1 Juli 2020

Neste, HERE en PTV: navigatiesystemen stellen niet altijd de meest CO2-vriendelijke route voor

Published in Nieuws under Vervoer, Duurzaamheid

Neste Corporation, Persbericht 1 juli 2020 om 10:00 uur (EET)

Een samenwerking tussen Neste, HERE Technologies en PTV Group toont aan dat CO2-uitstoot gerelateerd aan verkeer kan worden verminderd door de juiste rijroute te kiezen. Dit geldt met name voor korte ritjes met personenauto’s in stedelijke gebieden. Eerder dit voorjaar hebben Neste en haar partners de uitstoot van verschillende routeopties getest door meetapparatuur in voertuigen te installeren. Volgens de verzamelde gegevens stellen navigatiesystemen niet altijd de meest CO2-vriendelijke route* voor.

 "Wegtransport is wereldwijd verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van alle transportuitstoot. Als we de klimaatverandering willen aanpakken en ambitieuze klimaatdoelen van verschillende landen en bedrijven willen halen, moeten we alle beschikbare oplossingen bekijken om uitstoot te verminderen. Emissiearme brandstoffen zoals Neste MY Renewable Diesel™ behoren hiertoe, maar we moeten ook naar andere oplossingen kijken – hoe klein deze ook zijn", zegt Mika Hyötyläinen, Vice President for Marketing & Digitalization, Marketing & Services bij Neste.

"Door samen te werken met HERE en PTV wilden we het verschil testen tussen de standaardroute, voorgesteld door het navigatiesysteem, en twee alternatieve routes. Ons doel was om te kijken of het wijzigen van de route gevolgen had voor het brandstofverbruik en de directe CO2-uitstoot”, voegt Hyötyläinen toe.

Door te kiezen voor een CO2-vriendelijke route, kunnen automobilisten in de regio Helsinki  hun kooldioxide-uitstoot jaarlijks met bijna 80.600 ton verminderen

In het experiment reed een testrijder 13 verschillende routes in vergelijkbare omstandigheden. Iedere route reed hij drie keer. Eerst volgde hij de standaardroute, voorgesteld door het navigatiesysteem. Daarna volgde hij twee alternatieve routes. Het technisch onderzoekscentrum van Finland, VTT, analyseerde vervolgens de gegevens, waarna algoritmen van HERE en PTV werden gebruikt om de gegevens nader te meten en te onderzoeken.

"In ongeveer twee van de drie gevallen was de voorgestelde route van het navigatiesysteem de beste keuze, omdat deze resulteerde in het laagste brandstofverbruik en daarmee de laagste CO2-uitstoot. In ongeveer een derde van de gevallen was de standaardroute echter niet optimaal, en leidde deze tot hogere emissies. Als iedere route was gereden op basis van de meest brandstofefficiënte optie, zou er in totaal 6,36% minder uitstoot zijn geweest", zegt Juhani Laurikko, Principal Scientist bij VTT.

Het experiment werd uitgevoerd in Finland in de regio Helsinki. Als iedereen in deze regio een CO2-vriendelijke route zou kiezen, zouden automobilisten in Helsinki jaarlijks bijna 80.600 ton CO2 besparen. Dit staat gelijk aan de totale CO2-uitstoot van bijna 20.000 inwoners van de regio Helsinki of de uitstoot van 30.000 personenauto's op de weg gedurende één jaar.

"Het voorspellen van het absolute brandstofverbruik is altijd al een uitdaging geweest. Alleen door een breed scala aan datapunten samen te voegen, met behulp van Machine Learning en HBEFA-methoden, konden we laten zien dat het volgen van een bepaalde route onze productie van CO2 vermindert. Op basis van deze resultaten hopen we te zien dat milieuvriendelijke routes standaard worden aangeboden. Natuurlijk moeten we ook rekening houden met de infrastructuur, de verkeersveiligheid en andere aspecten. Door simpelweg te kiezen voor de kortste route, is al een brandstofbesparing van 5% mogelijk. Mits de bestuurder niet in verkeer terecht komt waar vaak moet worden gestopt", zegt Matthias Hormuth, Heaf of Products bij PTV.

"Dit project laat zien waar we bij HERE goed in zijn: het samenbrengen van  experts om tot inzichten te komen die onze wereld beter maken", zegt Joachim Mack-Goertz, Partner Account Manager bij HERE. 

"De afgelopen jaren zijn we bezig geweest met de ontwikkeling van onze Neste-app. Eerst introduceerden we mobiel betalen voor tanken en nu stelt de app gebruikers in staat om ook hun eigen CO2-uitstootreductie te volgen. De bevindingen van dit experiment hebben ons zo enthousiast gemaakt, dat we ook de mogelijkheid onderzoeken om een navigatiesysteem te bouwen dat de keuze biedt voor de meest CO2-vriendelijke route. We zouden dit graag in de toekomst als standaardoptie zien in alle navigatiesystemen. Dit is een unieke oplossing, omdat het de uitstoot vermindert, terwijl het de consument niets kost", voegt Mika Hyötyläinen van Neste eraan toe.

Meer informatie: neste.fi/en-co2friendlyroute 

*) De CO2-vriendelijke route is gebaseerd op een zo laag mogelijk brandstofverbruik en daarmee op een lagere CO2-uitstoot. De CO2-vriendelijke route kan worden berekend op basis van bijvoorbeeld de ritlengte, de gemiddelde snelheid en de verwachte stops.

Neste Corporation

Susanna Sieppi
Vice President, Communications (act.)

Meer informatie: Mika Hyötyläinen, Vice President, Marketing & Digitalization, Neste. Neem contact op met de mediadienst van Neste, tel. +358 50 458 5076 / media@neste.com (tijdens weekdagen van 8.30 tot 16.00 uur EET).

Joachim Mack-Goertz, Partner Account Manager, HERE Technologies, E-mail: joachim.mack-goertz@here.com.

Matthias Hormuth, Head of Products, PTV Group. E-mail: matthias.hormuth@ptvgroup.com.

Juhani Laurikko, Principal Scientist, VTT. E-mail: Juhani.Laurikko@vtt.fi Tel: +358 400 706 986

Neste in het kort

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) creëert duurzame oplossingen voor de transport- en zakelijke sector en voor consumenten. Met ons brede assortiment van hernieuwbare producten kunnen onze klanten de uitstoot naar het klimaat verminderen. Wij zijn 's werelds grootste producent van hernieuwbare diesel uit afval- en reststoffen, en introduceren ook hernieuwbare oplossingen aan de luchtvaart- en plasticindustrie. We zijn tevens een technologisch geavanceerde raffinadeur van hoogwaardige olieproducten. We willen een betrouwbare partner zijn met gewaardeerde expertise op het gebied van onderzoek en duurzame activiteiten. In 2019 bedroeg de omzet van Neste 15,8 miljard euro. In 2020 werd Neste derde op de Global 100-lijst van de meest duurzame bedrijven ter wereld. Lees meer op: neste.nl