19 september 2018

Samenwerking Neste, ReNew ELP en Licella voor het gebruik van afvalplastic als grondstof

Neste Corporation Persbericht, 16 augustus 2018 om 10:00 uur (EET)

Neste, 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel, het in het Verenigd-Koninkrijk gevestigde chemische recyclingbedrijf ReNew ELP, en de Australische technologieontwikkelaar Licella bundelen hun krachten. In een ontwikkelingsproject onderzoeken ze het potentieel om gemengd afvalplastic als grondstof te gebruiken voor brandstoffen, chemicaliën en nieuwe kunststoffen. Naast onderzoek of vloeibaar afvalplastic een haalbaar en duurzaam basismateriaal is voor raffinaderijen, werken de bedrijven ook samen om de wettelijke goedkeuring voor chemische recycling te bevorderen. De samenwerking is één van de stappen in Neste's doelstelling om vloeibaar gemaakt afvalplastic te introduceren als een toekomstige grondstof voor fossiele raffinage. Het doel is om in 2030 jaarlijks meer dan een miljoen ton afvalplastic te verwerken.

ReNew ELP begint met de bouw van een chemische recyclingfabriek in Teesside in het Verenigd Koninkrijk. Daar zal afgedankt plastic worden gerecycled tot een grondstof die dient voor een reeks petrochemische producten. Dit zal de eerste fabriek zijn op commerciële schaal die functioneert op Cat-HTRTM-technologie, een katalytisch hydro-thermisch vloeibaarmakingsplatform ontwikkeld door Licella gedurende de afgelopen tien jaar. De samenwerking betrekt ook Armstrong Energy, dat in een joint venture met Licella de leiding heeft over de financiering van de faciliteit in Teesside en de wereldwijde uitrol van de Cat-HTRTM-technologie. Hoewel de bouw van de fabriek geen onderdeel uitmaakt van de samenwerking met Neste, zal het niettemin bijdragen aan het gemeenschappelijke doel om in de toekomst efficiënter gebruik van afvalplastic mogelijk te maken.

"Neste heeft veel ervaring op het gebied van raffinage, grondstof- en voorbehandelingsonderzoek. Toch hebben we de ontwikkeling van technologieën, value chains  en ondersteunende wetgeving nodig om plastic afvalproducten te maken op industriële schaal. Ik geloof dat deze samenwerking de noodzakelijke ontwikkeling en commercialisering plastic afvalproducten kan versnellen ", zegt Matti Lehmus, Executive Vice President Olieproducten bij Neste.

"ReNew ELP is erg verheugd om aan deze samenwerking met Neste deel te nemen. Neste’s reputatie als een wereldleider in de productie van duurzame, hoogwaardige, koolstofarme producten, maakt ze een ideale ontwikkelingspartner voor ons. Bij ReNew ELP streven we ernaar om onze baanbrekende technologie voor chemische recycling in te zetten om zodoende een innovatieve oplossing te bieden voor het probleem van afvalplastic," concludeert Richard Daley, Managing Director bij ReNew ELP.

"We zijn verheugd dat we samen met Armstrong Energy 's werelds eerste Cat-HTR ™ -fabriek op commerciële schaal in gebruik nemen. Na 10 jaar en de 75 miljoen Australische dollars die geïnvesteerd zijn in deze technologie, zijn wij van mening dat de Cat-HTR ™ een belangrijke chemische recyclingoplossing is voor het wereldwijde probleem van afgedankt plastic. De samenwerking met Neste en ReNew ELP zal markten helpen creëren voor gerecycleerde koolstofbrandstoffen en chemicaliën op het kritieke moment dat nu Europa op weg is naar een circulaire economie ", zegt Dr. Len Humphreys, CEO van Licella Holdings.

Voorloper ook in bio-gebaseerde kunststoffen

Met betrekking tot plastics heeft Neste een tweesporen benaderingen voor de circulaire economie. Het onderzoekt manieren om plastic afval als grondstof te gebruiken. Tegelijkertijd bereidt Neste zich voor om op commerciële schaal duurzame en recyclebare hernieuwbare plastics te produceren uit bio-gebaseerde grondstoffen, zoals afvalvetten en oliën. De samenwerking tussen Neste en IKEA zal  voor het eerst ter wereld op een commerciële schaal leiden tot de productie van bio-gebaseerde polypropyleen (PP) plastic (in  de herfst van 2018).

Neste Corporation

Kaisa Lipponen

Directeur, Corporate Communications & Brand Marketing

 

Verdere informatie:

Heikki Färkkilä, Vice President, Oil Products Development, Neste, tel. +358 50 458 0560

 

Andrew Buchanan, Business Development Manager, ReNew ELP, tel. +44 (0) 01642 438 280, a.buchanan(@)renewelp.co.uk

 

Andrea Polson, Marketing & Communications Manager, Licella, tel. +61 433 464 675, andrea.polson(@)licella.com

 

Lees ook:

Neste streeft ernaar afvalplastic te gebruiken als grondstof voor brandstoffen en kunststoffen

IKEA en Neste zetten een belangrijke stap in de richting van een toekomst zonder fossiele brandstoffen

 

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector en voor consumenten. Met ons brede assortiment van hernieuwbare producten kunnen onze klanten de uitstoot naar het klimaat verminderen. Wij zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststromen, en leveren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrie. We zijn tevens een technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met gewaardeerde expertise op het gebied van onderzoek en duurzame activiteiten. In 2017 bedroeg de omzet van Neste 13,2 miljard euro. In 2018 werd Neste tweede op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer op: neste.nl

 

ReNew ELP in het kort

ReNew ELP ('End-of-Life-Plastics') heeft geïnvesteerd in een nieuwe technologie om afgedankte kunststoffen chemisch te recycleren tot waardevolle oliën en chemicaliën. Het gepatenteerde Catalytic Hydrothermal Reactor (Cat-HTR) proces biedt een innovatieve oplossing voor het wereldwijde probleem van afgedankt plasticafval en draagt bij aan het creëren van een circulaire economie. Het bedrijf heeft een ambitieus ontwikkelingsprogramma in het Verenigd Koningrijk. Lees meer: www.renewelp.co.uk. ReNew ELP wordt ondersteund door het Britse investeringsbedrijf op het gebied van energie, Armstrong Energy, www.armsturkenergy.co.uk

 

Licella in het kort

Licella ™ is een in 2005 opgericht niet-beursgenoteerd bedrijf uit Australië en wordt erkend als de wereldleider op het gebied van ‘hydrothermale upgrading’, de meest commercieel haalbare weg naar de productie van geavanceerde biobrandstoffen. Het gepatenteerde technologieplatform van Licella, de katalytische hydrothermische reactor (Cat-HTR ™), heeft bewezen lage-waarde-grondstoffen, waaronder afgedankte kunststoffen (die anders gestort of verbrand worden) en biomassaresten, om te zetten in waardevolle brandstoffen en chemicaliën. Lees meer: www.licella.com