurzame bedrijven in 2020 te bekijken.
 
Als u meer wil weten over het duurzame beleid van Neste, klik dan hier.