25 Oktober 2019

REMONDIS en Neste gaan een samenwerking aan voor de ontwikkeling van chemische recycling van plastic afval

Neste Corporation, persbericht, 23 oktober 2019 om 13.00 uur (CET)

Neste, ’s werelds grootste producent van hernieuwbare diesel, hernieuwbare vliegtuigbrandstof en expert in het leveren van hernieuwbare chemische oplossingen, en REMONDIS, één van ‘s werelds grootste dienstverleners op het gebied van recycling, afvalinzameling en afvalwaterbehandeling, hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het ontwikkelen van chemische recycling van plastic afval. De bedrijven richten zich op het ontwikkelen en versnellen van chemische recycling om daarmee  een jaarlijkse capaciteit voor het verwerken van meer dan 200 kilo ton aan plastic afval te bereiken.

Al decennialang draagt mechanische recycling van plastic bij aan de circulaire economie, de grondstoffenzekerheid en klimaatbescherming. Door hun krachten te bundelen, combineren REMONDIS en Neste de capaciteiten van REMONDIS voor het verzamelen en sorteren van afval met de ervaring en kennis van Neste op het gebied van olieraffinage en de verwerking van afval- en residumaterialen van lage kwaliteit. De bedrijven willen samen een ecosysteem bouwen rond chemische recycling. Op deze manier stellen ze andere bedrijven in de waardeketen in staat om zich bij het initiatief aan te sluiten en de mechanische recycling aan te vullen door de materiaalcyclus te sluiten, ook voor kunststoffen die vandaag moeilijk of onmogelijk te recycleren zijn.

De chemische recycling van plastic breekt plastic afval af tot een grondstof voor de plastic- en chemische industrie. Deze grondstof kan gebruikt worden bij de productie van nieuwe hoogwaardig plastics, chemicaliën en brandstoffen. 

“Om chemische recycling van plastic op industriële schaal tot stand te brengen, is het noodzakelijk dat de recyclingindustrie en de chemische industrie nauw samenwerken. De samenwerking tussen REMONDIS en Neste is gericht op het creëren van een optimaal recyclingproces om zo nog meer plastic te kunnen recyclen", benadrukt Jürgen Ephan, Managing Director, REMONDIS Recycling. 

"Onze drijfveer is het creëren van een gezondere planeet voor onze kinderen. Met REMONDIS, als één van onze op duurzaamheid gerichte partners in de waardeketen, kunnen we een chemische oplossing voor recycling ontwikkelen. Zo kunnen we de mogelijkheden uitbreiden voor het recyclen van de materialen die we vandaag nog niet hebben. Chemische recycling stelt ons in staat om koolstof te circuleren binnen de maatschappij en de afhankelijkheid van ruwe olie te beperken. Dit is één van Neste’s belangrijkste doelstellingen als leider op het gebied van duurzaamheid binnen onze industrie. De samenwerking tussen REMONDIS en Neste zal ons helpen bij het nakomen van onze belofte om vanaf 2030 jaarlijks meer dan een miljoen ton plastic afval te verwerken,'' zegt Mercedes Alonso, Executive Vice President, Renewable Polymers and Chemicals, Neste.

De samenwerking tussen REMONDIS en Neste is een stap in de goede richting wat betreft innovatie en investeringen die noodzakelijk zijn om de recycling industrie op de toekomst voor te bereiden. We hebben nieuwe capaciteiten, technologieën en ondersteunende wetgeving nodig om te voldoen aan de ambitieuze recycling-doelstellingen van de EU. Chemisch recyclen zal van cruciaal belang zijn om deze doelstellingen te behalen. 

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications (act)

Voor meer informatie:

Neste
Heikki Färkkilä, Vice President, Chemical Recycling, Renewable Polymers and Chemicals. Neem contact op met de mediadienst van Neste, telefoonnummer: +358 50 458 5076, e-mail: media@neste.com (op werkdagen van 7:30 tot 15:00 CET).

Vervanging van ruwe olie door plastic afval
Neste’s circulaire oplossingen voor plastic

REMONDIS SE & Co. KG
Michael J. Schneider, woordvoerder/Manager Pers en Public relations, telefoon: +49(0)2306/106-515, e-mail: michael.schneider@remondis.de

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector en voor consumenten. Met ons brede assortiment van hernieuwbare producten kunnen onze klanten de uitstoot naar het klimaat verminderen. Wij zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststoffen, en introduceren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrie. We zijn tevens een technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met gewaardeerde expertise op het gebied van onderzoek en duurzame activiteiten. In 2018 bedroeg de omzet van Neste 14,9 miljard euro. In 2019 werd Neste derde op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer op: neste.nl

Remondis SE & Co. KG

REMONDIS is one of the world's largest privately owned recycling, service and water companies and provides services to around 30 million people. Via its branches and associated companies, REMONDIS operates across four continents including 24 European countries, China, India, Taiwan, the United Arab Emirates, Egypt and Australia. Founded in 1934, this family-run business has a workforce of more than 36,000 employees and an annual turnover of 7.9 billion euros (2018). REMONDIS focuses on developing partnerships to implement novel and forward-looking concepts and ideas to help conserve our raw material and water supplies for future generations. www.remondis.de