15 April 2019

Neste en Air BP gereed om duurzame vliegtuigbrandstof te leveren aan Zweden

Published in Nieuws under Vervoer

Neste Corporation, persbericht, 15 april 2019 om 10 uur (EET)

Neste, 's werelds grootste producent van hernieuwbare producten op basis van afval- en reststoffen, en Air BP, de internationale leverancier van vliegtuigbrandstoffen en -diensten, zijn van plan om in 2019 samen duurzame luchtvaartbrandstof te leveren aan vliegtuigmaatschappijen- en luchthavens in Zweden.

Neste en Air BP hebben in 2018 plannen aangekondigd om supply chain-oplossingen voor de levering van duurzame vliegtuigbrandstof te verkennen en te ontwikkelen. Als volgende stap in de samenwerking zal Neste haar expertise van de productie en menging van duurzame, koolstofarme vliegtuigbrandstof combineren met de deskundigheid van Air BP op het gebied van veilige, efficiënte en effectieve distributie-oplossingen. Zo kan gezamenlijk een haalbare supply chain-oplossing voor duurzame vliegtuigbrandstof ontwikkeld worden voor de Zweedse markt.

"Ik ben opgetogen om de eerste concrete stap in de samenwerking met Air BP aan te kondigen. De luchtvaart is één van onze strategische groeigebieden. Zweden is een voorloper op het gebied van de koolstofarme luchtvaart, zeker nu het een verordening wil invoeren om broeikasgassen van vliegtuigbrandstoffen die in het land verkocht worden te reduceren. Samen met Air BP kunnen we de luchtvaart in Zweden ondersteunen bij hun inspanningen. Daarnaast geeft deze samenwerking ons beide waardevolle inzichten in de ontwikkeling van vergelijkbare supply chains. Zo kunnen we de luchtvaart ook in andere markten koolstofarm maken," zegt Peter Vanacker, president en CEO van Neste.

Jon Platt, CEO van Air BP, voegt toe: "Ik ben verheugd dat we door de samenwerking met Neste onze Zweedse klanten in 2019 op een aantal luchthavens duurzame vliegtuigbrandstof kunnen bieden. We willen onze klanten stimuleren, met initiatieven als deze, om hun uitstoot te verminderen zodat ze hun koolstofarme doelstellingen halen."

Voor het aandrijven van commerciële vliegtuigen is duurzame luchtvaartbrandstof momenteel nog het enige rendabele alternatief voor vloeibare fossiele brandstoffen. De duurzame vliegtuigbrandstof die Neste produceert heeft zijn technische capaciteiten bewezen tijdens duizenden commerciële vluchten. Het wordt geproduceerd uit niet-palmachtige hernieuwbare en duurzame grondstoffen en kan tot 80% minder broeikasgassen uitstoten in vergelijking tot conventionele vliegtuigbrandstof.

Air BP levert sinds 2014 duurzame vliegtuigbrandstof aan ongeveer 10 luchthavens in Scandinavië. De meest recente afnemers zijn de luchthavens van Kalmar in Zweden en Oslo in Noorwegen. Hier wordt, in samenwerking met andere belangrijke stakeholders uit de industrie, als eerste de door Neste geproduceerde duurzame vliegtuigbrandstof geleverd via de bestaande brandstofinfrastructuur.  

Neste Corporation

Kaisa Lipponen, Director Corporate Communications and Brand Marketing

Lees ook: Zweden stelt ambitieuze doelstelling voor vermindering van uitstoot van broeikasgassen door luchtvaart voor

Vragen van de media:

Neste: + 358 50 4582444 / Tia Oja, Communications Planner, tia.oja@neste.com

Air BP – Emerald Media: +44 1420 560094 / liz.danner@emeraldmedia.co.uk

Air BP in het kort

Als luchtvaartafdeling van BP, is Air BP een van 's werelds meest toonaangevende leveranciers van luchtvaartbrandstof-producten en -diensten. We investeren al meer dan 90 jaar in de luchtvaartindustrie om mensen over de hele wereld veilig te laten vliegen. We leveren ongeveer 30 miljard liter vliegtuigbrandstof per jaar, tanken meer dan 6.000 vluchten per dag op meer dan 800 locaties in meer dan 55 landen - dat is meer dan vier vliegtuigen per minuut.

Onze klanten zijn commerciële luchtvaartmaatschappijen; militaire, zakelijke en particuliere vliegtuigbezitters; luchthavens en exploitanten van vliegvelden. Ook bieden we een breed scala aan diensten ter ondersteuning van onze brandstoflevering. Onder andere ontwerpen, bouwen en exploiteren we tankinstallaties; geven we technisch advies en training; zoeken we naar koolstofarme oplossingen; bieden we de Sterling Card waarmee in de algemene luchtvaart efficiënt getankt kan worden, en werken we aan innovatieve digitale platforms om de efficiëntie te verhogen en risico's te verminderen.

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector en voor consumenten. Met ons brede assortiment van hernieuwbare producten kunnen onze klanten de uitstoot naar het klimaat verminderen. Wij zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststoffen, en introduceren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrie. We zijn tevens een technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met gewaardeerde expertise op het gebied van onderzoek en duurzame activiteiten. In 2018 bedroeg de omzet van Neste 14,9 miljard euro. In 2019 werd Neste derde op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer op: neste.nl