17 Mei 2023

Neste viert de opening van de uitbreiding van de raffinaderij in Singapore en vestigt een toeleveringsketen voor duurzame luchtvaartbrandstof (SAF) naar de luchthaven van Changi

Neste Corporation, Persbericht, 17 mei 2023 om 5.00 uur (EET)

Neste heeft de definitieve investeringsbeslissing voor extra productiecapaciteit van hernieuwbare producten in Singapore in december 2018 aangekondigd. Het uitbreidingsproject van 1,6 miljard euro in Singapore is met succes afgerond, de opstart van de uitbreiding van de raffinaderij is na half april voltooid en Neste viert vandaag de opening. De uitbreiding verdubbelt Neste’s productiecapaciteit in Singapore en brengt de totale capaciteit van de raffinaderij op 2,6 miljoen ton, waarvan tot één miljoen ton duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) kan zijn. Dit versterkt onze positie van ‘s werelds grootste SAF-producent. Naast de extra productiecapaciteit, laat de verbeterde voorbehandelingscapaciteit van grondstoffen Neste ter plaatse toe om meer uitdagende afval- en residuen te verwerken. 

"Wij vieren vandaag met onze klanten, partners en medewerkers de opening van onze uitbreiding van de raffinaderij in Singapore. Dit is alweer een belangrijke mijlpaal in de uitvoering van onze groeistrategie voor hernieuwbare energie. De voltooiing van de bouw van de raffinaderij is een opmerkelijke prestatie gezien de complexiteit van het project en omdat het werd uitgevoerd tijdens een wereldwijde pandemie. Ik wil al onze partners en medewerkers die deel hebben uitgemaakt van dit project hartelijk bedanken", zegt Matti Lehmus, President en CEO van Neste.

"Singapore heeft logistieke verbindingen van wereldklasse die een efficiënt transport van zowel de hernieuwbare grondstoffen als de eindproducten wereldwijd mogelijk maken. Ook de kwaliteitsvolle opleidingen en de beschikbaarheid van talent laten ons toe onze productie- en commerciële activiteiten uit te voeren en om onze R&D in ons onlangs opgerichte innovatiecentrum te versterken", vervolgt Lehmus.    

Neste heeft een geïntegreerde SAF-toeleveringsketen opgezet voor de Changi luchthaven van Singapore

Neste zet zich in om de luchtvaartindustrie wereldwijd te ondersteunen bij het bereiken van de doelstelling van netto-nul emissies tegen 2050. Ook is Neste verheugd om Singapore te ondersteunen bij het bereiken van zijn ambitieuze emissiereductie targets als onderdeel van het Green Plan 2030 en de Sustainable Air Hub Blueprint die in voorbereiding is en later in 2023 zal worden afgerond.

"Singapore is een toonaangevend luchtvaartknooppunt in de APAC regio. Naast een wereldwijde hub voor Neste’s SAF-productie, hebben we een geïntegreerde SAF-toeleveringsketen opgezet naar de luchthaven Singapore Changi om ons product beschikbaar te maken voor steeds meer regionale en internationale luchtvaartmaatschappijen. De zuivere SAF wordt geproduceerd in onze raffinaderij in het Tuas-gebied van Singapore, vervolgens gemengd met conventionele fossiele vliegtuigbrandstof en gecertificeerd om te voldoen aan de normen voor vliegtuigbrandstof in de mengterminal in Singapore, en uiteindelijk geleverd aan onze klanten op de Changi luchthaven", zegt Sami Jauhiainen, waarnemend Executive Vice President voor de Renewable Aviation business unit van Neste.

Om gemengde Neste MY Sustainable Aviation Fuel™ rechtstreeks te kunnen aanbieden aan luchtvaartmaatschappijen op de luchthaven Changi van Singapore, heeft Neste ermee ingestemd een belang te verwerven en is het een minderheidsaandeelhouder geworden in Changi Airport Fuel Hydrant Installation Company Pte Ltd (CAFHI), de joint venture voor brandstofopslag en infrastructuur op de luchthaven. De transactie is onderworpen aan de vervulling van de gebruikelijke sluitingsvoorwaarden. 

SAF wordt algemeen erkend als een sleutelelement voor het bereiken van de ambitieuze emissiereductiedoelstellingen van de luchtvaartindustrie. Om haar wereldwijde luchtvaartklanten te ondersteunen bij het bereiken van hun klimaatdoelstellingen door hun emissies met SAF te verminderen, is Neste een wereldwijd netwerk van luchthavens aan het ontwikkelen waar zij de mogelijkheid heeft om SAF rechtstreeks aan luchtvaartmaatschappijen te leveren. De Changi-luchthaven van Singapore breidt dit netwerk van luchthavens uit, waaronder San Francisco (SFO) en Los Angeles (LAX) in de VS, Amsterdam (AMS) in Nederland, en Helsinki Airport (HEL) in Finland. Neste levert SAF ook aan verschillende brandstofverkopers om de beschikbaarheid verder te vergroten, ook buiten het eigen luchthavennetwerk.

Het gebruik van SAF van Neste verlaagt de uitstoot van broeikasgassen tot wel 80%* in de levenscyclus van de brandstof vergeleken met fossiele vliegtuigbrandstof. De totale SAF-productiecapaciteit van Neste zal 1,5 miljoen ton per jaar bedragen tegen het einde van 2023 wanneer de omschakeling van Rotterdam is voltooid, en 2,2 miljoen ton wanneer de uitbreiding van Rotterdam is voltooid tegen de eerste helft van 2026.

*) In pure vorm (ongemengd) en berekend met beproefde methodologieën voor levenscyclusanalyse (LCA), waaronder de CORSIA-methodologie.

Neste Corporation

Susanna Sieppi,
Vice President, Communications

Meer informatie: Neem contact op met Neste's mediadienst, tel. +358 800 94025 / media@neste.com (vandaag 17 mei van 5.00 uur tot 16.00 uur EET). Abonneer op Neste’s (pers)berichten via https://www.neste.com/for-media/releases-and-news/subscribe.

Foto's voor de media

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) biedt oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan en de overgang naar een circulaire economie te versnellen. We verwerken afval- en reststoffen en innovatieve materialen tot hernieuwbare brandstoffen en duurzame grondstoffen voor plastics en andere materialen. We zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel en duurzame vliegtuigbrandstof en ontwikkelen chemische recycling om de uitdaging van plastic afval tegen te gaan. Met onze hernieuwbare en circulaire oplossingen willen we onze klanten helpen om hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 te verminderen met minstens 20 miljoen ton per jaar. Het is onze ambitie om onze olieraffinaderij in Porvoo, Finland tegen 2030 de meest duurzame raffinaderij van Europa te maken. Wij introduceren hernieuwbare en gerecyclede grondstoffen, zoals vloeibaar gemaakt plastic afval, als grondstoffen voor de raffinage. Wij hebben de doelstelling om vanaf 2035 koolstofneutraal te produceren en wij zullen de koolstofemissie-intensiteit van verkochte producten tegen 2040 met 50% verminderen. Wij hebben ook hoge normen vastgesteld voor biodiversiteit, mensenrechten en onze toeleveringsketen. We worden consequent opgenomen in de Dow Jones Sustainability Indices en de Global 100-lijst van 's werelds meest duurzame bedrijven. In 2022 bedroeg de omzet van Neste 25,7 miljard euro. Lees meer: neste.nl